4 μοναδικά πιάτα απο τον Γιάννη Μαρκαδάκη εμπνευσμένα από την παράδοση

Ο καταξιωμένος chef ήταν guest στην πρώτη Δομιμασία Αποχώρησης

Στην πρώτη Δοκιμασία Αποχώρησης του MasterChef, οι δύο υποψήφιες, κλήθηκαν να αντίγραψουν όχι ένα αλλά τέσσερα απαιτητικά πιάτα που έφεραν την υπογραφή του καταξιωμένου chef, Γιάννη Μαρκαδάκη.

Αν θες να μπεις κι εσύ στη θέση των επίδοξων chefs, δοκίμασε να φτιάξεις αυτά τα απαιτητικά πιάτα ακολουθώντας πιστά τα παρακάτω βήματα: 

ΠΙΑΤΟ 1ο

ΤΑΡΑΜΑΣ ΜΕ ΠΟΥΔΡΑ ΝΟΡΙ

Υλικά

  • 100 γρ. Ταραμάς
  • 100 γρ. Εσαλότ
  • 74 γρ. Χυμός λεμόνι
  • 200 γρ. Ψωμί Τοστ
  • 100 γρ. Σόδα
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 460 γρ. ηλιέλαιο
  • Φύλλα νόρι
  • Μάραθος

Προετοιμασία:

  •  Ψιλοκόβουμε πολύ το εσαλότ, το πλένουμε, το σουρώνουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.
  •  Ξεκινάμε χτυπώντας στο θερμαινόμενο μίξερ το ψωμί και το εσαλότ για 2 λεπτά μέχρι να γίνει πάστα.
  •  Στη συνέχεια βάζουμε τον ταραμά, το μουλιασμένο ψωμί και το κρεμμύδι και χτυπάμε για 90 δευτερόλεπτα.
  • Με τα μαχαίρια αντίστροφα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού σε σταθερή ροή και προσθέτουμε παγάκια για να μην ανεβάσει θερμοκρασία.
  •  Όταν έχει αρχίσει και δένει ο ταραμάς, αφρατεύουμε με τη σόδα.
  •  Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
  •  Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, πούδρα από νόρι και κορυφές από μάραθο.

ΠΙΑΤΟ 2ο

ΣΑΡΔΕΛΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ ΜΕ ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ ΤΣΙΓΑΡΙΑΣΤΟ

Υλικά

  • 4 τμχ. Σαρδέλες
  • 1 ½ κ.σ. Μαϊντανός
  • ½ κ.γ Σκόρδο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • Αμπελόφυλλα
  • Σταμναγκάθι
  • Λεμόνι

Προετοιμασία:

  •  Ψιλοκόβουμε μαϊντανό και σκόρδο και ανακατεύουμε με το λάδι και λίγο ξύδι.
  •  Αλατοπιπερώνουμε τις σαρδέλες και αλείφουμε με τη μαϊντανοσαλάτα.
  •  Τοποθετούμε αντικριστά τη μια σαρδέλα με την άλλη και τυλίγουμε σαν φάκελο μέσα στο αμπελόφυλλο. Περνάμε τον ντολμά απ΄ το σχαροτήγανο σε δυνατή προς μέτρια φωτιά, αφού έχουμε λαδώσει τον ντολμά.
  •  Μπλανσάρουμε το σταμναγκάθι, το στεγνώνουμε και σοτάρουμε σε σχαροτήγανο.
  •  Αφού «μαραθεί», μεταφέρουμε σε μια μπασίνα και προσθέτουμε λάδι λεμόνι και αλάτι.
  • Κόβουμε στα δύο τον ντολμά και αρτύζουμε με λεμόνι. Τελειώνουμε με αφρίνα και ένα αμπελόφυλλο στη σχάρα.

