Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα γλυκό που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Αν θέλεις να το φτιάξεις για τους αγαπημένους σου, ο Χρήστος Μοίρας έδωσε μία σούπερ λαχταριστή συνταγή για τους τηλεθεατές της εκπομπής Breakfast@Star.
Υλικά της Συνταγής
• 1 πακέτο φύλλο κρούστας
• 1 lt γάλα πλήρες
• 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
• 4 αβγά
• 2 βανιλίνες
• 200 γρ. ζάχαρη
• Ξύσμα από 1 λεμόνι (προαιρετικά)
• 50 γρ. βούτυρο
• 150 γρ. βούτυρο λιωμένο (για άλειμμα φύλλων)
Για το σιρόπι
• 500 γρ. ζάχαρη
• 300 ml νερό
• 1 λεμόνι (τη φλούδα του)
• 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
• 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση της Συνταγής
Ξεκινάμε με το σιρόπι, ώστε να έχει χρόνο να κρυώσει. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού, το χυμό λεμονιού και την κανέλα. Τα βράζουμε για 5–7 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Για την κρέμα, ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά χωρίς να το αφήσουμε να βράσει. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Όταν είναι έτοιμη, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί (περίπου 30×40 εκ.) και στρώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Απλώνουμε την κρέμα και την ισιώνουμε καλά. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης βουτυρωμένα. Χαράζουμε την επιφάνεια σε κομμάτια, χωρίς να φτάσουμε πολύ βαθιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 45–60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι, αργά και σταδιακά, ώστε να απορροφηθεί σωστά.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί πριν το σερβίρουμε.
Δείτε την εκπομπή Breakfast@Star
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.