5+1 Μύθοι & Αλήθειες για τη διατροφή!

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

Για να χάσεις κιλά πρέπει να κόψεις το βραδινό;

Οι περισσότερες γυναίκες αν όχι όλες αγχωνόμαστε συχνά για το σωματικό μας βάρος. 

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, τόσο περισσότερες πληροφορίες δεχόμαστε από διάφορες πηγές όπως τα Social Media, το Διαδίκτυο, την τηλεόραση κ.α. σχετικά με τη διατροφή.

Ασκήσεις για πόδια & γλουτούς - Πρόγραμμα για αποτελέσματα σε χρόνο ρεκόρ!

Πολλές νεαρές κοπέλες μάλιστα λίγο πριν βγουν στην παραλία, κάνουν αυστηρές δίαιτες, αφαγία ή detoxs diets προκειμένου να δουν στη ζυγαριά τους λιγότερα κιλά. 

Αυτή είναι η κατάλληλη στάση ύπνου – Μάθε να κοιμάσαι σωστά

«Αδυνατίζει τελικά η αφαγία;», «Το βραδινό είναι τελικά αυτό που παχαίνει»;

Η διακεκριμένη διαιτολόγος- διατροφολόγος, Φανή Οικονομοπούλου μας βοήθησε να δούμε τι είναι μύθος και τι πραγματικότητα. 

Ας δούμε, λοιπόν, τι από όλα αυτά που ακούμε είναι Αλήθεια και τι παραμένει…Μύθος!

#1 Μύθος: Κάνε μια δίαιτα αποτοξίνωσης μια βδομάδα και θα χάσεις πέντε κιλά.

Αλήθεια: Αφιέρωσα ένα ολόκληρο άρθρο περί αυτών των διαιτών (link άρθρου)! Οι δίαιτες αποτοξίνωσης και η αποτοξίνωση με χυμούς δεν απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα μας! Η φύση έχει φροντίσει ώστε να υπάρχουν «εξειδικευμένα» όργανα όπως το συκώτι και τα νεφρά μας για να κάνουν αυτήν τη δουλειά. Στην πραγματικότητα, τέτοιου είδους δίαιτες ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα στην υγεία μας εξαιτίας του υποσιτισμού και της έλλειψης πρόσληψης θρεπτικών συστατικών και να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, απώλεια μυών και επιβράδυνση του μεταβολισμού μας. Επιπλέον, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι αυτές οι δίαιτες είναι αποτελεσματικές για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους αφού κατά μεγάλο ποσοστό το βάρος που χάνουμε – ως επί το πλείστων υγρά- θα το πάρουμε πίσω αμέσως μόλις επιστρέψουμε στο κανονικό διατροφικό μας πρόγραμμα! (Klein AV, 2015 ).

Μούσμουλα: Τα άγνωστα οφέλη τους στην υγεία μας που θα σε ενθουσιάσουν!

#2 Μύθος: Για να χάσεις κιλά πρέπει να κόψεις το βραδινό.

Αλήθεια: Η ώρα των γευμάτων μας δεν είναι τόσο σημαντική όσο ο συνολικός αριθμός θερμίδων που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το να τρώμε αργά το βράδυ δεν οδηγεί απαραίτητα σε αύξηση βάρους, εφόσον η συνολική πρόσληψη θερμίδων για την ημέρα παραμένει η ίδια. Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων με πολλές θερμίδες αργά το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και να οδηγήσει σε λανθασμένες διατροφικά επιλογές την επόμενη ημέρα. (Baron KG).

#3 Μύθος: Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη θα σε βοηθήσουν να χάσεις κιλά.

Αλήθεια: Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητες σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή παρουσιάζουν ευαισθησία στη γλουτένη, αλλά για τον γενικό πληθυσμό, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι είναι πιο υγιεινές ή συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και μπορεί να είναι υψηλά σε θερμίδες, ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics διαπίστωσε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς γλουτένη έτειναν να καταναλώνουν περισσότερα λιπαρά και λιγότερες φυτικές ίνες σε σύγκριση με αυτά που ακολουθούσαν κανονικό πρόγραμμα διατροφής. (Gaesser, 2012).

#4 Μύθος: Κόψε τους υδατάνθρακες για να χάσεις κιλά.

Αλήθεια: Οι υδατάνθρακες είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για το σώμα μας και δεν πρέπει να αποφεύγονται πλήρως. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι, υπάρχουν οι «καλοί» και οι «κακοί» υδατάνθρακες και η επιλογή υγιεινών πηγών υδατανθράκων είναι σημαντική για τη συνολική υγεία. Οι υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι, η κινόα και το ψωμί ολικής άλεσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αντίθετα, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που βρίσκονται στο λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και τα σνακ με ζάχαρη μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και άλλα προβλήματα υγείας. (Nations., 2018).

Θέλεις να μειώσεις την αρτηριακή σου πίεση; Επέλεξε αυτές τις τροφές

#5 Μύθος: Κόβοντας γεύματα, χάνεις κιλά.

Αλήθεια: Η παράλειψη γευμάτων μπορεί στην πραγματικότητα να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Όταν παραλείπουμε γεύματα, το σώμα μας περνά σε «λειτουργία πείνας» και επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας, καθιστώντας δυσκολότερη την καύση θερμίδων. Επιπλέον, η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αισθήματος της πείνας, υπερκατανάλωση τροφής αργότερα μέσα στην ημέρα και, φυσικά, λανθασμένες επιλογές τροφών. Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουμε τον μεταβολισμό μας ενεργό και να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής. (Garaulet M, 2013) (Frestedt JL, 2009).

#6 Μύθος: Μην τρως πολλά πράγματα μαζί, θα παχύνεις.

Αλήθεια: Δεν υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων που να παχαίνουν ή να αδυνατίζουν. Η κατανάλωση, ωστόσο, ενός πλήρους και ισορροπημένου γεύματος που περιλαμβάνει λαχανικά, υδατάνθρακες (ζυμαρικά / ρύζι), πρωτεΐνες (κρέας / ψάρι) και ακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο) συμβάλλει στην πρόσληψη περισσότερων θρεπτικών στοιχείων, μας προσφέρει μεγαλύτερο κορεσμό συμβάλλοντας έτσι στον έλεγχο τους βάρους μας! (Frestedt JL, 2009).

Θέλω να θυμάστε πως κάθε σώμα και κάθε οργανισμός είναι μοναδικός. Αν αντιμετωπίζεται οποιοδήποτε ζήτημα σχετικά με το βάρος και τη διατροφή σας, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία διατροφολόγο-διαιτολόγο που θα σας βοηθήσει να αναζητήσετε και να βρείτε τη λύση στο πρόβλημά σας. Μην ακολουθείτε τυφλά δήθεν συμβουλές και στερητικές δίαιτες που το μόνο που μπορούν να επιτύχουν είναι ακόμη περισσότερα προβλήματα!
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top