Πρόβλημα στα ούλα; Αυτά είναι τα κύρια συμπτώματα – Πώς θα τα αναγνωρίσουμε

Κάντε το self test της Periogard και μάθετε πολύτιμες συμβουλές υγείας

Periogard

Tι είναι ομορφότερο από ένα λαμπερό και υγιές χαμόγελο; Αν εξαιρέσουμε το αισθητικό κομμάτι, υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που είναι σημαντικό να διατηρούμε τα δόντια μας δυνατά και υγιή.

Εκτός από τη δυνατότητα να μασάμε σωστά την τροφή αλλά και να αποφεύγουμε τον πονόδοντο και τη δυσφορία, ένα υγιές στόμα θα πρέπει να έχει και γερά ούλα. 

Αυτό είναι το «μυστικό» για τη στοματική μας υγεία αλλά και για τη γενικότερη φυσική μας κατάσταση, συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Γιατί παραμελούμε τα ούλα μας;

Τα ⅔ του πληθυσμού αντιμετωπίζουν ασθένειες των ούλων, και μόνο ένα μέρος αυτού αναλαμβάνει δράση για να λύσει το πρόβλημα. 

Ένας από τους κύριους λόγους είναι η έλλειψη εκπαίδευσης και ικανότητας αναγνώρισης συμπτωμάτων, κυρίως στην αρχική φάση και προτού επισκεφτούμε τον οδοντίατρό μας.

Πώς ξεχωρίζουμε τα υγιή από τα μη υγιή ούλα

Ο υγιής ιστός των ούλων έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το χρώμα του υγιούς ιστού των ούλων μπορεί να ποικίλλει, αλλά είναι συνήθως απαλό ροζ ή πιο σκούρα απόχρωση (οι παραλλαγές της απόχρωσης σχετίζονται με το πολιτισμικό υπόβαθρο). 

Τα υγιή ούλα δεν έχουν φλεγμονή, και ως εκ τούτου εφαρμόζουν σωστά και φυσικά γύρω από τα δόντια σας, χωρίς να είναι κόκκινα και πρησμένα. Η εμφάνιση ή η παρουσία θυλάκων είναι ανύπαρκτη. Το σχήμα των ούλων είναι απόλυτα καθορισμένο και ακολουθεί μια καμπύλη γραμμή γύρω από τα δόντια.

Ο κανονικός ιστός των ούλων έχει γενικά μια σφιχτή υφή και μπορεί να έχει ή να μην έχει μια ραβδωτή εμφάνιση στο εξωτερικό κομμάτι - όπως το εξωτερικό ενός πορτοκαλιού. Τέλος, δεν υπάρχει αυθόρμητη αιμορραγία σε υγιή ούλα.

Μία από τις αιτίες που οι ασθένειες των ούλων είναι τόσο συνηθισμένες, είναι ότι τα πρώιμα συμπτώματα οδοντικών προβλημάτων είναι ήπια και παραβλέπονται εύκολα. Ευτυχώς, τα σημάδια είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. 

Ποια είναι τα σημάδια των υγιών ούλων

Παρακάτω είναι μερικά σημάδια που υποδηλώνουν ότι τα ούλα σας είναι υγιή και η καθημερινή στοματική φροντίδα σας είναι αποτελεσματική, συμπεριλαμβανομένης και της φροντίδας των ούλων:

  • Είναι σφιχτά και ροζ (ποικίλλει ανάλογα με την επιδερμίδα)
  • Εφάπτονται σωστά στα δόντια
  • Κρατούν τα δόντια σφιχτά στη θέση τους (δεν κουνιούνται τα μόνιμα δόντια)
  • Δεν ματώνουν εύκολα
  • Δεν είναι ευαίσθητα ή πρησμένα

Ποια είναι τα σημάδια μη υγιών ούλων

Αντίθετα, μπορεί να έχετε μη υγιή ούλα όταν:

