5 tips που ρίχνουν το σάκχαρο

Μια υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) (Diabetes Mellitus type 2) είναι μια χρόνια μεταβολική πάθηση που σχετίζεται με την προβληματική παραγωγή της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που εν προκειμένω αδυνατεί να τροφοδοτήσει τα κύτταρα με γλυκόζη (προερχόμενη από την τροφή), με αποτέλεσμα τη συσσώρευση αυτής στο αίμα (υπεργλυκαιμία).

Αυτές είναι οι τροφές που ρίχνουν το «ζάχαρο»

Είτε έχετε διαβήτη, είτε έχετε προδιαβήτη, είτε κάποια κληρονομικότητα ή προδιάθεση είτε απλά θέλετε να προσέχετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας η πραγματοποίηση κάποιων βασικών αλλαγών στον τρόπο ζωής σας μπορεί να είναι καθοριστική.

Τα ποτά που μπορείτε να πιείτε άφοβα αν έχετε ζάχαρο

Σύμφωνα με όσα είπε στο star.gr, η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Βασιλαντωνάκη Θέλεια 5 tips που ρίχνουν το σάκχαρο και βοηθούν στη σωστή ρύθμιση είναι:

1.Δώστε προσοχή στον Γλυκαιμικό Δείκτη των τροφών και προτιμήστε την κατανάλωση αυτών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. O γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τον γλυκαιμικό έλεγχο. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (>70) προκαλούν μεγάλη αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και επομένως θα πρέπει να αποφεύγονται.

Αυτά είναι τα μπαχαρικά που ελέγχουν το σάκχαρο στο αίμα


2. Προσπαθείστε να μη μένετε πολλές ώρες νηστικοί. Τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν στην καλύτερη ευγλυκαιμία και είναι ένα σημαντικό βήμα για τη ρύθμιση του σακχάρου.

3. Κοιμηθείτε σωστά! Ο κακός ή ο περιορισμένος ύπνος επηρεάζει αρνητικά τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015.

Υγιείς εθελοντές που κοιμόντουσαν μόνο τέσσερις ώρες για τρεις νύχτες στη σειρά είχαν υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα, τα οποία μείωσαν την ικανότητα της ινσουλίνης για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα κατά περίπου 23%, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

4. Εντάξτε στη διατροφή σας γιαούρτι ή κεφίρ.
Το γιαούρτι και το κεφίρ περιέχουν προβιοτικά τα οποία είναι σημαντικά για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ειδικότερα για το κεφίρ, έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση 600mL την ημέρα μείωσε σημαντικά το σάκχαρο νηστείας των διαβητικών συμμετεχόντων μέσα σε 8 εβδομάδες.

Αντίστοιχα, μια μικρή μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 150 γρ. γιαούρτι την ημέρα βελτίωσε τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα μέσα σε 4 εβδομάδες.

5. Όλα με μέτρο! Δοκιμάστε τα πάντα αλλά με προσοχή και με μέτρο. Μην στερείτε από τον οργανισμό σας βασικές ομάδες τροφίμων (όπως πχ υδατάνθρακες). Προτιμήστε να καταναλώσετε τα πάντα σε σωστή ποσότητα και συχνότητα.

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top