Από το Alter, στην Κοζάνη για... καλλιέργεια λεβάντας! Ο δημοσιογράφος που έγινε «γιατρός» κατά του άγχους

Ένα story που...μυρίζει υπέροχα, μόνο στο star.gr!

Όταν ο τηλεοπτικός σταθμός Alter ευημερούσε, ο δημοσιογράφος Βασίλης Τζήμτσος δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε το άδοξο τέλος του καναλιού, ούτε και το σενάριο να βρεθεί ξαφνικά στην Κοζάνη, χωρίς φώτα και μικρόφωνα και να καλλιεργεί λεβάντα!

Η ζωή ωστόσο που συχνά ξεπερνά τον κινηματογράφο τα έφερε έτσι και τον οδήγησε από την "ζούγκλα" της Αθήνας στην…  ορεινή Λούβρη, στην οποία ζουν μόλις 8 ανθρώποι! 

Μετά το οριστικό κλείσιμο του Alter και το πρώτο μεγάλο σοκ, ο Βασίλης επέστρεψε για λίγο στα πάτρια εδάφη! Ήταν η περίοδος που είχε αρχίσει για τα καλά η κρίση στην χώρα…. Ειδικά στον χώρο των ΜΜΕ, άκουγες μόνο για απολύσεις, περικοπές και μειώσεις…

Ψάχνοντας λύσεις για το μεροκάματο και θεραπείες για το «μικρόβιο» της δημοσιογραφίας, ο Βασίλης κατέφυγε στην λεβάντα, που αποτελούσε παράδοση για την οικογένεια του, καθώς η μητέρα του είναι παραγωγός, του «μωβ θησαυρού», όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος. 

Χωρίς ποτέ να εγκαταλείψει το στυλό από τα χέρια του, και τη μανία του να γράφει και να κάνει έρευνα, ο Βασίλης μελέτησε βαθύτερα το φυτό και αποφάσισε να στηρίξει την μητέρα του Άννα, βοηθώντας την να...  μοιράσει την λεβάντα από το χωράφι στα σπίτια των πελατών της!

Της έφτιαξε site, οργάνωσε τα social media της και όποτε χρειαζόταν... έμπαινε στο χωράφι για δουλειά! Τον περασμένο Δεκέμβριο άνοιξε και e-shop, στέλνοντας με ένα ΚΛΙΚ στους πελάτες από κάθε γωνιά του πλανήτη αιθέρια έλαια, φυτικά καλλυντικά, σαπούνια και άλλα ευεργετικά προϊόντα!

Και κάπως έτσι ο δημοσιογράφος έγινε…  «γιατρός», αφού η λεβάντα του βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους, των πονοκεφάλων, του κρυολογήματος, προσφέρει ανακούφιση από μυϊκούς και γυναικολογικούς  πόνους, τονώνει τα μαλλιά, και κάνει πολλά άλλα αμέτρητα καλά!

Ας μιλήσει ο Βασίλης και η λεβάντα του!

«Είμαστε μια αγροτική οικογένεια, και καλλιεργούμε σε δέκα στρέμματα γης, αυτόν τον ανεκτίμητο θησαυρό, την αρωματική αλλά και φαρμακευτική λεβάντα, παράγοντας αιθέριο έλαιο, ανθόνερο και αποξηραμένη.  Υπάρχουν τρία είδη λεβάντας που καλλιεργούνται αλλά δεν είναι όλα ούτε το ίδιο ποιοτικά, ούτε το ίδιο μυρωδάτα. Η πιο διαδεδομένη, η καλύτερη ποικιλία είναι η στενόφυλλη λεβάντα, που είναι και η πιο μυρωδάτη και παράγει το καλύτερο ποιοτικά αιθέριο έλαιο.  Το λάδι αυτό έχει πολυάριθμες ιδιότητες, ανεκτίμητες.», λέει ο Βασίλης στο star.gr.

«Η μητέρα μου είναι η κύρια παραγωγός της οικογένειας, αυτή φροντίζει την λεβάντα, κι εγώ βοηθώ, πηγαινοερχόμενος από την Αθήνα κι επικοινωνιακά. Είναι δύσκολα τα πράγματα, δύσκολες οι συνθήκες για να ζήσεις μόνο από αυτό έτσι όπως είναι κι όπως εξελίσσονται τα πράγματα», προσθέτει ο ίδιος, τονίζοντας ότι στόχος τους είναι η απευθείας διάθεση του προϊόντος, ώστε να μην παίρνουν οι μεσάζοντες κοψοχρονιά τα προϊόντα τους και αλλοιώνουν την ποιότητα τους.

«Το φυτό δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις για την παραγωγή του. Η σύσταση του εδάφους πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένα συστατικά, όπως το ασβέστιο. Είναι ευαίσθητο στην υγρασία, δεν χρειάζεται πολύ πότισμα, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού επηρεάζουν την ποιότητα του αιθέριου ελαίου που θα παραχθεί. Οι βασικές αγροτικές εργασίες πάλι είναι δυο φορές τον χρόνο. Το ξεχορτάριασμα γίνεται την άνοιξη, γιατί τα ζιζάνια μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα αλλά και το άρωμα του αιθέριου ελαίου. Ακολουθεί ο θερισμός στην αρχή του καλοκαιριού έως τον Ιούλιο με δρεπάνια, από το πρωί μέχρι το απόγευμα, κάτω από τον καυτό ήλιο… και στη συνέχεια η απόσταξη τους.  Αυτό συμβαίνει, γιατί μας είναι απαραίτητη η έντονη ηλιοφάνεια», προσθέτει εξηγώντας πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος στην παραγωγή ποιοτικού αιθέριου ελαίου. 

«Εκεί στη διάρκεια της συγκομιδής έχουμε να κάνουμε πάντα έναν αγώνα δρόμου… Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα κομμένα άνθη λεβάντας να φτάσουν αυθημερόν, όσο πιο σύντομα γίνεται  στο αποστακτήριο, ώστε να μην εξατμιστεί, αλλά να παραχθεί το καλύτερο δυνατόν αιθέριο έλαιο», λέει.

«Όλη η ποσότητα της λεβάντας μπορεί μέσα σε μία ημέρα να εξαχθεί στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Βουλγαρία ακριβώς επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στην Ελλάδα κι η εξαγωγή γίνεται άμεσα και με πολύ μικρό κόστος» δηλώνει, τονίζοντας ότι η λεβάντα τους βρίσκεται στην διαδικασία πιστοποίησης προϊόντος από το Ινστιτούτο Ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων ΒΙΟ Ελλάς που είναι εγκεκριμένος φορέας πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής Γεωργίας.

«Μέσα από αυτήν την οικογενειακή δραστηριότητα, ανακάλυψα κι εγώ πάλι την λεβάντα.  Είναι το γιατρικό μου, το επουλωτικό μου, η πρώτη βοήθεια στο σπίτι μου. Κι ακόμα την ανακαλύπτω» καταλήγει ο ίδιος.

Τα προϊόντα λεβάντας της οικογένειας Τζήμτσου, καθώς και πολλές ιδέες χρήσης και δώρων, θα τα βρείτε στο http://www.levantashop.gr/. Στο Facebook και στο Instagram: Lavender Oil.

Της Άννας Σταματιάδου (astamatiadou@star.gr)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top