Πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση και η σχέση σκύλου και κηδεμόνα;

Συμβουλές από τον επαγγελματία εκπαιδευτή Νικηφόρο Ορφανάκο

Στιγμιότυπα από τις δραστηριότητες της σχολής εκπαίδευσης σκύλων Mr. Dog Place.

Τι σημαίνει εκπαίδευση σκύλων; Γιατί να εκπαιδεύσω τον σκύλο μου; Τι θα αποκομίσω από μία τέτοια εμπειρία εγώ και το κατοικίδιό μου; Πώς θα μάθω στο νέο μέλος της οικογένειάς μου να συμπεριφέρεται σωστά εντός και εκτός σπιτιού; Πώς πρέπει να εκτονώνω καθημερινά τον σκύλο μου και για πόσο χρόνο; Πώς θα δεθεί το παιδί μου με το νέο μας κουτάβι; Πώς είναι εφικτό να έχω παντού τον σκύλο μου παρέα (π.χ., στην καθημερινή μου άσκηση); Αυτά είναι μερικά από από τα ερωτήματα που απασχολούν καθημερινά τους κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων και ψάχνουν να βρουν λύσεις και απαντήσεις στις απορίες τους.

Πόσο έτοιμοι είστε να ζήσετε με έναν σκύλο;

Ο σκύλος δεν είναι απλώς ένα κατοικίδιο ζώο, είναι ένα μικρό μέλος της οικογένειας που θα μείνει κοντά σας για τουλάχιστον μία δεκαετία και όπως και τα παιδιά, έχει τον δικό του χαρακτήρα και τις δικές του ιδιαιτερότητες. Από τη στιγμή που επιλέξουμε να μεγαλώσουμε έναν σκύλο, γινόμαστε αυτόματα υπεύθυνοι για την υγεία, τη διατροφή, την άσκηση και την κοινωνικοποίησή του... γενικότερα, για την ευζωία του. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό, ο σκύλος μας να αρχίσει να εκπαιδεύεται από νεαρή ηλικία, με σκοπό να μπορέσει να συνυπάρξει ομαλά με όλα τα μέλη της οικογένειας. 

Η εκπαίδευση απευθύνεται σε όλους τους σκύλους ανεξαρτήτως φυλής, μεγέθους, ηλικίας, κ.λπ. και είναι εξίσου σημαντική σε καθένα από αυτά. Ο επαγγελματίας εκπαιδευτής που θα επιλέξετε θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις ανάγκες του σκύλου σας, καθώς και πώς να τις καλύπτετε, πώς να αλληλεπιδράτε σωστά με εκείνον, αλλά και το πώς να προλάβετε ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Τρέχουμε και αθλούμαστε παρέα με τον σκύλο μας

Η σχέση με τον σκύλο σας βελτιώνεται μέσω της εκπαίδευσης, το δέσιμο μεταξύ σας αυξάνεται και μαθαίνετε πώς να επικοινωνείτε μεταξύ σας. Γι' αυτόν τον λόγο, η εκπαίδευση, όταν γίνεται σωστά, μπορεί να βοηθήσει οποιοδήποτε ζευγάρι κηδεμόνα-σκύλου να έχει μία αρμονική συμβίωση στο σπίτι χωρίς προβλήματα.

Όπως επισημαίνει και ο ιδιοκτήτης της σχολής εκπαίδευσης σκύλων Mr. Dog Place, Νικηφόρος Ορφανάκος: «Λειτουργώντας σε ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, μαθαίνουμε στον σκύλο να συνεργάζεται μαζί μας, πάρα τους ποικίλους αντιπερισπασμούς και ερεθίσματα, βελτιώνοντας έτσι την επικοινωνία και τη σχέση μας μαζί του».

Σκύλος & Άνθρωπος: Μία αμφίδρομη σχέση αγάπης και αφοσίωσης

Στόχος της εκπαίδευσης, είναι κυρίως να φέρει όσο πιο κοντά γίνεται δύο διαφορετικούς κόσμους (άνθρωπο και σκύλο) και να δημιουργήσει μία μακροχρόνια αρμονική συμβίωση, προσφέροντας:

Επικοινωνία: H πραγματική επικοινωνία με τον σκύλο μας ξεκινάει όταν εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε το πώς σκέφτεται και κατανοεί, το ποιες είναι οι ανάγκες του, το πώς να τις καλύψουμε και πώς να του μάθουμε μία σειρά από σωστές συμπεριφορές τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού.

Εμπιστοσύνη και ελευθερία: Η εμπιστοσύνη μπορεί να χτιστεί πολύ γρήγορα ανάμεσα σε έναν σκύλο και έναν άνθρωπο που επικοινωνούν ουσιαστικά και χαρίζει στους σκύλους ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία. Ο σκύλος εμπιστεύεται τον κηδεμόνα του κάτω από διάφορες καθημερινές καταστάσεις και ο άνθρωπος που εμπιστεύεται τον σκύλο του θα τον έχει μαζί του σε οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Μέσω της εκπαίδευσης βασικής υπακοής δίνουμε έμφαση στη θετική ενίσχυση της επιθυμητής συμπεριφοράς, θέτουμε τα όρια της επιτρεπτής συμπεριφοράς και τονίζουμε την εξοικείωση με ανθρώπους, ήχους και ζώα. Η λεγόμενη Κοινωνικοποίηση.

Ουσιαστική σχέση μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου: Σε μία σχέση όπου υπάρχει επικοινωνία, αμοιβαία εμπιστοσύνη και ποιοτικός κοινός χρόνος, το αποτέλεσμα είναι η συνεχής ενίσχυση του δεσίματος ανθρώπου και σκύλου. 

Συμβουλές για να δεθεί το παιδί σας με το κατοικίδιό σας

Ασφάλεια: Ένας εκπαιδευμένος και συνεργάσιμος σκύλος είναι πολύ πιο προβλέψιμος, διαχειρίσιμος, άρα και ασφαλής, τόσο εντός σπιτιού όσο και εκτός σπιτιού, απέναντι σε διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα.

Κάντε την εκπαίδευση και την εκτόνωση του αγαπημένους σας τετράποδου φίλου, κομμάτι της καθημερινότητάς σας και αποκτήστε μία μοναδική σχέση και μία απροβλημάτιστη καθημερινότητα, αναγνωρίζοντας και καλύπτοντας τις ανάγκες του, και λαμβάνοντας από εκείνον αγάπη, συντροφικότητα και παντοτινή αφοσίωση! 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top