Είδαμε την παράσταση «Αυτές που δεν προλάβατε»

Η φεμινιστική κωμωδία που σε καθηλώνει - Στο Θέατρο Χώρα

«A, καθημερινότητά μας!» ήταν το πρώτο πράγμα που σκεφτήκαμε, εγώ και οι πέντε φίλες μου μόλις ξεκίνησε η παράσταση «Αυτές που δεν προλάβατε», η οποία μας έβαλε από το πρώτο κιόλας λεπτό στο concept.

Βράδυ Τρίτης, Δεκέμβριος 2023, και το Θέατρο Χώρα κατάμεστο για τη φεμινιστική κωμωδία «Αυτές που δεν προλάβατε».

ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ

Το πρωί της ίδιας ημέρας, γράφαμε στο site μας σχετικά με τη δολοφονία της 43χρονης στη Σαλαμίνα, η οποία βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο σύντροφός της πυροβόλησε την άτυχη γυναίκα έξω από το σπίτι, από το τζαμάκι της εξώπορτας. Έγκλημα λόγω... ερωτικής αντιζηλίας. Μάλιστα, το θύμα πριν από δέκα μέρες είχε πάει στο αστυνομικό τμήμα και είχε καταγγείλει τον 70χρονο σύντροφό της για ενδοοικογενειακή βία. Η γυναίκα είπε στους αστυνομικούς, ότι κατά τη διάρκεια καβγά την ξυλοκόπησε και της έσπασε το πόδι. Κατήγγειλε ακόμα ότι είχε χτυπήσει και τον 15χρονο γιο της και ότι έφυγε, παίρνοντας το αυτοκίνητό της.

Σαλαμίνα: «Τη σκότωσα γιατί είχε άλλον» -Ομολόγησε ο σύντροφος της 43χρονης

Μία ακόμη ιστορία γυναικοκτονίας. Όλο και πληθαίνουν και ο φόβος μας – των γυναικών φυσικά, μην αναρωτηθείτε - ολοένα και μεγαλώνει.

Αυτό το ζήτημα πραγματεύεται η παράσταση: την έμφυλη βία, τη γυναικεία καταπίεση, τη σεξουαλική παρενόχληση, μέσα από το πρίσμα της γυναικείας ενδυνάμωσης και του δεσμού της γυναικείας φιλίας.

«Τώρα ή θα μείνω, ή θα φύγω!»

Οι εμπειρίες των τεσσάρων Κορών μας έκανε το στομάχι «κόμπο». Όπως κόμπος γίνεται κάθε φορά που ακούμε μία νέα υπόθεση γυναικοκτονίας, βιασμού, σεξουαλικής ή λεκτικής παρενόχλησης κατά μίας θηλυκότητας.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ

Η Δανάη Λιοδάκη υπογράφει και σκηνοθετεί ένα ολοζώντανο κείμενο που, επί σκηνής, παίρνει ανάσα, σάρκα και οστά με την εξαιρετική συνδρομή των Μαριέλα Δουμπού, Άλκηστις Ζιρώ, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Παναγιώτα Παπαδημητρίου.

«Για τις κόρες που δεν έχουμε κάνει, αλλά μπορεί να κάνουμε και για τις μαμάδες και για τις γιαγιάδες μας και για να μην μας την πέφτουν τα αφεντικά, να μην μας φτύνουν στο δρόμο, να μην φοβόμαστε να γυρίσουμε το βράδυ σπίτι μας και γενικά ξέρετε για όλα αυτά, κάτι πρέπει να κάνουμε»

Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Φοίβος Δεληβοριάς.

«Να τρέμει το κράτος, να κλείνουν οι δρόμοι
Να τρέμει όποιος χέρι τολμά και σηκώνει
Μας παίρνουν με βία, την ξεγνοιασιά
Μας φύτεψαν φόβο, μα φυτρώσαν φτερά»

*Οι στίχοι από το «Τραγουδάμε δίχως φόβο» (Canción Sin Miedo), από την Ανοιχτή Ορχήστρα.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top