Πώς να φτιάξετε την πιο νόστιμη αρωματική μαραθόπιτα

Ο Λάμπρος Βακιάρος μας δίνει τα μυστικά για να την πετύχουμε

Μία πεντανόστιμη πίτα έφτιαξε ο Λάμπρος Βακιάρος το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου».

Πεντανόστιμη ανοιχτή πίτα με λαχανικά

Ο σεφ ετοίμασε αρωματική μαραθόπιτα και έδειξε βήμα-βήμα στους τηλεθεατές τη διαδικασία.

Δύο πεντανόστιμες πίτες χωρίς φύλλο

Για τη ζύμη

360 γρ. νερό
15 γρ. νισεστέ ή κορν φλάουρ
30 γρ. ξύδι
30 γρ. ελαιόλαδο
3 γρ. αλάτι
650 - 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σκληρό

Για τη γέμιση

3 ματσάκια μάραθο
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
200 γρ σπανάκι καθαρισμένο
300 γρ φέτα βαρελίσια
3/4 κούπας ελαιόλαδο για το ψήσιμο

Εκτέλεση 

Για τη μαραθόπιτα στο φούρνου

Για τη ζύμη

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης και πλάθουμε σε μια καθαρή επιφάνεια, μέχρι η υφή της να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια μας. Αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Βήμα 2

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπάλες και ανοίγουμε την κάθε μια.

Βήμα 3

Με ένα λεπτό πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια περίπου στο μέγεθος ενός στρογγυλού πιάτου του καφέ. Δουλεύουμε τις ζύμες σε δυάδες.

Βήμα 4

Αλείφουμε λίγο λάδι στην πάνω πλευρά της πρώτης ζύμης και βάζουμε μια δεύτερη ζύμη από πάνω σαν να φτιάχνουμε ένα σάντουιτς με ελαιόλαδο ενδιάμεσα. Θα φτιάξουμε τέσσερα τέτοια “σάντουιτς”.
Βήμα 5
 Με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε ζευγάρι ζύμης στο μέγεθος του ταψιού. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και ολοκληρώνουμε τα τέσσερα φύλλα, σε μέγεθος του ταψιού μας.

Για τη γέμιση και τη σύνθεση

Βήμα 1

Καθαρίζουμε το μάραθο και τα μυρώνια από τα χοντρά κοτσάνια και τα ψιλοκόβουμε.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το φρέσκο κρεμμύδι για 2’. Προσθέτουμε το σπανάκι και τα μυρωδικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3’-4’. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, αποσύρουμε από την εστία και θρυμματίζουμε τη φέτα.

Βήμα 4

 Αλείφουμε ένα ταψί 30Χ40 με ελαιόλαδο, βάζουμε δύο από τα φύλλα της πίτας με ελαιόλαδο ενδιάμεσα. Προσθέτουμε τη γέμιση και στη συνέχεια τα δύο τελευταία φύλα από πάνω. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα, χαρίσουμε και ραντίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο. *Σε αντίθεση με τη διαδικασία της γέμισης για τις μαραθόπιτες στο τηγάνι, μαγειρεύουμε τη γέμιση λιγότερο καθώς θα ψηθεί στο φούρνο για μεγαλύτερη διάρκεια.

Βήμα 5

Ψήνουμε για 50’-60’ μέχρι η πίτα να έχει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Για τη μαραθόπιτα στο τηγάνι

Για τη ζύμη

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης και πλάθουμε σε μια καθαρή επιφάνεια, μέχρι η υφή της να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια μας. Αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Βήμα 2

Χωρίζουμε τη ζύμη σε περίπου 30 μικρά μπαλάκια των 35 -40 γρ. .

Βήμα 3

Με ένα λεπτό πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι περίπου στο μέγεθος ενός μεσαίου τηγανιού όπου και θα τηγανίσουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες ζύμες και καλύπτουμε με μια πετσέτα να μην ξεραθούν.
*Μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη με ψιλό σιμιγδάλι αντί για αλεύρι για πιο τραγανό αποτέλεσμα.

Για τη γέμιση

Βήμα 1

Καθαρίζουμε το μάραθο και τα μυρώνια από τα χοντρά κοτσάνια και τον ψιλοκόβουμε.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το φρέσκο κρεμμύδι για 2’. Προσθέτουμε το σπανάκι και τα μυρωδικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 15’-20’ μέχρι να ΄χάσουν τα υγρά τους και να αλλάξουν ελαφρώς χρώμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, αποσύρουμε από την εστία θρυμματίζουμε τη φέτα και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. *Σε αντίθεση με τη διαδικασία της γέμισης για τις μαραθόπιτες στο φούρνο, μαγειρεύουμε τη γέμιση περισσότερο καθώς το τηγάνισμα είναι αρκετά σύντομο και η γέμισης δεν θα μπορέσει να μαγειρευτεί.

Για τη σύνθεση και το τηγάνισμα

Βήμα 1

 Σε αλευρωμένη επιφάνεια τοποθετούμε μία από τις ζύμες και στη συνέχεια προσθέτουμε 2 κ.σ. από τη γέμιση απλώνοντας την στην επιφάνεια της αφήνοντας ένα δάχτυλο κενό περιμετρικά. Ένα πινέλο και λίγο νερό αλείφουμε την περίμετρο της ζύμης και στη συνέχεια τοποθετούμε μία δεύτερη ζύμη από πάνω (σαν καπάκι) και πιέζουμε με τα δάχτυλα μας στο σημείο όπου έχουμε βάλει το νερό για να κολλήσει καλά. Με ένα πιρούνι πιέζουμε περιμετρικά την πίτα έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν θα μας ανοίξει στο τηγάνι.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε περίπου 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Βήμα 3

Με προσοχή μεταφέρουμε την μαραθόπιτα στο τηγάνι και τηγανίζουμε μέχρι να δούμε ότι αρχίζει και φουσκώνει, περίπου στα 2’-3’. Ψήνουμε από την άλλη πλευρά και στη συνέχεια την μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση.

Δείτε την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου».

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top