MasterChef 2023: Πιάτο αντιγραφής με έμφαση στις λεπτομέρειες

Ελάφι με πιπέρι μιγιονέτ από τον Αλέξανδρο Κοσκινά

Ένα πολύ ιδιαίτερο πιάτο που φέρει την υπογραφή του καταξιωμένου chef, Αλέξανδρου Κοσκινά, κλήθηκαν να αντιγράψουν οι τρεις υποψήφιοι προς αποχώρηση. 

Ο σημερινός καλεσμένος ετοίμασε ελάφι με πιπέρι μινιονέτ, κάστανο στιφάδο, λαγόχορτο με καπνιστό κρεμμύδι και σάλτσα από κόκκινο κρασί και σοκολάτα.

MasterChef 2023: Πιάτο αντιγραφής με τεχνικές δυσκολίες 

MasterChef 2023: Πιάτο με παντζάρι στην αποψινή δοκιμασία

Γίνετε κι έσεις MasterChefs, ακολουθώντας βήμα - βήμα τη συνταγή που θα βρείτε παρακάτω:

Για το Ελάφι

  • Υλικά
  • 150 γρ. φιλέτο ελαφιού
  • Ελαιόλαδο
  • Ανθός αλατιού
  • Πιπέρι Μινιονέτ (poivre mignonette)
  • Παγωμένο βούτυρο (για αροζέ)
  • 40 ml Crème de cassis για flambee.

Εκτέλεση

Σε τηγάνι προσθέτουμε 40 ml ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά προς δυνατή, σοτάρουμε το φιλέτο ελαφιού, καρυκευμένο από πριν με το πιπέρι μινιονέτ, ελαφρά.

  • Κατόπιν προσθέτουμε παγωμένο βούτυρο και αροζάρουμε.
  • Το κάνουμε flambee, με το Crème de cassis και συνεχίζουμε το ψήσιμο στον φούρνο στους 180ο C.
  • Προσοχή! Πρέπει να είναι η εσωτερική θερμοκρασία, 55ο – 57ο C .
  • Αφήνουμε να ξεκουραστεί και κόβουμε σε μενταγιόν.
  • Καρυκεύουμε με ανθό αλατιού και πιπέρι μινιονέτ.

Για την Red Wine Sauce

A΄ ΜΕΙΓΜΑ

Υλικά

  • 300 ml κρασί κόκκινο syrah
  • 60 ml ξύδι κόκκινου κρασιού
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ καρότο κομμένο λεπτές ροδέλες
  • 6 σπόρους ξερό φοινόκιο
  • 6 κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 60 γρ. κρεμμύδι ξερό
  • 8 τμχ. Κεδροκούκουτσα
  • θυμάρι

Β΄ ΜΕΙΓΜΑ

Υλικά

  • 240 ml porto
  • Γ΄ ΜΕΙΓΜΑ
  • Υλικά
  • Βούτυρο παγωμένο για Beurre monte
  • 10 γρ. μαύρη σοκολάτα 70%

Εκτέλεση

  • Βάζουμε όλα τα υλικά του Α΄ ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ, σε ένα σοτουάρ, σε μέτρια φωτιά να κατέβουν κατά το ½ .
  • Για το υλικό του Β΄ ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ, κάνουμε το ίδιο, σε άλλο σκεύος, να κατέβει στο ½.
  • Σουρώνουμε με σινουά εταμίν, σε ένα κατσαρολάκι.
  • Αφήνουμε να βράσουν και «δένουμε» με τα υλικά του Γ΄ Μείγματος, με το παγωμένο βούτυρο και την πικρή σοκολάτα.
  • Δεν αφήνουμε να βράσει ξανά η σάλτσα.

