Μία από τις πιο αγαπημένες ελληνικές συνταγές, τα παραδοσιακά σουτζουκάκια μαγείρεψε στο ξεκίνημα της εβδομάδας ο Λάμπρος Βακιάρος στην κουζίνα των «Κου Κου».
Υλικά
Για τη σάλτσα
45 γρ. ελαιόλαδο
180 γρ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
8 γρ. πάστα σκόρδου ή 3 σκελίδες σκόρδο
500 γρ. χυμό τομάτας
250 γρ. τομάτα κονκασέ
1 στικ κανέλας
5 γρ. ζάχαρη ή μέλι
Αλάτι – πιπέρι
70 γρ. πράσινες ελίες χωρίς κουκούτσι (προαιρετικά)
Για τα σουτζουκάκια
350 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (λάπα ή καπάκι)
350 γρ. χοιρινό κιμά
45 γρ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1.5 γρ. κύμινο
1/2 κιλό μπαγιάτικο ψωμί (χωρίς κόρα)
240 γρ. γλυκό κρασί (για το ψωμί)
8 γρ. πάστα σκόρδου ή 2 σκελίδες
3 μεσαία αυγά
15 γρ. ξύδι
8 γρ. αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα
Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασιά (6-8). Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για 2 – 3 λεπτά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Όταν η σάλτσα μας μας πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια (3-4) και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και αν χρειαστεί προσθέτουμε ζάχαρη ή μέλι για να ρυθμίσουμε την οξύτητα.
Για τα σουτζουκάκια
Σε ένα μικρό τηγάνι, που έχουμε προθερμάνει σε μέτρια θερμοκρασία (5-7), προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το κύμινο, μαγειρεύουμε για 8 – 10 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Παράλληλα, σε ένα μικρό μπολ μουλιάζουμε το ψωμί στο γλυκό κρασί.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα 2 είδη κιμά, στύβουμε καλά το ψωμί και το προσθέτουμε κι αυτό στο μπολ, όπως και την πάστα σκόρδου, τα αυγά, το ξύδι, το αλάτι και πιπέρι. Τέλος, προσθέτουμε και το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και το κύμινο από το τηγάνι και πλάθουμε πολύ καλά, έως ότου να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Ιδανικά αφήνουμε το κιμά στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε σχήμα οβάλ περίπου όσο είναι ένα μεγάλο κουτάλι της σούπας.
Για το ψήσιμο:
Light επιλογή
1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
2.Μεταφέρουμε τα σουτζουκάκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και στη συνέχεια ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά.
Τηγάνισμα
1. Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε ελαιόλαδο τόσο που να καλύψει όλο το τηγάνι. Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια και τηγανίζουμε ελαφρά από όλες τις πλευρές, συνολικά για 3 – 4 λεπτά.
2.Τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια μέσα στη σάλτσα και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και με μισόκλειστο καπάκι για 25 - 30 λεπτά.
Σερβιρουμε με ρύζι και απολαμβάνουμε!
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου»
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.