MasterClass 2022: Dips, σάλτσες, μαρμελάδες, «σουβλάκι» & «cheesecake»

Από την καλεσμένη chef Άννα Χοχλάκη

Δείτε τις εκτελέσεις όλων των συνταγών

Η καλεσμένη chef  στο MasterClass 2022, Άννα Χοχλάκη, μοιράστηκε με τους διαγωνιζόμενους του MasterChef 2022,  τη γνώση της για την πράσινη διατροφή και τη χορτοφαγία αλλά και τη σημασία της αξιοποίησης εποχικών, εγχώριων και φυτικών προϊόντων στη μαγειρική.

Δείτε όλα τα επεισόδια του MasterChef 2022

H γνωστή chef με βοηθό την Καλλιόπη έφτιαξαν ωμοφαγικές συνταγές όπως Dips, σάλτσες, μαρμελάδες, «σουβλάκι» και «cheesecake».

 

1η // raw κρέμα βάση
350 γρ. (τελικό αποτέλεσμα) μουσκεμένα κάσιους για 3-4 ώρες - θα χρειαστούν περίπου 300
4 γρ. αλάτι
2 γρ. πιπέρι
40 γρ. φυσικό χυμό λεμόνι

Παρασκευή
Όλα τα υλικά στο μπλέντερ, χτύπημα μέχρι να πάρεις απαλό αποτέλεσμα.

2η βασικό raw τυρί με ζύμωση
κάσιους 200 γρ.
μακαντέμια 200 γρ.
νερό 200 γρ.
2 κάψουλες προβιοτικά
διατροφική μαγιά 1 κ. σ.
αλάτι κατά βούληση

Παρασκευή
Σε δυνατό μπλέντερ χτυπάς κάσιους, μακαντέμια, νερό. Όταν πάρεις απαλό αποτέλεσμα μεταφέρεις το μείγμα σε γυάλινο σκεύος και προσθέτεις τις κάψουλες προβιοτικών (το εσωτερικό), ανακατεύεις με  ξύλινη κουτάλα. Μεταφέρεις το μείγμα σε nut milk bag ή σε τουλπάνι, το δένεις και το κρεμάς με κάποιο σκεύος από κάτω ώστε να στάζουν τα υγρά. Μετά από 2 ημέρες μεταφέρεις το μείγμα σε μπασίνα προσθέτεις τη διατροφική μαγιά, αλάτι τόσο όσο χρειάζεται ανάλογα με τα μπαχαρικά ή τα μυρωδικά που θα προσθέσεις στο τέλος και την αλμυρότητα που διαλέγεις.
Ανακατεύεις καλά. Απλώνεις σε επίπεδη επιφάνεια με λαδόκολλα ώστε να στεγνώσει πιο εύκολα. Μεταφέρεις στο ψυγείο για μια εβδομάδα, φροντίζοντας να αναποδογυρίσεις το μείγμα τουλάχιστον μία φορά. Όταν στεγνώσει αρκετά προσθέτεις τα μπαχαρικά ή τα μυρωδικά που διαλέγεις το μορφοποιείς όπως θέλεις και το αποθηκεύεις στο ψυγείο.

3η raw κρέμα για φαλάφελ
200 γρ. μείγμα από την βασική κρέμα
50 γρ. ταχίνι
20 γρ. φυσικό χυμό λεμόνι
30 γρ. μουστάρδα με σπόρους
20 γρ. τάμαρι
1 σκελίδα σκόρδο ή σκόνη σκόρδο 2 κ.γλ.
10 γρ. μηλόξυδο
κύμινο 1/2 κ.γ. ή 2 γρ.
αλάτι
πιπέρι

Παρασκευή
Όλα τα υλικά σε μπασίνα, καλό ανακάτεμα.


4η   raw τζατζίκι
100 γρ. μείγμα από την βασική κρέμα
σκόρδο 1 - 2 σκελίδες ή 1 κ.γ. σκόνη  σκόρδο
50 γρ. αγγούρι τριμμένο και στυμμένο
10 γρ. μηλόξυδο
20 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

Παρασκευή
Όλα τα υλικά σε μπασίνα, καλό ανακάτεμα.


