Σας αρέσουν οι πίτες; Πάρτε μερικές ιδέες για την καραντίνα

Δείτε βήμα-βήμα τη συνταγή και την εκτέλεση

Δείτε στο παραπάνω βίντεο πώς να φτιάξετε πεντανόστιμες τυρόπιτες κουρού

Οι περισσότεροι στην καραντίνα τρώμε λίγο παραπάνω. Τι άλλο να κάνουμε, άλλωστε, αφού περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο σπίτι και τα εστιατόρια είναι κλειστά. Ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας στην κουζίνα και να έχουμε ένα ταψί πίτα για να τσιμπολογάμε... 

Αν κι εσύ λοιπόν θες να φτιάξεις κάτι διαφορετικό, δοκίμασε τις τρεις συνταγές του Λάμπρου Βακιάρου.

Δες αναλυτικά τη συνταγή για τις λουκανικόπιτες 

Λουκανικόπιτες

Υλικά 

•    800 γρ. φύλλο σφολιάτας
•    400 γρ. χωριάτικο λουκάνικο
•    45 γρ. ελαιόλαδο
•    180 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
•    2 κόκκινες πιπεριές (ψιλοκομμένες)
•    7 γρ. καπνιστή πάπρικα
•    15 γρ. πελτέ τομάτας
•    2 τομάτες (τριμμένες)
•    4 – 5 κλωναράκια θυμάρι
•    Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
•    100 γρ. φέτα
•    200 γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι (τριμμένο)
•    1 κρόκο αυγού + 15 γρ. νερό
•    Λευκό σουσάμι (για το γαρνίρισμα)

Διαδικασία 

•    Προθερμαίνουμε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές και τσιγαρίζουμε για περίπου 10 λεπτά.
•    Συνεχίζουμε προσθέτοντας την καπνιστή πάπρικα, τον πελτέ, τις τριμμένες τομάτες και το θυμάρι. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 25 – 30 λεπτά μέχρι η σάλτσα να πήξει και να μην έχει υγρά. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη φέτα, ανακατεύουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
•    Με ένα πολτοποιητή χειρός ή με ένα μούλτι πολτοποιούμε τη σάλτσα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
•    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
•     Αλευρώνουμε ελαφρώς μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και με ένα πλάστη ανοίγουμε ελάχιστα την κρύα ζύμη της σφολιάτας. Κόβουμε τη ζύμη κάθετα στα 3 κομμάτια και το κάθε μέρος και αυτό στα 2 δημιουργώντας 6 κομμάτια σφολιάτας.
•    Κόβουμε τα λουκάνικα σε μήκος, 2 δάχτυλα λιγότερο από το μήκος που έχει κάθε κομμάτι σφολιάτας και στη συνέχεια με ένα κουτάλι απλώνουμε 2 κ.σ. από την κρύα σάλτσα (απλώνουμε με προσοχή αφήνοντας περιμετρικά περιθώριο). Πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα και στο τέλος τοποθετούμε το λουκάνικο πάνω από αυτά. Ανασηκώνουμε τις πλευρές από αριστερά και δεξιά και ρολάρουμε προς τα μέσα έτσι ώστε να καλυφθεί εντελώς. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες λουκανικόπιτες.
•    Μεταφέρουμε τις λουκανικόπιτες σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος και με ένα πινέλο αλειφθούμε την επιφάνεια της σφολιάτας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
•    Ψήνουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να φουσκώσει η σφολιάτα.

Δείτε στο βίντεο πώς να φτιάξετε τις πιο νόστιμες τυρόπιτες κουρού 
Τυρόπιτες κουρού

Για τη ζύμη
•    500 γρ. αλεύρι
•    30 γρ. baking powder
•    300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
•    7 γρ. αλάτι
•    1 αυγό
•    200 γρ. ελαιόλαδο
 
Για τη γέμιση

•    400 γρ. τυρί φέτα (θρυμματισμένη)
•    100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
•    200 γρ. γραβιέρα (τριμμένη)
•    1 αυγό
•    Αλάτι και πιπέρι
•    1 αυγό χτυπημένο (για το άλειμμα)

Δες βήμα-βήμα τη συνταγή για την κιμαδόπιτα 

Κιμαδόπιτα

Υλικά
•    500 γρ σάλτσα τομάτας
•    240 γρ ζωμό λαχανικών η κοτόπουλου
•    ξύσμα από 1 λεμόνι
•    30 γρ φρέσκο βασιλικό
•    6-8 μελιτζάνες
•    400 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
•    Αλάτι / πιπέρι

Διαδικασία

•    Σε ένα μεγάλο μπολ ταψί ξάνουμε το κανταΐφι έτσι ώστε να το ανοίξουμε όσο περισσότερο γίνεται (αυτή η διαδικασία για να γίνει σωστά χρειάζεται 8 – 10 λεπτά). Καλύπτουμε προσωρινά το κανταΐφι για να μην ξεραθεί όταν δεν το χρησιμοποιούμε.
•    Σε μία αποσπώμενη φόρμα του κέικ 25-27 εκ. Ξεκινάμε και απλώνουμε λίγο παραπάνω από τη μισή ποσότητα από το κανταΐφι, ανεβάζοντας και μέρος αυτού περιμετρικά έτσι ώστε το κανταΐφι να καλύπτει το κάτω μέρος αλλά και την περίμετρο.
•    Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε το κανταΐφι με την μισή σχεδόν ποσότητα από το λιωμένο βούτυρο και στη συνέχεια στρώνουμε το ένα τρίτο από την ποσότητα του τυριού, συνεχίζουμε με την μισή ποσότητα από τις μελιτζάνες, πασπαλίζουμε την μισή ποσότητά από τον ψιλοκομμένο βασιλικό και τέλος καλύπτουμε με την μισή ποσότητα του κιμά. Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά την διαδικασία και ολοκληρώνουμε την τελευταία στρώση με τυρί.
•    Καλύπτουμε την επιφάνεια της φόρμας με το υπόλοιπο κανταΐφι το οποίο και με τα δάχτυλα μας ζουλάμε ελαφρώς προς το εσωτερικό στην περίμετρο. Βουτυρώνουμε καλά με την υπόλοιπη ποσότητα του βουτύρου.
•    Ψήνουμε στο φούρνο για 40’ και στη συνέχεια σε ένα ταψί αναποδογυρίζουμε τη φόρμα και αφαιρούμε μόνο το κάτω μέρος της, κρατώντας το τσέρκι για να μην μας ανοίξει. Ψήνουμε για άλλα 40’ μέχρι να έχει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα το κανταΐφι.
•    Για να ξεφορμάρουμε, με ένα μαχαίρι κόβουμε περιμετρικά το κανταΐφι που ακουμπάει με την φόρμα για να ξεκολλήσουμε το τυρί από το τσέρκι. Σερβίρουμε αμέσως. *Σε αυτό το σημείο λόγω του βάρους θα αρχίσει να πέφτει.

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top