Το cake είναι ένα γλύκισμα που μπορούμε να φάμε οποιαδήποτε ώρα της μέρας, είτε ως πρωινό, είτε μετά το μεσημεριανό μας γεύμα είτε ως επιδόρπιο.
Ο Σταύρος Βαρθαλίτης λοιπόν έδωσε στους τηλεθεατές της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» μία συνταγή για υπέροχο cake λεμονιού με frosting λεμονιού.
Υλικά
• 400 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
• 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
• 350 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
• 150 γρ. γάλα πλήρες
• 50 γρ. χυμό λεμόνι
• 5 αυγά μέτρια
• 1 πρέζα αλάτι
• εκχύλισμα βανίλιας
• ξύσμα από 3 λεμόνια
• Για τo frosting λεμονιού
• 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
• 150 γρ. τυρί σε κρέμα θερμοκρασία δωματίου
• 400 γρ. ζάχαρη άχνη
• 1 πρέζα αλάτι
• 15 γρ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Για το κέικ
• Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.
• Στην συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά.
• Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα προσέχοντας κάθε φορά να ομογενοποιήθουν προτού ρίξουμε το επόμενο κι έπειτα, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
• Κατόπιν βγάζουμε από το μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι, το αλεύρι και το γάλα εναλλάξ σταδιακά ανακατέυοντας με μία κουτάλα ή μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά του κέικ.
• Τέλος, αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυροαλευρωμένη ορθογώνια φόρμα για κέικ 30Χ15 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 45-50 λεπτά, μέχρι να βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και να βγαίνει καθαρό.
Για το frosting λεμονιού
• Βάζουμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο και το χτυπάμε για 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά.
• Ύστερα προσθέτουμε το κρέμα τυρί και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί με το βούτυρο.
• Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε στο μίξερ μέχρι να δημιουργηθεί το frosting μας.
• Αν μας βγει περισσότερο αραιό προσθέτουμε λίγη ζάχαρη άχνη και αν μας βγει πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού επιπλέον.
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» εδώ