Κακοκαιρία και... ας ετοιμάσουμε σούπες - 4 λαχταριστές συνταγές

Συνταγές για υπέροχες ζεστές σουπίτσες

Η πρώτη φθινοπωρινή κακοκαιρία έκανε την εμφάνιση της και σε «κλείνει» στο σπίτι. Ευκαιρία να μπεις στην κουζίνα, να πειραματιστείς με τα υλικά σου και να ετοιμάσεις πεντανόστιμες σούπες. Ναι, με τα χεράκια σου. Πάρε έμπνευση από τις παρακάτω συνταγές!

5 συνταγές για αλμυρές και γλυκές πίτες που θα φτιάχνεις ξανά και ξανά

Κρεατόσουπα με τραχανά

Υλικά:

  • 1,2 κιλό μοσχάρι, ποντίκι
  • 1 κόκκαλο με το μεδούλι
  • 2 λίτρα νερό ή ζωμός
  • 2 πράσα μόνο το λευκό μέρος
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο
  • 1 πατάτα μεγάλη
  • 1 καρότο μεγάλο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 ματσάκι σέλινο
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 400 γρ. ντομάτες κονκασέ
  • 100 γρ. τραχανά γλυκό
  • Ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 100 γρ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  • Κόβουμε το μοσχάρι σε κομμάτια 2-3 εκ. και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το κόκκαλο με νερό ή ζωμό που βράζει σε δυνατή φωτιά.
  • Προσθέτουμε τις δάφνες και βράζουμε για 1 ½ ώρα σε χαμηλή φωτιά. Ξαφρίζουμε ανά διαστήματα όταν βλέπουμε πράγματα στην επιφάνεια του νερού! Κόβουμε τα πράσα σε μικρά κομμάτια 1-2 εκ., τα καρότα σε φέτες και το κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι που καίει και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Κόβουμε το σέλινο και τη πατάτα σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε και αυτά στην κατσαρόλα μας.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ, τη τομάτα κονκάσε και σιγοβράζουμε για επιπλέον 35 λεπτά. Όταν περάσουν τα 35 λεπτά προσθέτουμε το τραχανά και σιγοβράζουμε για 15-18 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε  αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι!

Κακοκαιρία και ας... ετοιμάσουμε σούπες - 4 λαχταριστές συνταγές

Σούπα πατάτας με μπέικον, θυμάρι και αρωματισμένο κριτσίνι με κρέμα τυριού

Υλικά:

  • 2 πράσα
  • 2 πατάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • Λίγο bacon
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • Δενδρολίβανο
  • Θυμάρι
  • Αλάτι
  • 200 ml Ζωμός κοτόπουλου

Εκτέλεση:

Πρώτα κόβουμε τα πράσα σε λωρίδες. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε θυμάρι, δενδρολίβανο και αλάτι και τα βάζουμε στον φούρνο, σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο, για να μαλακώσουν. Αφού μαλακώσουν τα αφαιρούμε από τον φούρνο για να τα χρησιμοποιήσουμε στη βάση της σούπας.

Παράλληλα κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και τις τοποθετούμε σε κατσαρόλα για να βράσουν. Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα με ελαιόλαδο «καίμε» μπέικον και θυμάρι. Προσθέτουμε σκόρδο και ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες, ζωμό από κοτόπουλο και τα πράσα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε να βράσει και μόλις είναι έτοιμη στο τέλος αφαιρούμε το θυμάρι και το bacon. Στη συνέχεια χτυπάμε το μείγμα μας σε μίξερ μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά.

Σερβίρουμε και προσθέτουμε αποξηραμένο προσούτο και παπαρουνόσπορο.

Για τη ζύμη κριτσίνια:

Χτυπάμε καλά στο μίξερ 60 γρ. ελαιόλαδο, 8 γρ. αλάτι, 560 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 10 γρ. μαγιά. Μόλις χτυπηθεί καλά το αφήνουμε να φουσκώσει για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο ζυμώνουμε με τις παλάμες και φτιάχνουμε μια μικρή φρατζόλα σε μακρόστενη φόρμα. Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια έτσι ώστε να γίνουν κριτσινάκια. Στη συνέχεια περνάμε τα κριτσινάκια πάνω από αποξηραμένη παρμεζάνα, αποξηραμένο προσούτο και παπαρουνόσπορο. Τοποθετούμε στον φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.