5η παρασκευή // raw τορτίγιες για τα παρακάτω wraps
μήλα 500 γρ.
νερό 120 γρ.
ελαιόλαδο 50 γρ.
αλάτι
λιναρόσπορο σκόνη 70 γρ.

 

Παρασκευή
Χτυπάς σε ΔΥΝΑΤΟ ΜΠΛΕΝΤΕΡ μήλα, νερό, λάδι, αλάτι μέχρι να πάρεις απαλό αποτέλεσμα. Στο τέλος προσθέτεις τη σκόνη του λιναρόσπορου. Ανακατεύεις καλά στο μπλέντερ και στρώνεις ανά 1 C  σε τέφλεξ (μεμβράνες) αφυγραντή. Αφυγραίνεις για 13-15 ώρες. Ο χρόνος εξαρτάται από την υγρασία του περιβάλλοντος. Αποσύρεις από τον αφυγραντή όταν η "τορτίγια" ξεκολλάει από το τέφλεξ, δεν έχει υγρά σημεία και είναι εύπλαστη. Αποθηκεύεις σε αεριζόμενο σκεύος με λαδόκολλα ανάμεσα σε κάθε φύλλο.


6η raw ελληνικό τυλιχτό
τορτίγιες από μήλα-λιναρόσπορο
φύλλα μαρουλιού πλατιά και λεπτά, πλυμένα και στεγνωμένα // εξυπηρετούν τα εξωτερικά φύλλα των μαρουλιών
ντομάτες φέτες
κρεμμύδι ξερό κόκκινο φέτες
μανιτάρια λευκά
ελαιόλαδο
χυμό λεμόνι φυσικό
αλατοπίπερο
ρίγανη

Παρασκευή
Φτιάχνεις μικρή μαρινάδα με λαδολέμονο, αλατοπίπερο και ρίγανη. Κόβεις μανιτάρια σε μέτριους κύβους και τα βουτάς στη μαρινάδα, σφίγγοντάς τα με τα δάχτυλα για να τη "ρουφήξουν".
Στρώνεις επάνω σε 1/4 τορτίγιας ένα φύλλο μαρουλιού.
Απλώνεις διαδοχικά raw τζατζίκι, μαριναρισμένα μανιτάρια, ντομάτες, αγγούρι, κρεμμύδι, μπαχαρικά και ρολλάρεις.

7η raw λιβανέζικο wrap
τορτίγιες από μήλα
μεγάλα στεγνά φύλλα μαρουλιού
ελαφριά φαλάφελ με βρασμένα ρεβίθια
ντομάτες φέτες
κρεμμύδι ξερό κόκκινο φέτες
αγγούρι με το φλούδι χωρίς σπόρους ζουλιέν
αλατοπίπερο
κύμινο
λαδόκολλες για το τύλιγμα

Παρασκευή
Στρώνεις επάνω σε 1/4 τορτίγιας ένα φύλλο μαρουλιού.
Απλώνεις διαδοχικά την παραπάνω σάλτσα για φαλάφελ, ελαφριά φαλάφελ, ντομάτες, αγγούρι, κρεμμύδι, μπαχαρικά και ρολλάρεις.

8η raw μαρμελάδα φράουλα
300 γρ. φράουλες φρέσκες ή κατεψυγμένες
120 σιρόπι αγαύης
35 γρ. φυσικό χυμό λεμόνι
1 τσιμπιά αλάτι
65 γρ. chia

Παρασκευή
Χτυπάς σε μπλέντερ φράουλες + αγαύη + λεμόνι + αλάτι μέχρι να γίνουν πολτός.
Μεταφέρεις σε μπασίνα, προσθέτεις τους σπόρους chia, ανακατεύεις καλά και αφήνεις για 2-3 ώρες τουλάχιστον, ώστε οι σπόροι να απορροφήσουν τα υγρά και να "ζελεδοποιήσουν" το περιβάλλον.

Όλες οι παρασκευές είναι plant based, lactose-sugar-gluten free.
Οι περισσότερες είναι raw και για να "γίνουν" χρειάζονται αυστηρά πολύ δυνατό μπλέντερ.

Δείτε και άλλες συνταγές από τα MasterClass

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top