MasterChef: Φτιάξε κι εσύ το ιδιαίτερο γλυκό του Δημήτρη Μακρυνιώτη

Με τον καταξιωμένο pastry chef έκλεισε η γλυκιά εβδομάδα του διαγωνισμού

Από τη γλυκιά εβδομάδα του MasterChef 2024 δε θα μπορούσε να λείπει ο Δημήτρης Μακρυνιώτης, τον οποίο υποδέχτηκαν οι κριτές και οι παίκτες το βράδυ της Παρασκευής (29/030) με χειροκροτήματα.

Θες να δοκιμάσεις κι εσύ να αντιγράψεις το γλυκό του καταξιωμένου pastry chef, όπως έκαναν οι υποψήφιοι προς αποχώρηση; Αν ναι, ακολούθησε ευλαβικά τα παρακάτω βήματα: 

Παρασκευή no.1

Υλικά για τη μαρμελάδα παντζάρι-πορτοκάλι

  • 280 γρ. παντζάρια βρασμένα
  • 7 γρ. πηκτίνη NH
  • 65 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 55 γρ. γλυκόζη
  • 2,5 γρ. φύλλο ζελατίνης
  • 8 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 150 γρ. παντζάρια βρασμένα
  • Ξύσμα από μισό πορτοκάλι

Εκτέλεση

  • Σε ένα κάτερ πολτοποιούμε τα 280 γρ. παντζάρια.
  • Τα αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε τη γλυκόζη.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κρυσταλλική ζάχαρη με την πηκτίνη.
  • Βάζουμε τη ζελατίνη σε παγωμένο νερό.
  • Κόβουμε τα 150 γρ. παντζάρια σε μικρούς κύβους.
  • Ζεσταίνουμε το μείγμα πουρέ παντζάρια με γλυκόζη σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ένα φουε ίσα ίσα να λιώσει η γλυκόζη.
  • Αμέσως προσθέτουμε το μείγμα ζάχαρης και πηκτίνης και ανεβάζουμε τη φωτιά τέρμα ανακατεύοντας μέχρι να πάρει βράση.
  • Μόλις πάρει βράση κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα, τη ζελατίνη και τους κύβους παντζαριού ανακατεύοντας μια τελευταία φορά πάνω στη φωτιά.
  • Κατεβάζουμε και μοιράζουμε σε ημισφαίριο σιλικόνης που τοποθετούμε αμέσως στο τσίλερ.

Παρασκευή no.2

Υλικά για το τόμπους ελαιόλαδο-φυστίκι Αιγίνης

  • 185 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 140 γρ. αυγά
  • 112 γρ. ελαιόλαδο
  • 56 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 122 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 8 γρ. baking powder
  • 50 γρ. φυστίκι Αίγινας
  • 20 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Ξύσμα από μισό πορτοκάλι

Εκτέλεση

  • Σε μια μπασίνα βάζουνε το ελαιόλαδο, τον χυμό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα φουέ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  • Τέλος κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα μας το αλεύρι με το baking και προσθέτουμε και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής χυλός.
  • Αδειάζουμε σε ταψάκι 30x30 που πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Απλώνουμε επίσης ομοιόμορφα το φυστίκι που έχουμε τρίψει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για περίπου 12-14 λεπτά.

Παρασκευή no.3

Υλικά για τη μους καραμελωμένης λευκής σοκολάτας

  • 250 ml φρέσκο γάλα
  • 420 γρ. Dulcey
  • 400 ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 15 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 0,5 γρ. αλάτι

Εκτέλεση

  •  Σε ένα μπολ με κρύο νερό βάζουνε τις ζελατίνες μας να μαλακώσουν .
  •  Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα μέχρι να πάρει βράση.
  •  Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις ζελατίνες μας ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν.
  •  Ρίχνουμε το καυτό γάλα σε τρεις δόσεις πάνω από τη σοκολάτα μας ανακατεύοντας με μια μαρίζ κάθε φορά από τη μέση προς τα έξω.
  • Τέλος, προσθέτουμε και το αλάτι και μπιμεράρουμε για μισό λεπτό.
  •  Στο μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σαν γιαούρτι.
  •  Βάζουμε την μπασίνα με την γκανάζ μας σε κρύο μπεν μαρί και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να κατέβει κάτω από τους 35 βαθμούς.
  •  Προσθέτουμε σε 2-3 δόσεις τη σαντιγί ανακατεύοντας με μια μαρίζ απαλά.

Παρασκευή no.4

Υλικά για Spay σοκολάτας

  • 300 γρ. Ivoire
  • 150 γρ. βούτυρο κακάο

Εκτέλεση

  • Λιώνουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο κακάο και το περιχύνουμε πάνω από τη σοκολάτα που πριν έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί.
  • Ανακατεύουμε με μια μαρίζ να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
  • Περιμένουμε να πέσει στους 45 βαθμούς για να ψεκάσουμε το παγωμένο γλυκό μας.

Παρασκευή no.5

Υλικά για Duja Φυστίκι Αίγινας

  • 150 γρ. φυστίκι Αίγινας
  • 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 10ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Απλώνουμε τα φυστίκια σε μια σιλικόνη.
  • Κάνουμε ξερή καραμέλα με τη ζάχαρη και την αδειάζουμε πάνω από τα φυστίκια.
  • Δουλεύουμε λίγο το μείγμα μέσα στη σιλικόνη με προσοχή να πέσει η θερμοκρασία και αμέσως μετά το σπάμε κομμάτια και το βάζουμε στο thermomix να γίνει πραλίνα.
  • Αδειάζουμε σε μικρές σιλικόνες και βάζουμε στο τσίλερ να παγώσουν.

Δείτε όλα τα επεισόδια του MasterChef 2024

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top