Για την κρέμα τυριού:

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 10 αυγά, 200 γρ. αρσενικού και 200 γρ. κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά. Μόλις δέσει αφαιρούμε από τη φωτιά και απλώνουμε σε ένα ταψί. Αφού κρυώσει την περνάμε από το θερμαινόμενο μίξερ. Ξεκινάμε να χτυπάμε για περίπου 5 λεπτά. Στη συνέχεια τοποθετούμε σε σακούλα μαγειρικής. Απλώνουμε την κρέμα επάνω στα κριτσινάκια.

Κακοκαιρία και ας... ετοιμάσουμε σούπες - 4 λαχταριστές συνταγές

Σούπα Αυγολέμονο με κοτόπουλο 

Υλικά:

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο περίπου στο 1 κιλό
  • 3 λίτρα νερό
  • 1½ ξερό κρεμμύδι
  • 1½ καρότο μεγάλο
  • 3 στικ σέλερι
  • 200 γρ. ρύζι 
  • 2 αυγά
  • 30 γρ. χυμός λεμόνι
  • 1/3 ματσάκι άνηθο
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό
  • 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι και φρέσκο-τριμμένο πιπέρι
  • 3 φέτες ψωμί του τοστ
  • 4 φέτες μπέικον
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το κοτόπουλο μαζί με το νερό, το μισό κρεμμύδι, το μισό καρότο και τα 2 στικ σελέρι κομμένα στη μέση να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 60’ με 70’. Στην αρχή του βρασμού με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τους αφρούς που δημιουργούνται στην επιφάνια τις κατσαρόλας.
  • Μόλις βράσει το κοτόπουλο το αφαιρούμε σε ένα μεγάλο μπολ το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεψαχνίζουμε με ένα πιρούνι με τα χέρια μας.
  • Σουρώνουμε το ζωμό από τα λαχανικά σε ένα άλλο καθαρό μπολ.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς, στον αέρα.
  • Κόβουμε σε μικρούς κύβους τα υπόλοιπα λαχανικά, τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 4’,στην κατσαρόλα που βράσαμε το κοτόπουλο, την καθαρίζουμε αν χρειάζεται.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό από το βρασμό του κοτόπουλου μαζί με το ρύζι, τα φύλλα από το θυμάρι, αλάτι, φρέσκο-τριμμένο πιπέρι και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για περίπου 30’.
  • Τα τελευταία 15’, αφαιρούμε τα σκληρά μέρη από το ψωμί του τοστ και κόβουμε σε μικρούς κύβους, το ανακατεύουμε μαζί με την πάπρικα και λίγο ελαιόλαδο σε ένα μπολ.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί, βάζουμε στη μία πλευρά τις φέτες του μπέικον να μην ακουμπάνε μεταξύ τους και στην άλλη πλευρά απλωμένα, τα κομμένα ψωμάκια του τοστ.
  • Ψήνουμε για 15’ στη μεσαία σχάρα, 5’ πριν ξεφουρνίζουμε ελέγχουμε τα κρουτόνς και αν χρειάζεται τα αφήνουμε λίγο ακόμα για να ξεραθούν εντελώς.
  • Μόλις βράσει η σούπα μας, βάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ , τα χτυπάμε με το σύρμα χειρός τα αφρατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού.
  • Με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο από ζωμό της σούπας και το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο μείγμα με τα αυγά για να πάρει θερμοκρασία και να μην ψηθούν τα αυγά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ακόμα 2 φορές.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα, το βάζουμε σε μέτρια φωτιά να πάρει μια βράση, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα.
  • Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, προσθέτουμε τα κρουτόνς μαζί με το τραγανό μπέικον σπασμένο σε κομμάτια από πάνω, λίγο ακόμα άνηθο και απολαμβάνουμε.

Κακοκαιρία και ας... ετοιμάσουμε σούπες - 4 λαχταριστές συνταγές

Μανιταρόσουπα βελουτέ

Υλικά:

  • 2 κιλά ανάμεικτα μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 4 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι
  • 1 μεγάλο πράσο
  • 1 μεσαία πατάτα
  • 3 κ. σούπας μπαλσάμικο με σύκο 
  • 400 γρ. λευκό κρασί
  • 2 λίτρα ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • Ο Λάμπρος μάλιστα συνόδευσε την βελουτέ σούπα με μπρουσκέτα που είχε καραμελωμένα κρεμμύδια.
  • Υλικά για τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τις μπρουσκέτες
  • 2 μεσαία κρεμμύδια
  • 3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κ. σούπας κρέμα βαλσάμικο με σύκο
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top