ΣΑΛΟΣ στην Καβάλα με τις σφαγές Κοσέρ-Θα θανάτωναν βάναυσα 200 ζώα χωρίς αναισθησία

Ανεστάλη η διαδικασία από την εισαγγελία-Τι λένε στο star.gr μέλη φιλοζωικών σωματείων- Πρώτη Ανάρτηση 21-03-2017 19:33

ΣΑΛΟΣ στην Καβάλα με τις σφαγές Κοσέρ

Έντονες διαμαρτυρίες, μεγάλη κινητοποίηση αλλά και αναστάτωση προκάλεσε στην Καβάλα και στους απανταχού φιλόζωους, η άδεια που δόθηκε από το ελληνικό κράτος σε σφαγείο στη περιοχή Κοκκινόχωμα (της Καβάλας), να σφάξει 200 αιγοπρόβατα με την μέθοδο «Κοσέρ».

Πρόκειται για μια πολύ βάναυση μέθοδο σφαγής των ζώων (όχι πως η σφαγή δεν είναι από μόνη της βάναυση) η οποία γίνεται τελετουργικά από ραβίνους χωρίς αναισθητοποίηση, ενώ στη συνέχεια τα κρεμούν ανάποδα μέχρι να γίνει η αποστράγγιση του αίματος και ενώ ακόμα έχουν τις αισθήσεις τους.

ΦΩΤΟ ΑΠΟ KAVALAPOST: Κόσμος συγκεντρωμένος έξω απο το σφαγείο όπου θα εφαρμοζόταν η μέθοδος Κοσέρ

Όπως είναι φυσικό, το θέμα προκάλεσε σάλο στην περιοχή (και όχι μόνο), με αποτέλεσμα να παρέμβει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο).

Η αναφορά της στις Δικαστικές Αρχές, στάθηκε καταλύτης, καθώς το θέμα έφτασε στην Εισαγγελία Καβάλας, η οποία και «πάγωσε» την όλη διαδικασία, έως ότου υπάρξει γνωμοδότηση από το Τμήμα Κτηνιατρικής, μία γνωμοδότηση που θα αναφέρεται ειδικά στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης στο οποίο έχει και τη δικαιοδοσία. 

ΦΩΤΟ ΑΠΟ KAVALAPOST: Η Αστυνομία ήταν επίσης εκεί, με περισσότερους από 20 άνδρες (ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ αλλά και Ασφάλεια).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Π.Φ.Π.Ο ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ:

Σύμφωνα με το Άρθρο 26 παράγραφος 1 του ΕΚ 1099/2009 τα κράτη μέλη που μέχρι την ημερομηνία εφαρμογής του Κανονισμού, είχαν στην Εθνική τους Νομοθεσία αυστηρότερους κανόνες για την προστασία των ζώων κατά την σφαγή, αυτοί διατηρούνται.

Πια συγκεκριμένα το εν λόγω άρθρο αναφέρει τα εξής: "Ο παρών κανονισμός δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να διατηρούν σε ισχύ εθνικούς κανόνες που αποσκοπούν να εξασφαλίσουν ευρύτερη προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή τους και οι οποίοι ίσχυαν κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού".

Ο Ν.1197/81, προϋπήρχε του ΕΚ 1099/2009 και ορίζει ξεκάθαρα στο Άρθρο 2 παράγραφος 2 ότι δεν μπορεί να προηγείται η αφαίμαξη, της ακαριαίας αναισθητοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει τα εξής: "Απαγορεύεται η θανάτωσης θηλαστικών εις τα σφαγεία εφ' όσον δεν προηγηθεί της αφαιμάξεως αναισθητοποίησις επενεργούσα ακαριαίως". Ως εκ τούτου, και εφόσον ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός κανονισμός ορίζει ότι οι διατάξεις που προϋπήρχαν στην εθνική νομοθεσία, υπερισχύουν, δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Οι παραβάσεις δε της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Ν.1197/81 όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το άρθρο 47 του Ν.4235/2014, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ.

