Συνταγή MasterChef: Μπακαλιάρος κακαβιά με παριζιέν λαχανικά & γλάσο νόρι

Ένα πιάτο του πρώην MasterChef Πάνου Κουμουνδούρου

O πρώην MasterChef Πάνος Κουμουνδούρος ήταν guest chef στο αποψινό επεισόδιο του διαγωνισμού μαγειρικής και έφερε ένα αρκετά τεχνικό πιάτο για τους υποψήφιους προς αποχώρηση.

Το πιάτο του Πάνου ήταν: Μπακαλιάρος κακαβιά με παριζιέν λαχανικά & γλάσο νόρι.

masterchef

Παρακάτω σάς αναγράφουμε τη συνταγή, σε περίπτωση που θέλετε κι εσείς να δοκιμάσετε τις μαγειρικές σας ικανότητες.

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ

Πάστωμα

  • 200 γρ. χοντρό αλάτι
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 20 γρ.κόλιανδρος
  • Λεμόνι
  • Βούτυρο για κλαριφιέ
  • Ακτίβα για ψάρι


Εκτέλεση

  • Φιλετάρουμε τον μπακαλιάρο, αφαιρούμε τα κόκκαλα και το δέρμα και τοποθετούμε στο brine για 5 λεπτά.
  • Έπειτα ξεπλένουμε πολύ καλά σε κρύο νερό και στεγνώνουμε πολύ καλά σε χαρτί κουζίνας.
  • Πασπαλίζουμε με activa ψαριού στο εσωτερικό φιλέτο του μπακαλιάρου και ρολάρουμε σε μπαλοτίνα.
  • Τοποθετούμε στο τσίλερ για 10 λεπτά να σφίξει και κόβουμε σε μερίδες 100 γρ. το μενταγιόν.
  • Βάζουμε σε σακούλα βάκιουμ με κλαριφιέ βούτυρο και φλούδα λεμόνι. Μαγειρεύουμε στο ρόνερ στους 55 περίπου για 25 λεπτά.


Σούπα κακαβιά

Υλικά

 

  • 1 λίτρο ζωμό ψάρι
  • ½ πατάτα κομμένη
  • 2 καρότα
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • ½ ξερό κρεμμύδι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ πράσο
  • 50 γρ. ντομάτα
  • ½ χυμό λεμόνι
  • Ελαιόλαδο
  • Κρασί λευκό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι


Εκτέλεση

  • Σοτάρουμε τα λαχανικά 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά χωρίς να πάρουν χρώμα, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε δάφνη, ντομάτα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και σβήνουμε με το κρασί.
  • Ρίχνουμε τον ζωμό ψαριού, να τα σκεπάσει όλα.
  • Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τα μισά λαχανικά και σκεπάζουμε με μεμβράνη για 30 λεπτά τουλάχιστον.
  • Σουρώνουμε τον ζωμό, προσθέτουμε το 1/3 τον λαχανικών και μπλεντάρουμε. Διορθώνουμε τη γεύση με λεμόνι και αλάτι και υφή αν χρειάζεται.


Πάστα νόρι

Υλικά

  • 10 γρ.Ντάσι σκόνη

  • 400 γρ. νερό
  • Δίνουμε μια βράση και αφαιρούμε από τη φωτιά
  • 5 τμχ. Nori μουλιασμένα
  • Ζωμός ντάσι 100 γρ.
  • 25 ml soya
  • 25 ml sake
  • 10 ml mirin


Εκτέλεση

  • Μουλιάζουμε τα νόρι στον ζωμό ντάσι και έπειτα όλα τα υπόλοιπα μαζί σε μια κατσαρόλα μέχρι να φύγει η πολλή υγρασία.
  • Χτυπάμε στο μούλτι και είμαστε έτοιμοι.


Κέτσαπ πιπεριά Φλωρίνης

  • 1.000 γρ. πιπεριές Φλωρίνης έτοιμες
  • 240 γρ. ξύδι ρυζιού
  • 200 γρ. soya
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 4 γρ. ultratex


Εκτέλεση

  • Βάζω όλα τα υλικά στην κατσαρόλα εκτός από το ultratex, σε χαμηλή προς μεσαία φωτιά. Βράζουμε μέχρι να «κατέβει» στα 2/3 των υγρών
  • Έπειτα χτυπάω στο θερμομίξ, προσθέτουμε το ultratex και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Περνάω από εταμίν και βάζω σε σακούλα ζαχαροπλαστικής!
  • Έπειτα σε παγόνερο για να κρυώσει

Παριζιέν λαχανικά

  • Κολοκύθι
  • Πατάτα
  • Καρότο


Εκτέλεση

  • Τα κόβουμε όλα με το παριζιέν και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό με την εξής σειρά: Πρώτα το καρότο με την πατάτα μαζί για 8 με 10 λεπτά και μετά το κολοκύθι για άλλα 5 λεπτά.
  • Όλα σε μπασινάκι και μαρινάρουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι χυμό και αλάτι!


Για το στήσιμο

  • Φύλλα καπουτσίνο
  • Μυρώνια
  • Μάραθος
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top