Ομπάμα σε Πούτιν: «Πρέπει να βρούμε μια διπλωματική λύση»

Μίλησαν τηλεφωνικά επί μία ώρα για την κρίση στην Ουκρανία

Πρώτη Ανάρτηση:07/03/2014 07:41

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Βλάντιμιρ Πούτιν συνομίλησαν τηλεφωνικά για μία ώρα με θέμα την κρίση στην Ουκρανία, με τον αμερικανό πρόεδρο να ζητά από τον Ρώσο ομόλογό του να αποδεχτεί τους όρους μιας ενδεχόμενης διπλωματικής λύσης.


Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε: «Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι η Ρωσία παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που μας οδήγησε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων, σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας».

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Ομπάμα περιέγραψε και τους όρους της "off-ramp" διπλωματικής λύσης που προωθούν οι Αμερικανοί.

Έτσι λοιπόν, η Ρωσία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά που βρίσκονται στην Κριμαία πίσω στις βάσεις τους, να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ρώσων και να συναινέσει η Μόσχα σε απευθείας συνομιλίες με τους Ουκρανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ο Μπαράκ Ομπάμα έμεινε σταθερός στη γραμμή της αποφυγής της περαιτέρω όξυνσης της κατάστασης, και προέτρεψε τον Ρώσο ομόλογό του να εργαστούν για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

Πούτιν: Παραμένουν οι διαφορές με τις ΗΠΑ

Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν δήλωσε πως η απόστα��η ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ παραμένει μεγάλη στο θέμα της Ουκρανίας, τονίζοντας ωστόσο πως οι δύο χώρες δεν πρέπει να θυσιάσουν τις σχέσεις τους εξαιτίας μιας διαφωνίας για ένα μεμονωμένο, αν και πολύ σημαντικό, διεθνές πρόβλημα.

Σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, ο ρώσος πρόεδρος είπε στον αμερικανό ομόλογό του πως οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας, οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία μς ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, επέβαλαν «απολύτως παράνομες αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες και στην περιφέρεια της Κριμαίας».

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το κοινοβούλιο της νότιας ουκρανικής περιφέρειας της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία και της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου για να γίνε�� η Κριμαία τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει εκκλήσεις για βοήθεια στο θέμα αυτό και ενεργεί αναλόγως, συμμορφούμενη πλήρως προς το διεθνές δίκαιο», είπε ο κ. Πούτιν.

Πάντως ο ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, «υπογράμμισε την κορυφαία σημασία των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων για να εξασφαλισθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στον κόσμο», ενώ συμφώνησε με τον κ. Ομπάμα ότι ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι πρέπει να σ��νεχίσουν τις «εντατικές επαφές» σχετικά με την Ουκρανία.

Oμπάμα - Άμπε: Οι κινήσεις της Ρωσίας απειλούν την παγκόσμια ειρήνη

Ο Ομπάμα είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν ότι η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ειρήνη, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και υπογράμμισαν τη σημασία της διαφύλαξης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Δεσμεύθηκαν ακόμη να εργασθούν με άλλους εταίρους της G-7για να επιμείνουν ότι η Ρωσία οφείλει να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της και τις δεσμεύσεις της έναντι της κυριαρχίας της Ουκρανίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Να υπενθυμίσουμε ότι ως μια μορφή πολιτικής πίεσης προς τη Ρωσία η Ε.Ε αποφάσισε να αναστείλει τη ��υμμετοχή της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στην προετοιμασία της Συνόδου του G8 στο Σότσι της Ρωσίας τον Ιούνιο.

Σε περίπτωση που τα εν λόγω μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, ως δεύτερο βήμα οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν περαιτέρω, στοχευμένα μέτρα, όπως απαγόρευση εισόδου και το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων συγκεκριμένων προσώπων, αλλά και ακύρωση της επόμενης Συνόδου Ε.Ε.-Ρωσίας.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top