Στους περισσότερους, αν όχι σε όλους, αρέσει η πίτσα. Αν λοιπόν έχετε βαρεθεί να παραγγέλνετε συνέχεια απέξω και θέλετε να πειραματιστείτε στην κουζίνα. Σας βρήκαμε δύο συνταγές που θα σας συναρπάσουν.
Απλή και νόστιμη πίτσα(Παύλος Χάππιλος)
Υλικά της Συνταγής
Για τη ζύμη
- 400γρ αλεύρι
- 200γρ χλιαρό νερό
- 60γρ ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Υλικά πίτσας
- 200γρ γιαούρτι
- πιπέρι και μοσχοκάρυδο
- 200γρ ντοματίνια
- 1-2 πιπεριές
- 200γρ λουκάνικο χωριάτικο
- 1 λευκό κρεμμύδι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση της Συνταγής
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το χλιαρό νερό μαζί με την μαγιά και το αφήνουμε 5 λεπτά να αφρίσει.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και μια πρέζα αλάτι και ζυμώνουμε στο μίξερ με τον Γάντζο μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη που να μην κολλάει, 5-10 λεπτά.
- Καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα.
- Στο μεταξύ σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε το λουκάνικο.
- Όταν πάρει χρώμα αφαιρούμε από το τηγάνι και μέσα στο λίπος που κατέβασε τσιγαριζουμε το κρεμυδι και τις πιπεριές να μαράνουν, τέλος βάζουμε τα ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα.
- Μέσα σε ένα μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σε έναν καλά αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε την ζύμη μας στο μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να είναι μεταλλικό το ταψί.
- Αλείφουμε στο ταψί λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε με την σειρά την ζύμη, το γιαούρτι, τα λαχανικά, και τέλος το λουκάνικο.
- Ψήνουμε στους 180 σε καλά προ θερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά.
Σικελιάνικη πίτσα με σαλάμι(Λάμπρος Βακιάρος)
Υλικά
Για τη ζύμη
- 275 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 275 γρ. αλευρι σκληρο
- 7 γρ. μαγιά
- 35 γρ. ελαιόλαδο
- 360ml. νερό
- 15 γρ. αλάτι
- Για τη σάλτσα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1/2 κ.γ. μπούκοβο
- 300 γρ. χυμό τομάτας
- 400 γρ. τομάτα κονκασέ
- 1 κ.γ. ζάχαρη
Για τη σύνθεση
- 12 φέτες μοτσαρέλα
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο
- 300 γρ. σαλάμι
- 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα, πεκορίνο ή γραβιέρα
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Στον κάδο του μίξερ με το εργαλείο του γάντζου προσθέτουμε τα δύο αλεύρια, τη μαγιά το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και ξεκινάμε το ζύμωμα σε μεσαία ταχύτητα.
- Ζυμώνουμε για 8’-10’. Η ζύμη πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
- Λαδώνουμε ένα ταψί του φούρνου με 1/4 της κούπας ελαιόλαδο, λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και μεταφέρουμε την ζύμη στο ταψί. Με τις παλάμες μας πιέζουμε το ζυμάρι έτσι ώστε να το ανοίξουμε σε όση περισσότερη επιφάνεια του ταψιού γίνεται χωρίς όμως να το τραβήξουμε απότομα και το τρυπήσουμε.
- Καλύπτουμε πολύ καλά με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 2 με 3 ώρες ή για καλύτερο αποτέλεσμα και πιο μεστή γεύση στη ζύμη στο ψυγείο για 12 ώρες.