Σου αρέσουν οι τάρτες; Δες μερικές υγιεινές συνταγές

Συνταγές για αλμυρές τάρτες

Αν σας αρέσουν οι τάρτες αλλά ψάχνετε κάποιες υγιεινές συνταγές, εμείς σας έχουμε τις κατάλληλες.

Τραγανή τάρτα με τυρί κρέμα και ντομάτες!

Τάρτα με μελιτζάνες, τομάτα και βασιλικό( Συνταγή Λάμπρου Βακιάρου) 

180 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
60 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1/2 κ.γ. αλάτι
150 γρ. βούτυρο
2 κ.σ. γιαούρτι
2 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

2-3 μεσαίες μελιτζάνες
1 σκελίδα σκόρδο
5-6 τομάτες
100 γρ. παρμεζάνα
200 γρ. κούπα κατσικίσια φέτα
φρέσκο βασιλικό
2 μεγάλα αυγά
100 γρ. κρέμα γάλακτος light

Φτιάξτε την πιο νόστιμη τάρτα λαχανικών

Εκτέλεση της Συνταγής 

Για τη βάση της τάρτας

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.

Βήμα 2

Σε έναν καθαρό πάγκο ή στον κάδο του μίξερ με το γάντζο, φτιάχνουμε ένα πηγάδι με τa δύο είδη αλεύρων. Βάζουμε στο κέντρο το βούτυρο και το αλάτι. Με τα ακροδάχτυλα μας ή σε χαμηλή ταχύτητα στο μίξερ μας ανακατεύουμε αυτά τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.Στη συνέχεια, αρχίζουμε να παίρνουμε λίγο λίγο το αλεύρι από τις άκρες και το ενώνουμε με τα υλικά στο κέντρο.
Στο τέλος αυτού του βήματος θα έχουμε μία ζύμη με μικρούς κόκκους.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το γιαούρτι, το πάγωμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ενοποιηθούν στη ζύμη.

Βήμα 4

Φτιάχνουμε μία μπάλα με τη ζύμη, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Βήμα 5

Στη συνέχεια σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε έναν κύκλο πάχους μισού εκατοστού. Την τοποθετούμε σε μία ταρτιέρα 26 – 28 εκ., έτσι ώστε να καλύπτονται και τα τοιχώματα.
Η συγκεκριμένη ζύμη είναι εύθραυστη, οπότε μπορεί να σπάσει κατά την τοποθέτηση. Σε αυτή την περίπτωση πλάθουμε/ενώνουμε μέσα στην ταρτιέρα τα κομμάτια, ώστε να έχουμε μία ενιαία ζύμη

Βήμα 6

Με ένα πιρούνι την τρυπάμε σε διάφορα σημεία. Βάζουμε από πάνω μία λαδόκολλα και τοποθετούμε μέσα στην ταρτιέρα ένα σκεύος που εφάπτεται.
Αυτό που χρειαζόμαστε εδώ είναι βάρος ώστε να ψηθεί σωστά η ζύμη. Εάν δεν έχουμε κάποιο σκεύος, μπορούμε να απλώσουμε στη λαδόκολλα ένα πακέτο ωμά φασόλια γίγαντες ή άλλο μεγάλου μεγέθους όσπριο.

Βήμα 7

Ψήνουμε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το βάρος και ψήνουμε για άλλα 5 – 10 λεπτά ή έως ότου το κάτω μέρος έχει ψηθεί.

Για τις μελιτζάνες και τις τομάτες

Βήμα 1

‘Οσο ψήνεται η τάρτα, κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες 2 εκ. τις μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και μαρινάρουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 2

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20’ περίπου μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 3

Στον ενδιάμεσο χρόνο κόβουμε τις τομάτες σε ροδέλες ίδιου πάχους με τις μελιτζάνες.

Για τη σύνθεση και το ψήσιμο

Βήμα 1

Γεμίζουμε το κάτω μέρος της προψημένης τάρτας με τη φέτα τριμμένη, τη παρμεζάνα και 2 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό.
Ξεκινώντας από τη περίμετρο της τάρτας τοποθετούμε εναλλάξ τομάτα και μελιτζάνα (ψημένη) μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια των τυριών.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ομογενοποιούμε τα αυγά και τη κρέμα και περιχύνουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της τάρτας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 3

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50’ με 60’ μέχρι το μείγμα με τα αυγά να έχει σταθεροποιηθεί.

Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και χαλούμι

Για την τάρτα

300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
πρέζα αλάτι
150γρ κρύο βούτυρο
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
3-4 κ.σ. κρύο νερό
Για την γέμιση
λάδι
2 μεγάλα λευκά κρεμμύδια
200 γρ χαλούμι
3 αυγά
 300 γρ. γιαούρτι. 
ρίγανη
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση της Συνταγής 

Κόβουμε το βούτυρο κυβάκια και το βάζουμε στο ψυγείο, στύβουμε μισό λεμόνι και το βάζουμε με 4 κουταλιές της σούπας νερό σε ένα δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο. Ζυγίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε μέσα το παγωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε με τα χέρια και τρίβουμε με τα δάχτυλα το βούτυρο μέχρι να έχουμε υφή υγρής άμμου. Προσθέτουμε το νερό και διπλώνουμε μέχρι να έχουμε μια σχετικά ομογενοποιημενη ζύμη. Καλύπτουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτα. 

Στο μεταξύ βάζουμε τα κομμένα κρεμμύδια σε τηγάνι με λίγο λάδι και αλάτι σε μέτρια φωτιά. Καθε 10 λεπτά τα ανακατεύουμε λίγο με μια ξυλινη κουταλα, όταν τα βλέπουμε να κολλάνε λιγο προσθέτουμε λίγο νερο και ανακατεύουμε, το κάνουμε αυτό μέχρι να είναι ολα χρυσαφενια μαραμένα και καραμελωμένα, περίπου 40 λεπτά.

Μετά τα 15 λεπτά βγάζουμε την ζύμη απο το ψυγείο την ανοίγουμε με πλάστη και την βάζουμε σε ταψί περίπου 26 εκατοστών που έχουμε βουτυρώσει, την κοβουμε γυρο γυρο και κραταμε τα αποκόμματα, κάνουμε τρυπες με πιρούνι στην βαση, καλυπτουμε με αλουμινόχαρτο που εφαπτεται στην ζυμη και βαζουμε την ταρτιέρα στην κατάψυξη για 5 λεπτα. Μετα την βάζουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για αλλα 20. Σε αυτο το σημείο θα ειναι και τα κρεμμύδια έτοιμα τα αφαιρούμε απο την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά, το ίδιο κάνουμε και στην βάση της τάρτας. 

Σε αυτό το σημείο αν η τάρτα έχει κάνει τρύπες την μπαλώνουμε με τα αποκομματα. Χτυπάμε τα αυγά το γιαούρτι το τριμμένο χαλούμι τον δυόσμο το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτουμε και τα λίγο κρύα κρεμμύδια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε όλο το μίγμα στην βάση και το ψήνουμε για 35 λεπτά η μέχρι να έχει ένα ωραίο  χρώμα από πάνω. Αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε.

Τάρτα Καπρέζε

Υλικά

•    1 φύλλο σφολιάτας
•    ασπράδι από 1 αυγό
•    2-3 μεγάλες σφιχτές ντομάτες
•    2 φρέσκιες αγελαδινές μοτσαρέλες στο νερό τους
•    15 φύλλα βασιλικού και επιπλέον για το σερβίρισμα
•    ελαιόλαδο
•    αλάτι, πιπέρι
•    1 κ.γ. ρίγανη
•    200 γρ. ξίδι βαλσάμικο
•    150γρ. μέλι

Εκτέλεση της Συνταγής 

•    Με τον πλάστη ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας ελαφρά και το τοποθετούμε σε ένα ταψί 30*40 αφού έχουμε τοποθετήσει μία λαδόκολλα. Τη γυρίζουμε περιμετρικά δημιουργώντας ένα γείσο. Εσωτερικά την τρυπάμε με πιρούνι και αλείφουμε με το ασπράδι του αυγού που έχουμε χτυπήσει ελαφρά. Την ψήνουμε στους 200*C στον αέρα για 10 λεπτά.
•    Όσο ψήνουμε τη σφολιάτα, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βαλσάμικο και το μέλι και βράζουμε μέχρι να πάρει τη σύσταση σφιχτού σιροπιού περίπου 10-15 λεπτά σε μέτρια ένταση.
•    Κόβουμε τις τομάτες σε λεπτές φέτες, προσθέτουμε αλάτι και τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να βγάλουν τα περιττά υγρά τους. Κόβουμε τη μοτσαρέλα με τα χέρια σε μεγάλα κομμάτια και σκουπίζουμε και αυτήν για να μην βγάλει τα υγρά της στη σφολιάτα μας.
•    Σε ένα γουδί ή μπλέντερ χτυπάμε τα φύλλα βασιλικού, τη ρίγανη, 30γρ ελαιόλαδο και πιπέρι μέχρι να γίνει ένας πολύ μυρωδάτος πράσινος πουρές.
•    Βάζουμε στην προψημένη σφολιάτα τις φέτες της ντομάτας, τη μοτσαρέλα, τον πουρέ από βασιλικό να πάει παντού και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία σε όλη την τάρτα μας.
•    Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και την ψήνουμε στον αέρα στους 180*C για 25 λεπτά.
 
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top