Νέα δίωξη για την «αμαρτωλή» ΜΚΟ αποναρκοθέτησης του Άλεξ Ρόντου

Διερευνόνται τυχόν ποινικές ευθύνες του Γ. Παπανδρέου

Νέα δίωξη για την «αμαρτωλή» ΜΚΟ αποναρκοθέτησης του Άλεξ Ρόντου

​Νέα ποινική δίωξη σε βάρος του άλλοτε στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντου καθώς και τουλάχιστον 13 στελεχών του υπουργείου εξωτερικών ασκήθηκε από την εισαγγελία διαφθοράς για τη δράση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Τα στελέχη του υπουργείου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απιστία στην υπηρεσία και ψευδή βεβαίωση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και π Άλεξ Ρόντος κατηγορείται για ηθική αυτουργία στις κατηγορίες. Παράλληλα η εισαγγελία διαβιβάζει αντίγραφο της δικογραφίας στη Βουλή προκειμένου να ελεγχθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και πολιτικών προσώπων. Επισημαίνεται οτι την περίοδο που αφορά η νέα δίωξη υπουργός εξωτερικών ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η εισαγγελία ερεύνησε τη χρηματοδότηση δύο προγραμμάτων που εκπόνησε η ΜΚΟ και συγχρηματοδότησε η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών την χρονική περίοδο 2000 και 2001 στην περιοχή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

Εντοπίστηκαν δυο προγράμματα για τα οποία η ΜΚΟ φέρεται να έλαβε παράνομη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα είχαν εντοπιστεί στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας αλλά έξι προγράμματα συνολικού ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ και ήδη ο Άλεξ Ρόντος και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Κατά την προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου προέκυψε ότι:

*Η ΜΚΟ αμέσως μετά τη σύστασή της χρηματοδοτήθηκε με ποσά που ξεπερνούν τις 60.000 παρότι δεν πληρούσε την νόμιμη προϋπόθεση της διετούς λειτουργίας.

*Οι υποβληθείσες για έγκριση δαπάνες δεν αφορούσαν σε λειτουργικά έξοδα της ΜΚΟ ή των τοπικών οργανώσεων που υλοποιούσαν τα προγράμματα ,αλλά στην οργάνωση του γραφείου της ΜΚΟ ακόμα και σε χρόνο προγενέστερο της χρηματοδότησης με αγορά διαφόρων αντικειμένων, όπως έπιπλα, γραφική ύλη και άλλα αναλώσιμα , πληρωμή ΔΕΚΟ, κοινοχρήστων, αεροπορικά ταξίδια σε άσχετους με την υλοποίηση του έργου προορισμούς , δώρα με διάφορους αποδέκτες και γενικότερα δαπάνες που κάθε άλλο παρά είχαν οποιαδήποτε σχέση με το έργο της ΜΚΟ και την εκτέλεση των προγραμμάτων αποναρκοθέτησης.

*Δεν τηρήθηκε η υποχρέωση εκ μέρους της ίδιας της ΜΚΟ για συμμετοχή στα προς υλοποίηση προγράμματα με ποσοστό 25%.

*Δεν συνδέθηκε η καταβολή των δόσεων με την υλοποίηση των προγραμμάτων που είχε αναλάβει , ενώ από κανένα έγγραφο δεν πιστοποιείται η παρακολούθηση και η εκτέλεση των προγραμμάτων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top