Παπαρδέλες με κοτόπουλο, μανιτάρια και κρόκο Κοζάνης μας ετοίμασε ο Σταύρος Βαρθαλίτης το πρωί της Δευτέρας στην κουζίνα του breakfast@star . Μια συνταγή εύκολη και γρήγορη για όλα τα γούστα.
Υλικά
- 250 γρ. ζυμαρικά παπαρδέλες
- 300 γρ. φιλέτο κοτόπουλο (στήθος ή μπούτι)
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 8 λευκά μανιτάρια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 60 γρ. κρασί λευκό
- 150 γρ. ζωμό λαχανικών
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος, 35%
- 1 κ.γ. κρόκος Κοζάνης
- 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
- Αλάτι
- ·Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για το σερβίρισμα
80 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση
- Αρχικά, ζεσταίνουμε νερό σε μια κατσαρόλα και μόλις αρχίζει να κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά για 2’ λιγότερο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία για αλ τέντε βράσιμο.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Καθαρίζουμε, κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και τα σοτάρουμε για 2’.
- Φοράμε γάντια, κόβουμε στο ξύλο κοπής το κοτόπουλο σε μικρές μπουκίες και το σοτάρουμε στο τηγάνι για 2’.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2’.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο σοτάρουμε για 1’, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, την κρέμα γάλακτος, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα μας, για περίπου 5’.
- Βάζουμε 2 κ.σ. από το νερό που βράζουμε τα μακαρόνια σε ένα μπολ, ρίχνουμε το κρόκο Κοζάνης, τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Το ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι μας μαζί με τη φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε.
- Αφαιρούμε τη κατσαρόλα με τα μακαρόνια από τη φωτιά και με μια τσιμπίδα τα μεταφέρουμε στο τηγάνι χωρίς περιττό νερό.
- Ανακατεύουμε προσεκτικά και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να δέσει η σάλτσα μας , για 1’.
- Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα και απολαμβάνουμε.