Για τα Σαλσιφί

Υλικά

  • Σαλσιφί
  • Λεμόνι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε το σαλσιφί – πρέπει να είναι περίπου 12 εκ.
  • To βάζουμε σε νερό με λεμόνι και ελαιόλαδο, το ξεπλένουμε και το βράζουμε 4΄-5΄ σε αλατισμένο νερό.
  • Σουρώνουμε, κρυώνουμε, το τοποθετούμε σε ένα τηγανάκι και το αροζάρουμε. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι
  • Για το κοκκάρι - κάστανο στιφάδο

Υλικά

  • 6 κάστανα καθαρισμένα
  • 6 κοκκάρια φρέσκα καθαρισμένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 40 γρ. βούτυρο
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κλαδί θυμάρι
  • Πράσο (το λευκό μέρος)
  • 10 γρ. κρεμμύδι λευκό
  • 10 γρ. μπρινουάζ
  • Ξύδι βαλσάμικο για σβήσιμο
  • Σπετσερικό
  • Μαύρη ζάχαρη (μία πρέζα)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Εσαλότ κομμένο εμενσέ

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μια πλασοτέ κατσαρόλα και προσθέτουμε το κοκκάρι να καραμελώσει ελαφρώς.
  • Προσθέτουμε τα κάστανα και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Σβήνουμε με το βαλσάμικο και σιγομαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι στον φούρνο για 20΄ με 25΄ στους 180ο.
  • Τσεκάρουμε γεύση. Προσοχή! Δεν ανακατεύουμε.
  • Μόλις βγει, από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με λίγο σπετσερικό.
  • Για τον Πουρέ κάστανο

Υλικά

  • 500 γρ. κάστανα βρασμένα
  • 150 γρ. τυρί κρέμα
  • 500 ml ζωμός κότας
  • Λευκό πιπέρι
  • ξανθάνα
  • Αλάτι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 2 ζελατίνες

Εκτέλεση

  • Βάζουμε στο θερμομίξ, όλα τα υλικά και δουλεύουμε στην ταχύτητα 6, στους 60ο για 12΄.
  • Αφαιρούμε το μισό μείγμα και τοποθετούμε σε μπιμπερό.
  • Στο υπόλοιπο που μένει στο θερμομίξ, προσθέτουμε τις ζελατίνες και χτυπάμε άλλο λίγο.
  • Τοποθετούμε σε φόρμα, το βάζουμε κατάψυξη να σφίξει, βγάζουμε και ξεφορμάρουμε.
  • Για το Καπνιστό κρεμμύδι

Υλικά

  • 50 γρ. Κρεμμύδι ξερό κομμένο ψιλό μπρινουάζ
  • 70 ml νερό
  • 35 γρ. ζάχαρη
  • Λίγο υγρό καπνό
  • 1 γρ. Αλάτι

Εκτέλεση

  • Τα βάζουμε όλα τα υλικά σε σακούλα sous vide και μαγειρεύουμε στους 90ο για 45΄.
  • Στραγγίζουμε και τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, στους 170ο .
  • Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και προσθέτουμε λίγο άρωμα καπνού-αν χρειαστεί.

Έξτρα υλικά για το στήσιμο πιάτου

Μυρώνια

Σμέουρα

Λουλούδια borage

Δίσκοι μανιταριού

Στήσιμο πιάτου

  • Στην δεξιά πλευρά του πιάτου, βάζουμε το σαλσιφί και πάνω, ρίχνουμε το καπνιστό κρεμμύδι.
  • Στις δύο άκρες του, τοποθετούμε τις σφαίρες του πουρέ κάστανου και μία στην μέση.
  • Δίπλα από τις σφαίρες, στις δύο άκρες, τοποθετούμε τους δίσκους μανιταριού.
  • Πάνω στο σαλσιφί, για ντεκόρ, 3 φυλλαράκι από μυρώνια.
  • Στην αριστερή πλευρά του πιάτου σε τσέρκι μακρόστενο, σχηματίζουμε το περίγραμμά του με τον πουρέ κάστανο και στο εσωτερικό του τοποθετούμε 3 κάστανα και 3 κρεμμυδάκια στιφάδο.
  • Από πάνω βάζουμε 2 μενταγιόν ελαφιού.
  • Πάνω, αριστερά και κάτω δεξιά από αυτά, ακουμπάμε 2 σμέουρα.
  • Πάνω και γύρω από το φιλέτο, 3 λουλούδια borage.

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top