Μία συνταγή για ένα πεντανόστιμο και εύκολο σουφλέ δια χειρός Σταύρου Βαρθαλίτη. Δείτε πώς θα την ετοιμάσετε!
O σεφ ετοίμασε σουφλέ με τορτελίνι τυριών, μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών.
Υλικά της Συνταγής
· 500 γρ. τορτελίνι με τυριά
· ½ μεσαίο μπρόκολο
· 200 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
· 2 κ.σ. ελαιόλαδο
· ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
· 1/3 κ.γ. κουρκουμά
· ½ κ. γ. πάπρικα καπνιστή
· ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
· 120 γρ. αλεύρι
· 150 γρ. βούτυρο
· 1,5 λίτρο ζεστό γάλα 3,5%
· 250 γρ. ανάμεικτα κίτρινα τυριά
· 2 αυγά μόνο οι κρόκοι
· 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
· Αλάτι
· Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση της Συνταγής
· Αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 200 βαθμούς.
· Βράζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει για 2’, τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα, τα στραγγίζουμε καλά και τα κόβουμε σε 4 κομμάτια.
Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρές τούφες, το βράζουμε για 1’ στη κατσαρόλα, το αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και το στραγγίζουμε.
· Στην ίδια κατσαρόλα που βράσαμε τα λαχανικά, μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε για 2’ λιγότερο, από όσο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας.
· Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών μαζί με το μπρόκολο.
· Τα σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να καίγονται ελαφρώς εξωτερικά για να μας δώσουν ένα ωραίο καπνιστό άρωμα, περίπου 5’.
· Ρίχνουμε τη πάπρικα, τον κουρκουμά, το σκόρδο σε σκόνη, και το φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο 1’ πριν τελειώσουμε το σοτάρισμα.
· Παράλληλα, λιώνουμε σε μία άλλη κατσαρόλα με μεγάλη βάση, το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
· Ρίχνουμε το αλεύρι και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις ώστε να καβουρδιστεί καλά.
· Προσθέτουμε το γάλα σε 3 δόσεις μέσα στη κατσαρόλα, καθώς ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για να μην μας σβολιάσει το μείγμα.
· Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φυσαλίδες, σβήνουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ½ από το τριμμένο τυρί, τους κρόκους, μοσχοκάρυδο, αλάτι όσο χρειάζεται, πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ.
· Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος (26*34), ρίχνουμε τα λαχανικά και ανακατεύουμε προσεκτικά με μια ξύλινη κουτάλα.
· Ρίχνουμε το 1/2 της μπεσαμέλ μαζί με τη μισή ποσότητα από το τριμμένο τυρί που έχουμε κρατήσει και τα ανακατεύουμε προσεκτικά.
· Απλώνουμε ομοιόμορφα από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε στο φούρνο, στη μεσαία θέση για 25’ με 30’.
· Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και κόβουμε σε κομμάτια.
· Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!