Πιάτο 3ο

ΓΙΟΥΦΚΑΔΕΣ ΜΕ ΣΑΛΑΤΑ ΑΠΟ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Υλικά

  • Φύλλο γιούφκα
  • 100 γρ. Σπανάκι
  • 40 γρ. Καυκαλήθρες
  • 30 γρ. Μυρώνια
  • 20 γρ. Δυόσμο
  • 20 γρ. Κρεμμύδι Φρέσκο
  • 20 γρ. Πράσο
  • 10 γρ. Κρεμμύδι Ξερό
  • Γιαούρτι
  • Σχοινόπρασο
  • Ξύσμα λεμόνι
  • Φέτα
  • Λάδι

Προετοιμασία:

  •  Σε μια μπασίνα ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά.
  •  Κόβουμε σε λωρίδες το σπάνακι και τις βάζουμε σε σουρωτήρι.
  • Πασπαλίζουμε με ψιλό αλάτι και τ’ αφήνουμε για δέκα λεπτά.
  •  Πιέστε το σπανάκι με το χέρι για να στραγγίξουν τα περιττά υγρά.
  •  Τοποθετήστε σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης.
  •  Εν τω μεταξύ, σε ένα τηγάνι σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα και κρεμμύδια σε ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν ημιδιαφανή για περίπου 6-8 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, σοτάρουμε άλλα 2 λεπτά.
  •  Συνδυάζουμε το σπανάκι με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά.
  •  Απλώνουμε τη φάρσα στο φύλλο και σπάμε με τα χέρια μας τη φέτα.
  •  Κλείνουμε σε σχήμα τριγώνου τον γιουφκά και περνάμε απ’ τη σχάρα και απ΄ τις δυο πλευρές.
  •  Τελειώνουμε στον φούρνο για 5 λεπτά στους 180ο C.
  •  Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε μια σαλάτα μυρωδικών.
  •  Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε το γιαούρτι με το σχοινόπρασο και λίγο λεμόνι.

Πιάτο 4ο

ΣΥΚΩΤΙ ΜΕ ΠΙΚΛΕΣ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ ΕΣΠΕΛΕΤ

ΠΙΚΛΑ ΑΓΓΟΥΡΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙ

Υλικά

  • 136 γρ. Αγγούρι
  • ½ Κρεμμύδι μικρό κομμένο λεπτά
  • 6 γρ. Αλάτι
  • ΠΙΚΛΟΖΟΥΜΟ
  • 240 γρ. Λευκό ξύδι
  • 60 γρ. νερό
  • 100 γρ. Ζάχαρη
  • 10 γρ. Σιναπόσπορος
  • 1 γρ. Σπόροι σέλινου
  • 1 γρ. Κουρκουμάς

Προετοιμασία:

  •  Αφήνουμε τα αγγούρια και τα κρεμμύδια σε διάτρητο ταψί, αλατισμένα, για 10 λεπτά.
  •  Στραγγίζουμε τα αγγούρια και τα κρεμμύδια και στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με χαρτί κουζίνας να τα στεγνώσουμε.
  •  Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ξύδι, το νερό, τη ζάχαρη, τους σπόρους μουστάρδας, τους σπόρους σέλινου και τον κουρκουμά και τ’ αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  •  Ρίχνουμε το πικλόζουμο πάνω απ΄ το μποξ με το αγγούρι σε κρύο μπεν μαρί.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ

Υλικά

  • Συκώτι
  • Γάλα
  • Αλάτι
  • Λάδι
  • Πιπέρι εσπελέτ

Προετοιμασία:

  •  «Βαπτίζω» το συκώτι στο γάλα για 45 λεπτά.
  •  Αφαιρούμε το συκώτι, το ταμπονάρουμε πολύ καλά με χαρτί.
  •  Το τοποθετούμε σε καινούργιο ταψί στο ψυγείο.
  •  Αλατίζουμε και λαδώνουμε πολύ καλά πριν ψήσουμε.
  •  Κόβουμε ταλιάτα, στήνουμε τις πίκλες.
  •  Τελειώνουμε με λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι εσπελέτ και ανθό αλατιού.

 

Δείτε όλα τα επεισόδια του MasterChef 2024

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top