Νηστίσιμη χορτόπιτα με πατσαβουρόφυλλο

Ο Λάμπρος Βακιάρος μας έδειξε πώς να την ετοιμάσουμε

Η νηστεία ξεκίνησε αυτό όμως δε σημαίνει πως πρέπει να νηστέψουμε και στη γεύση!

Είσαι vegetarian; Αυτές τις πίτες θα τις λατρέψεις

 Έτσι λοιπόν ο Λάμπρος Βακιάρος προέτρεψε τους τηλεθεατές της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» να  ετοιμάσουν  μία νηστίσιμη χορτόπιτα με πατσαβουρόφυλλο. 

Σας αρέσουν οι πίτες; Πάρτε μερικές ιδέες για την καραντίνα

Yλικά


1 συσκευασία πατσαβουρόφυλλο χωριάτικο 
3 -4 κ.σ. ελαιόλαδο + 2/3 φλ. (για το φύλλο)
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1 μεγάλο πράσο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι μυρώνια
1/3 μάτσάκι δυόσμο
1/2 ματσάκι άνηθο
400 γρ. σπανάκι
400 γρ. σέσκουλα
1/2 φλ. πλιγούρι
αλάτι – πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στον αέρα.

Βήμα 2 

 Διαχωρίζουμε τα κοτσάνια από τα σέσκουλα και τα ψιλοκόβουμε. Προθερμαίνουμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά (5-6), προσθέτουμε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο, το ξερό και φρέσκο κρεμμύδι, το πράσο, τα κοτσάνια από τα σέσκουλα και τσιγαρίζουμε για 7 – 8 λεπτά, ή μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους και να εξατμιστούν όσο περισσότερα υγρά γίνεται. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

Βήμα 3 

 Σε ένα μπολ προσθέτουμε το σπανάκι και τα φύλλα από τα σέσκουλα μαζί με δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και με τα χέρια μας ζουλάμε όλα τα πράσινα στο μπολ. Αφήνουμε για 10 λεπτά να σταθούν.Το αλάτι θα μας βοηθήσει ώστε να αφαιρέσουμε τα περιττά υγρά από τα πράσινα λαχανικά και να μην μας πανιάσει το φύλλο.


Στύβουμε πολύ καλά μετά χέρια το σπανάκι και τα σέσκουλα και στη συνέχεια τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το πράσο και τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το 1/3 κούπας ελαιόλαδο, πιπέρι, το πλιγούρι , ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε, έτσι ώστε να δούμε αν χρειάζεται ή όχι και άλλο αλάτι.

Επειδή αλατίζουμε τις πρασινάδες υπάρχει περίπτωση αν βάλουμε εξτρά αλάτι η πίτα να βγει πολύ αλμυρή.

Σου αρέσουν οι αλμυρές πίτες; Κάντες πιο light!

Βήμα 4

Λαδώνουμε ένα ταψί 30×40 εκ. και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο, το οποίο λαδώνουμε πολύ καλά (με το υπόλοιπο ελαιόλαδο). Επαναλαμβάνουμε το λάδωμα και τοποθετούμε το επόμενο φύλλο ακριβώς από πάνω από το πρώτο. Το 3ο φύλλο το τοποθετούμε σταυρωτά. Απλώνουμε το κιμά και άλλο 1 φύλλο πάνω από τη γέμιση (κανονικά), το οποίο διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες. Τελειώνουμε με τα 2 τελευταία φύλλα, τα οποίο τα ζαρώνουμε και τα τοποθετούμε το καθένα μέχρι τη μέση του ταψιού. Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα αφού πρώτα τις έχουμε λαδώσει.

Βήμα 5

Ψήνουμε με το ταψί στη πρώτη θέση του κάτω μέρους του φούρνου για 1 ώρα.
PRO TIP: Για να δούμε αν η πίτα μας είναι ψημένη, κουνάμε το ταψί και αν η πίτα ξεκολλάει από τα τοιχώματα είναι έτοιμη.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» εδώ 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top