  • Είναι έντονα κόκκινα και πρησμένα
  • Νιώθετε πόνο ή ευαισθησία όταν τα ακουμπάτε
  • Αιμορραγούν εύκολα όταν τα βουρτσίζετε, κάνετε χρήση οδοντικού νήματος ή ακόμα και όταν τρώτε
  • Υποχωρούν αφήνοντας βαθουλώματα στο δόντι στη θέση που ήταν πριν τα ούλα 
  • Φαίνονται χλωμά ή λευκά και λεπτά

Κάντε το self test για να δείτε αν τα ούλα σας είναι υγιή

Αναρωτιέστε σε τι κατάσταση είναι τα ούλα σας; Κάντε το τεστ αυτοαξιολόγησης που δημιουργήθηκε από την Periogard.

Πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα για την υγεία των ούλων σας αλλά και πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τεστ ώστε να αναλάβετε άμεσα δράση σε περίπτωση που το χρειάζεστε

Ασθένειες των ούλων: Πώς θεραπεύονται

Ενώ μπορεί να ανησυχείτε ότι η κατάλληλη υγεία των ούλων είναι πολύ κουραστική, η σωστή φροντίδα των ούλων δεν απαιτεί πολλή επιπλέον προσπάθεια. Για την ακρίβεια, η διατήρηση της υγείας των ούλων μοιάζει πολύ με την διαδικασία για τη σωστή υγιεινή των δοντιών.

Μερικά βήματα για την αποτροπή σχηματισμού ασθενειών των ούλων περιλαμβάνουν:

  • Βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα με μία αντιβακτηριακή οδοντόκρεμα, όπως η PerioGard, που καταπολεμά βακτήρια, τα οποία αποτελούν την αιτία της αιμορραγίας των ούλων και της φλεγμονής.

  • Όταν βουρτσίζετε, να χρησιμοποιείτε μία οδοντόβουρτσα μαλακή με απαλούς θυσάνους, κάνοντας κυκλικές κινήσεις, η οδοντόβουρτσα PerioGard είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Μη βουρτσίζετε με οδοντόβουρτσα που είναι πολύ σκληρή, γιατί μπορεί να ερεθίσει τα ούλα σας ακόμα περισσότερο και να αλλάζετε την οδοντόβουρτσας σας κάθε 3 με 4 μήνες.

  • Να πίνετε νερό. Το νερό περιέχει φθόριο που βοηθάει στην ενίσχυση του σμάλτου. 
  • Να καθαρίζετε και ανάμεσα στα δόντια σας με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια μία φορά την ημέρα.
  • Να μην καταναλώνετε τροφές ή ροφήματα με ζάχαρη. Τα φαγητά με ζάχαρη και οι απλοί υδατάνθρακες βοηθούν το σχηματισμό και την ανάπτυξη οδοντικής πλάκας.
  • Να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα κάθε μέρα. Το στοματικό διάλυμα PerioGard σκοτώνει τα βακτήρια που μπορούν να προσκολληθούν στα δόντια και τα ούλα σας, και απομακρύνει κάθε υπόλειμμα φαγητού ή πλάκας που παραλήφθηκε με το βούρτσισμα ή τη χρήση οδοντικού νήματος.

  • Αν τα ούλα σας είναι πρησμένα ή κόκκινα, δοκιμάστε να ξεβγάλετε με αλατόνερο 2 φορές την εβδομάδα προκειμένου να ενισχύσετε τη φυσική (και πιο οικονομική) διαδικασία ίασης των ούλων.
  • Αν παρατηρήσετε κάποιο σημάδι που υποδηλώνει μη υγιή ούλα, να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό. Μπορεί να σας πει αν έχετε ασθένεια των ούλων ή περιοδοντίτιδα και να σας καθοδηγήσει για τη θεραπεία.
  • Το συντομότερο που αναζητήσετε θεραπεία, το καλύτερο. Στα πρώιμα στάδια, οι ασθένειες των ούλων είναι ακόμα αναστρέψιμες, αλλά μόλις γίνουν πιο σοβαρές, είναι πιο δύσκολο, επίπονο και ακριβό για να θεραπευτείτε.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top