Καλαμάρι με σελινόριζα, σπανάκι και μελάνι σουπιάς

Oι κορυφαίοι σεφ μεγαλούργησαν

Υπέροχες και γευστικές συνταγές μας δίνουν οι σεφ της εκπομπής «Cook Beef», Nίκος Θωμάς, Σταύρος Βαρθαλίτης, Σάββας Ληχανίδης, Χρήστος Γλωσσίδης και Μάνος Σαρρής.

Λαχταριστή συνταγή για σπετζοφάι και στριφτό λουκάνικο

Καλαμάρι με σελινόριζα, σπανάκι και μελάνι σουπιάς

Υλικά

½ κιλό καλαμάρι
Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
1 σελινόριζα
1 λίτρο γάλα
½ κρεμμύδι
10 ml ξύδι
½ ματσάκι σχοινόπρασο
½ φρέσκο κρεμμύδι
300 γρ. σπανάκι
1 σκελίδα σκόρδο
50 γρ. μελάνι σουπιάς
Βούτυρο
Ελαιόλαδο
Αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το καλαμάρι και το ανοίγουμε. Χαράζουμε την εσωτερική του πλευρά. Μαρινάρουμε με ελαιόλαδο, ξύσμα από λεμόνι και αλάτι.
Καθαρίζουμε τη σελινόριζα. Κόβουμε το 1/3 σε ψιλά κομματάκια σαν ρύζι και το υπόλοιπο σε κομμάτια για τον πουρέ. Σοτάρουμε τα κομμάτια για τον πουρέ σε λίγο βούτυρο, σβήνουμε με γάλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να βράσει εντελώς η σελινόριζα. Χτυπάμε στο μπλέντερ με λίγα από τα υγρά της μέχρι να φέρουμε λεία υφή.

Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε μισό κρεμμύδι και τη σελινόριζα (κομμένη σαν ρύζι) σε ελαιόλαδο. Σβήνουμε με λίγο ξύδι. Συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να μαγειρευτεί. Δένουμε με τον πουρέ της σελινόριζας και στο τέλος προσθέτουμε τσάιβς.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε φρέσκο κρεμμύδι σε ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σπανάκι και αλατίζουμε. Προσθέτουμε και μία σκελίδα σκόρδο μόνο για το άρωμα. Μαγειρεύουμε ελαφρά και αποσύρουμε. Αφαιρούμε το σκόρδο.

Σε ένα πολύ καυτό σχαροτήγανο βάζουμε το καλαμάρι με την χαραγμένη πλευρά προς τα πάνω. Πιέζουμε ελαφρά μέχρι το καλαμάρι να γυρίσει από μόνο του. Ψήνουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα για 3-4 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε λίγο χυμό από λεμόνι.

Για τη σάλτσα με το μελάνι αραιώνουμε λίγο μελάνι σουπιάς με νερό, χυμό από λεμόνι και πιπέρι, μέχρι να πάρουμε μία ρευστή μαύρη σάλτσα. Σερβίρουμε το καλαμάρι με τη σελινόριζα, το σπανάκι και την σάλτσα από το μελάνι σουπιάς.

Συνταγή για λουκουμάδες


Για γλυκούς:
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. κορν φλάουρ
9 γρ. μαγιά ξηρή
280 ml νερό
1 πρέζα αλάτι
Ηλιέλαιο
200 γρ. γάλα
400 γρ. πραλίνα λευκή
Ξύσμα πορτοκαλιού
Μέλι
Καρύδια
Κανέλα

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά και ρίχνουμε το νερό σταδιακά. Προσθέτουμε το αλάτι στο τέλος για να μην απενεργοποιήσει τη μαγιά. Σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για μία ώρα. Τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε γάλα και μέσα προσθέτουμε λευκή πραλίνα και ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε την σάλτσα και περιχύνουμε με αυτή τους μισούς λουκουμάδες μας. Τους υπόλοιπους, τους συνοδεύουμε με μέλι, καρύδια και κανέλα.

Για τους αλμυρούς:

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. κορν φλάουρ
9 γρ. μαγιά ξηρή
280 ml νερό
Αλάτι
Τoppings:
100 γρ. Φέτα
200 γρ. γάλα
Ρίγανη
Σουσάμι
Μέλι

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε όλα τα στερεά υλικά και ρίχνουμε το νερό σταδιακά. Προσθέτουμε το αλάτι στο τέλος για να μην απενεργοποιήσει τη μαγιά. Σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για μία ώρα. Τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο. Βράζουμε τη φέτα με το γάλα για 10 λεπτά . Προσθέτουμε στο τέλος τη ρίγανη και χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ. Σερβίρουμε τους λουκουμάδες με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με σουσάμι και μέλι.

Δείτε την εκπομπή Cook Beef 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top