Από τη γλυκιά εβδομάδα του MasterChef 2024 δε θα μπορούσε να λείπει ο Δημήτρης Μακρυνιώτης, τον οποίο υποδέχτηκαν οι κριτές και οι παίκτες το βράδυ της Παρασκευής (29/030) με χειροκροτήματα.
Θες να δοκιμάσεις κι εσύ να αντιγράψεις το γλυκό του καταξιωμένου pastry chef, όπως έκαναν οι υποψήφιοι προς αποχώρηση; Αν ναι, ακολούθησε ευλαβικά τα παρακάτω βήματα:
Παρασκευή no.1
Υλικά για τη μαρμελάδα παντζάρι-πορτοκάλι
- 280 γρ. παντζάρια βρασμένα
- 7 γρ. πηκτίνη NH
- 65 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 55 γρ. γλυκόζη
- 2,5 γρ. φύλλο ζελατίνης
- 8 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 150 γρ. παντζάρια βρασμένα
- Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Σε ένα κάτερ πολτοποιούμε τα 280 γρ. παντζάρια.
- Τα αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε τη γλυκόζη.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρυσταλλική ζάχαρη με την πηκτίνη.
- Βάζουμε τη ζελατίνη σε παγωμένο νερό.
- Κόβουμε τα 150 γρ. παντζάρια σε μικρούς κύβους.
- Ζεσταίνουμε το μείγμα πουρέ παντζάρια με γλυκόζη σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ένα φουε ίσα ίσα να λιώσει η γλυκόζη.
- Αμέσως προσθέτουμε το μείγμα ζάχαρης και πηκτίνης και ανεβάζουμε τη φωτιά τέρμα ανακατεύοντας μέχρι να πάρει βράση.
- Μόλις πάρει βράση κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα, τη ζελατίνη και τους κύβους παντζαριού ανακατεύοντας μια τελευταία φορά πάνω στη φωτιά.
- Κατεβάζουμε και μοιράζουμε σε ημισφαίριο σιλικόνης που τοποθετούμε αμέσως στο τσίλερ.
Παρασκευή no.2
Υλικά για το τόμπους ελαιόλαδο-φυστίκι Αιγίνης
- 185 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 140 γρ. αυγά
- 112 γρ. ελαιόλαδο
- 56 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 122 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 8 γρ. baking powder
- 50 γρ. φυστίκι Αίγινας
- 20 γρ. ζάχαρη άχνη
- Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Σε μια μπασίνα βάζουνε το ελαιόλαδο, τον χυμό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα φουέ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Τέλος κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα μας το αλεύρι με το baking και προσθέτουμε και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής χυλός.
- Αδειάζουμε σε ταψάκι 30x30 που πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Απλώνουμε επίσης ομοιόμορφα το φυστίκι που έχουμε τρίψει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για περίπου 12-14 λεπτά.
Παρασκευή no.3
Υλικά για τη μους καραμελωμένης λευκής σοκολάτας
- 250 ml φρέσκο γάλα
- 420 γρ. Dulcey
- 400 ml κρέμα γάλακτος 35%
- 15 γρ. φύλλα ζελατίνης
- 0,5 γρ. αλάτι
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ με κρύο νερό βάζουνε τις ζελατίνες μας να μαλακώσουν .
- Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα μέχρι να πάρει βράση.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις ζελατίνες μας ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν.
- Ρίχνουμε το καυτό γάλα σε τρεις δόσεις πάνω από τη σοκολάτα μας ανακατεύοντας με μια μαρίζ κάθε φορά από τη μέση προς τα έξω.
- Τέλος, προσθέτουμε και το αλάτι και μπιμεράρουμε για μισό λεπτό.
- Στο μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σαν γιαούρτι.
- Βάζουμε την μπασίνα με την γκανάζ μας σε κρύο μπεν μαρί και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να κατέβει κάτω από τους 35 βαθμούς.
- Προσθέτουμε σε 2-3 δόσεις τη σαντιγί ανακατεύοντας με μια μαρίζ απαλά.
Παρασκευή no.4
Υλικά για Spay σοκολάτας
- 300 γρ. Ivoire
- 150 γρ. βούτυρο κακάο
Εκτέλεση
- Λιώνουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο κακάο και το περιχύνουμε πάνω από τη σοκολάτα που πριν έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί.
- Ανακατεύουμε με μια μαρίζ να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
- Περιμένουμε να πέσει στους 45 βαθμούς για να ψεκάσουμε το παγωμένο γλυκό μας.
Παρασκευή no.5
Υλικά για Duja Φυστίκι Αίγινας
- 150 γρ. φυστίκι Αίγινας
- 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 10ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Απλώνουμε τα φυστίκια σε μια σιλικόνη.
- Κάνουμε ξερή καραμέλα με τη ζάχαρη και την αδειάζουμε πάνω από τα φυστίκια.
- Δουλεύουμε λίγο το μείγμα μέσα στη σιλικόνη με προσοχή να πέσει η θερμοκρασία και αμέσως μετά το σπάμε κομμάτια και το βάζουμε στο thermomix να γίνει πραλίνα.
- Αδειάζουμε σε μικρές σιλικόνες και βάζουμε στο τσίλερ να παγώσουν.
Δείτε όλα τα επεισόδια του MasterChef 2024
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.