Δίαιτες αποτοξίνωσης! Κάνουν όντως θαύματα;

Τι ακριβώς περιλαμβάνουν οι δίαιτες αποτοξίνωσης;

Έχεις πάρει κάποια κιλά και δεν ξέρεις πώς να τα χάσεις; Ψάχνεις να βρεις ποια δίαιτα είναι η κατάλληλη για σένα; Σου πρότειναν να κάνεις κάποια δίαιτα αποτοξίνωσης όμως δεν ξέρεις αν οι detox δίαιτες  κάνουν καλό στην υγεία;

Κάποιες ισχυρίζονται πως ακολουθώντας μία τέτοια δίαιτα έχασαν βάρος και κάποιες άλλες πως αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα όπως ζαλάδες, τριχόπτωση και άλλα.

5+1 Μύθοι & Αλήθειες για τη διατροφή!

δίαιτες αποτοξίνωσης

Η πτυχιούχος διαιτολόγος - διατροφολόγος, Msc Κλινική Διατροφή, Φανή Οικονομοπούλου εξηγεί στο star.gr πως αυτή η διατροφική  μόδα περιλαμβάνει την προσωρινή αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών μέσω της αποφυγής της κατανάλωσης ορισμένων ή και συγκεκριμένων τροφίμων ή ποτών, με στόχο την «αποτοξίνωση» του οργανισμού μας.

Τι ακριβώς περιλαμβάνουν οι δίαιτες αποτοξίνωσης;

Όπως τονίζει η διαιτολόγος, η ιδέα της «αποτοξίνωσης» ουσιαστικά σημαίνει την αποβολή των τοξινών από το σώμα μας ενώ τέτοιου είδους «θαυματουργές» δίαιτες, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, προωθούνται κυρίως μετά από περιόδους αυξημένης πρόσληψης τροφής (π.χ. γιορτές). Υποστηρίζεται, επίσης, από «επιστήμονες» πως προάγουν «μαγικά» την απώλεια βάρους, τη βελτίωση της πέψης, το καθαρότερο δέρμα, τη μείωση της κυτταρίτιδας και την αύξηση της ενέργειας κ.α.
Τέτοιες δίαιτες συνήθως  περιλαμβάνουν τον προσωρινό περιορισμό ή την πλήρη εξάλειψη ορισμένων τροφίμων ή ομάδων τροφίμων από τη διατροφή μας , όπως η ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά, η γλουτένη ή τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ, συνήθως, συστήνεται η αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών.

Ορισμένες δίαιτες αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν επίσης τη νηστεία ή την αποκλειστική διατροφή με χυμούς για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου καταναλώνονται μόνο συγκεκριμένοι χυμοί ή υγρά. Η ιδέα πίσω από αυτή την τάση είναι να μειωθεί η έκθεση του οργανισμού στις τοξίνες και να δοθεί η ευκαιρία στο συκώτι και σε άλλα όργανα να «ξεκουραστούν» και να επιδιορθώσουν τυχόν ζητήματα.

χυμός καρπούζι

Κάνουν όντως θαύματα;

Η Φανή Οικονομοπούλου αναφέρει πως, ενώ η ιδέα πίσω από αυτές τις δίαιτες μπορεί να φαίνεται ελκυστική και παρόλο που πολλοί είναι ένθερμοι υποστηρικτές των συγκεκριμένων πρακτικών, στην πραγματικότητα, υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά τους, ενώ ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι και επιβλαβείς για τον οργανισμό μας.
Αρχικά, η έννοια της αποτοξίνωσης μέσω της δίαιτας δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία. Το σώμα έχει τις δικές του φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης που περιλαμβάνουν τις λειτουργίες συγκεκριμένων οργάνων όπως το συκώτι και τους νεφρούς. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η τήρηση μιας συγκεκριμένης δίαιτας ή η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων μπορεί να ενισχύσει αυτές τις διαδικασίες.
Επιπλέον, πολλές δίαιτες αποτοξίνωσης διατυπώνουν ισχυρισμούς που δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία. Για παράδειγμα, ορισμένες ισχυρίζονται ότι μπορούν να θεραπεύσουν ασθένειες ή να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Αυτοί οι ισχυρισμοί συνήθως βασίζονται σε ανεπίσημα στοιχεία και δεν υποστηρίζονται από αυστηρές επιστημονικές μελέτες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σώμα έχει ήδη το δικό του σύστημα αποτοξίνωσης, κυρίως το συκώτι και τα νεφρά, τα οποία εργάζονται συνεχώς για την απομάκρυνση των τοξινών και των αποβλήτων από το σώμα. Επιπλέον, η ξαφνική εξάλειψη ορισμένων τροφών ή ο ακραίος θερμιδικός περιορισμός μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό.

χυμός ροδάκινο

Τα αρνητικά μίας τέτοιας δίαιτας 

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης συχνά περιλαμβάνουν την εξάλειψη ολόκληρων ομάδων τροφίμων ή τον αυστηρό περιορισμό των θερμίδων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας. Επιπλέον, ορισμένες δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να ενθαρρύνουν τη χρήση καθαρτικών ή διουρητικών, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και στη διατάραξη των ηλεκτρολυτών.

Εκτός από αυτούς τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να οδηγήσουν σε μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό. Οι περιοριστικές δίαιτες μπορεί να προκαλέσουν αισθήματα ενοχής ή ντροπής όταν καταναλώνονται «απαγορευμένα» τρόφιμα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε διαταραγμένα διατροφικά πρότυπα και σε μια αρνητική εικόνα για το σώμα μας.

Η ειδικός επισημαίνει πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να φαίνονται ως μια γρήγορη λύση για τη βελτίωση της υγείας ή την απώλεια βάρους, ωστόσο, στην πραγματικότητα κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας.

χυμός με μήλα και λαχανικά

Είναι σημαντικό οποιαδήποτε αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες να προσεγγίζεται με προσοχή και πάντα με τη συνδρομή ενός επαγγελματία διατροφολόγου - διαιτολόγου. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι μια ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή και η τακτική σωματική δραστηριότητα αποτελούν βασικά συστατικά ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top