Για όλα τα παραπάνω παρακαλούμε όπως επιληφθείτε της άμεσης απαγόρευσης σφαγής ζώων σε σφαγείο της Περιοχής ‘’Κοκκινόχωμα Καβάλας’’ που προβαίνει σε παράνομες βαρβαρότητες

Το star.gr, επικοινώνησε με την Νατάσα Μπομπολάκη, Πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, η οποία και μας εξήγησε τι ακριβώς συνέβη:

«Εμείς όπως και σε άλλες τέτοιες περιπτώσεις απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες Αρχές που είναι οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, θέσαμε το θέμα, κάναμε τις μηνύσεις που έπρεπε να κάνουμε κυρίως κατά των αρμοδίων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι ότι οι σφαγές αυτές έχουν ανασταλεί με εντολή σήμερα της εισαγγελέως Πρωτοδικών Καβάλας, προκειμένου να δώσει μια απάντηση η τοπική κτηνιατρική περί της νομοθεσίας και την θέση της για το όλο θέμα. Θεωρούμε ότι η επιστολή αυτή δεν θα είναι στην κατεύθυνση του σφαγιασμού των ζώων. Θα ξέρουμε την απόφαση της εισαγγελέως αύριο, το αργότερο μεθαύριο. Μέχρι τότε η σφαγή έχει σταματήσει».

Μάλιστα όπως τόνισε η κυρία Μπομπολάκη, αν δεν είχε υπάρξει αυτή η κινητοποίηση, «θα το είχαν προχωρήσει και θα ήταν η ΠΡΩΤΗ φορά που θα γινόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, και η αρχή μιας τέτοιας μεθόδευσης και μεθόδου θανάτωσης με βάρβαρο τρόπο των ζώων, είναι το ήμισυ του παντός. Αυτή τη στιγμή έχουμε κατορθώσει να το αναστείλουμε. Βοήθησαν βέβαια πάρα πολύ τα τοπικά φιλοζωικά σωματεία, διάφορες φιλοζωικές ομάδες, άλλοι τοπικοί φορείς και κόμματα. Έγινε μια πολύ δυνατή παρουσίαση εκ μέρους του φιλοζωικού κινήματος».

ΦΩΤΟ ΑΠΟ KAVALAPOST: Στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης βρέθηκαν η περιφερειακή σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Οικολογία-Αλληλεγγύη Κατερίνα Γεροστεργίου, από τους Οικολόγους Πράσινους και την Πολιτική Κίνηση Καβάλας ο Γιώργος Πασχαλίδης, εκπρόσωποι φιλοζωικών συλλόγων, μεμονωμένοι πολίτες αλλά και αρκετά άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Παράλληλα δήλωσε πως «δεν υπάρχει μεγαλύτερη αναλγησία από αυτή που δυστυχώς το επίσημο κράτος με την τζίφρα του και την υπογραφή του, καταστρατηγώντας νόμους, χάρη κάποιων συμφερόντων οικονομικών που βρίσκονται πίσω από αυτή την ενέργεια, έδωσε εντολή να γίνει ο σφαγιασμός τόσων ζώων χωρίς αναισθητικό. Γιατί δυστυχώς η σφαγή των ζώων γίνεται, αλλά γίνεται στα κρατικά σφαγεία με αναισθητικό. Δεν περιμέναμε από το επίσημο κράτος όμως να καταστρατηγηθεί η νομοθεσία και να επιτραπεί αυτή η βάρβαρη πράξη εν έτει 2017 από μια χώρα που είναι στην Ευρώπη».

Εκτός από την κα Μπομπολάκη, επικοινωνήσαμε και με το Φιλοζωικό Σωματείο Καβάλας «Αίσωπος», το οποίο συμμετείχε μεταξύ άλλων στις κινητοποιήσεις.

Όπως μας εξήγησε η Πρόεδρός του, Δέσποινα Αβραμίδου, «ξαφνικά ακούστηκε ότι θα ανοίξει ένα σφαγείο το οποίο υπήρχε στην περιοχή αλλά είχε κλείσει, λόγω του ότι δεν πληρούσε κάποιες προδιαγραφές για να μπορούν να γίνονται οι σφαγές. Τώρα πώς έγινε να πάρουν όλοι αυτοί άδεια από το Υπουργείο, και μάλιστα από έναν Υπουργό που είναι με τους Οικολόγους Πράσινους, να ανοίξει για 14 μέρες και να έρθουν ζώα από τη Βουλγαρία και να τα σφάξουν με αυτόν τον τρόπο γιατί πρέπει να φύγουν στο Ισραήλ… από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε πώς πήραν την άδεια. Η τοπική κτηνιατρική εδώ δεν δέχτηκε να γίνει αυτό. Αν δεν είχε φτάσει η όλη ιστορία στον εισαγγελέα, δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την σφαγή. Αναβάλλεται με εισαγγελική διαταγή μέχρι να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις από τα Υπουργεία».

Να σημειώσουμε, πως η άδεια που έλαβε η επιχείρηση έχει ισχύ 14 ημερών και «μετράει» από τις 14 Μαρτίου 2017, οπότε το χρονικό περιθώριο ισχύει μέχρι την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017.

Της Χριστίνας Βεργιώτη
E-mail: chvergioti@star.gr

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top