Η ελληνική έκδοση του προγράμματος «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία»

Εκδήλωση με σημαντικές προσωπικότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού

«Ο δεύτερος ήλιος του ανθρώπου είναι η εκπαίδευση», είναι τα σοφά λόγια του Πλάτωνα και οι σωστά εκπαιδευμένοι μαθητές μπορούν να γίνουν οι ίδιοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» που παρουσίασε το «Ίδρυμα Μαριάννα  Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με το Κέντρο «Robert F. Kennedy Human Rights», στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Έχω μεγάλη πίστη στους νέους... Στο μυαλό και στην καρδιά τους. Μας κάνουν υπερήφανους με τις ακαδημαϊκές και τις επιστημονικές επιδόσεις τους, αλλά και την κοινωνική τους ευαισθησία. Μιλώντας δε για την Ελλάδα, θεωρώ ότι η πραγματική επένδυση για το μέλλον, πρέπει να στοχεύσει στους νέους της χώρας μας», δήλωσε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» βασίζεται στο βιβλίο με τίτλο «Speak Truth To Power» της διεθνούς ακτιβίστριας και πολυβραβευμένης συγγραφέως, Κerry Kennedy, Προέδρου του ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights».

«Όλοι μας, σε όλο τον κόσμο που νοιαζόμαστε για τη Δημοκρατία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να πάμε πίσω και να δούμε τι προσέφερε η Ελλάδα στον κόσμο. Δίνοντας στα παιδιά μας τα εργαλεία για να γίνουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι το σωστό μονοπάτι για ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε από την πλευρά της η κυρία Κerry Kennedy.

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, το Πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου και η διδασκαλία του ξεκίνησε από φέτος πιλοτικά σε γενικά Λύκεια, της Αττικής, δημόσια και ιδιωτικά. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από κείμενα και ασκήσεις μπορούν και αναπτύσσουν το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις σχολικές αίθουσες. Το πρόγραμμα ενισχύει τη δράση και καθώς οι μαθητές μαθαίνουν "ποιά είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα", αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο και ενισχύουν τη δύναμη τους, ώστε να τα υπερασπίζονται  στην καθημερινότητα τους και εν τέλει να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου κόσμου.

«Όσα σχολεία εφαρμόσουν αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα εξασφαλίσουν για τους μαθητές τους μια εξοικείωση με καίρια θέματα κοινωνικής ευαισθησίας, ανθρωπιάς και αυτογνωσίας, με κίνητρα για προσωπική αναζήτηση, σκέψη και προβληματισμό», τόνισε ο πρώην Πρύτανης ΕΚΠΑ, Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη» ανέλαβε την ελληνική έκδοση του εκπαιδευτικού βιβλίου, ενώ το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας,  Προκόπη Παυλόπουλου. 

Τα κεφάλαια που περιλαμβάνει  η έκδοση επελέγησαν από το «Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» του Υπουργείου Παιδείας.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν σημαντικές προσωπικότητες από τον πανεπιστημιακό χώρο, τον χώρο της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής του τόπου.  Το «παρών» έδωσε και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Σίσσυ Παυλοπούλου.

Λίγο πριν από την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του προγράμματος «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» πραγματοποιήθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο, παρουσία της κυρίας Kennedy και της κυρίας Βαρδινογιάννη, με εκπαιδευτικούς από δημόσια και ιδιωτικά ελληνικά λύκεια και φροντιστήρια.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top