To άγχος δε σας αφήνει να κοιμηθείτε το βράδυ; Πώς να το αντιμετωπίσετε

Σπάστε τον κύκλο του άγχους και κοιμηθείτε όλο το βράδυ

Το άγχος έχει κυριεύσει τόσο πολύ τη ζωή σας με αποτέλεσμα να ακόμα και το βράδυ να ξυπνάτε και να μη μπορείτε να απολαύσετε τον ύπνο σας;

Πώς να κάψεις θερμίδες την ώρα που μαγειρεύεις ή πλένεις τα δόντια σου

Η Dr Katherine Hall, ψυχολόγος ύπνου στο Happy Beds, λέει στο Metro.co.uk πως υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ύπνου που πρέπει να βιώσετε για να αισθανθείτε τα οφέλη ενός πλήρους νυχτερινού ύπνου – ύπνος REM (ή γρήγορη κίνηση των ματιών) και μη ύπνος REM.

Ο ύπνος non-REM είναι το μέρος του κύκλου ύπνου που θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί εάν ανησυχείτε συνεχώς μήπως αποκοιμηθείτε, καθώς το μυαλό και το σώμα σας δεν είναι σωστά χαλαρά και στη σωστή κατάσταση για ύπνο.

Εξηγεί ότι υπάρχουν τρία στάδια ύπνου non-REM, καθένα από τα οποία προκαλεί το σώμα σας να πέφτει όλο και πιο βαθιά σε πλήρη χαλάρωση. Χωρίς να φτάσετε στο τρίτο στάδιο (από το οποίο είναι πιο δύσκολο να ξυπνήσετε) μπορεί να είστε επιρρεπείς σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα, από κακή συγκέντρωση έως αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Tι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τον ύπνο σας

Υιοθετήστε μία ρουτίνα

Όπως προτείνει η Dr Katherine και η Dr Irshaad καλό θα είναι να έχετε μία σταθερή ώρα που πάτε για ύπνο και να τηρείται το πρόγραμμα. 

Δημιουργήστε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον

Ο χώρος όπως επισημαίνει η Δρ Κάθριν, παίζει σημαντικό ρόλο για να καταφέρεται να κάνετε έναν σωστό ύπνο και να ξεκουραστείτε.

Το φως και ο θόρυβος μπορεί να σας κάνουν να ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γι’ αυτό λοιπόν επενδύστε σε κουρτίνες, περσίδες και ωτοασπίδες.

Αποφύγετε την τεχνολογία πριν τον ύπνο

Καλό θα ήταν όπως επισημαίνουν οι ειδικοί να μην χρησιμοποιείται κινητό τηλέφωνο, ipad και τάμπλετ πριν πέσετε για ύπνο. Αντίθετα η ανάγνωση του αγαπημένου σας βιβλίου θα σας βοηθήσει.

Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης 

Προσπαθείτε ουσιαστικά να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας εδώ, έτσι οι ηρεμιστικές πρακτικές που προκαλούν ύπνο όπως παραδείγματος χάριν, ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής. 

Γυμναστείτε αλλά όχι πριν από τον ύπνο

Η γυμναστική έχει πολλαπλά οφέλη όχι όμως όταν γίνετε λίγες ώρες πριν πέσετε για ύπνο. 

Καλό είναι να γυμναστείτε αρκετές ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

Αποφύγετε να πιείτε καφέ το βράδυ και να φάτε

Αν θέλετε να σπάσετε τον κύκλο άγχους-ύπνου, αποφύγετε να πιείτε το βράδυ καφέ, αλκοόλ και να φάτε βαριά. 


 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top