Παραστάσεις σε θεατές - ασθενείς μέσω τηλεδιάσκεψης

Η τέχνη του θεάτρου έρχεται να προσφέρει τη μαγεία του θεατρικού λόγου

Παραστάσεις Σε Θεατές Ασθενείς Μέσω Τηλεδιάκεψης

Μέσα στην απομόνωση της πανδημίας, η τέχνη του θεάτρου έρχεται να προσφέρει τη μαγεία του θεατρικού και ποιητικού λόγου σε ασθενείς από κάθε γωνιά της Ελλάδας μέσα από την «έξυπνη» συσκευή τους: Η/Υ, κινητό ή τάμπλετ.

Παραστάσεις σε θεατές - ασθενείς μέσω τηλεδιάσκεψης

«Η ιδέα του να παίζει ένας ηθοποιός θέατρο σε ανθρώπους που βρίσκονται στο χείλος μεταξύ ζωής και θανάτου μου κίνησε το ενδιαφέρον», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Καμμένος, ηθοποιός και συνδημιουργός -μαζί με τον συνάδελφό του Ηλία Κουνέλα- του «Θεατρικού Επισκεπτηρίου», μια δημιουργική πρωτοβουλία από τον οργανισμό «Πρόσωπο».

Τα μηνύματα που λάμβανε το «Πρόσωπο» και εξιστορούσαν τις συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και την ψυχολογική πίεση που βίωναν οι ασθενείς την περίοδο της πανδημίας, φανέρωσαν την ανάγκη δημιουργίας του «Θεατρικού Τηλε-Επισκεπτηρίου», το οποίο πραγματοποιούν οι ηθοποιοί Παναγιώτης Καμμένος και Μαρία Μενεγάκη. «Ο θάνατος κι η νοσηλεία των ανθρώπων σε ένα νοσοκομείο απέκτησαν μια πιο μοναχική χροιά κι αυτό με έκανε να σκεφτώ πως η τέχνη του θεάτρου έπρεπε να βρει τρόπο να είναι κοντά τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Ένα μικρόφωνο, μια κάμερα, σώμα και φωνή αποτελούν τα μέσα που χρειάζονται για τη διοργάνωση των παραστάσεων. Τα έργα -είτε αμιγώς λογοτεχνικά είτε θεατρικά- πηγάζουν από τον απύθμενο θησαυρό της παγκόσμιας λογοτεχνίας αναδεικνύοντας πάντα ένα θέμα που παραμένει διαχρονικό.

«Πρόκειται για μια οριακή στιγμή, κατά την οποία οι άνθρωποι έχουν πολύ πιο ανοιχτά τα αυτιά τους κι έτσι μπορούν να εισπράξουν ευκολότερα αλήθειες. Είναι μια μεγάλη αναμέτρηση για εμάς γιατί πρέπει να είμαστε αληθινοί στο εκατό τις εκατό μας σε κάθε παράσταση. Το αντιμετωπίζουμε όλο αυτό με πολλή αγάπη και ευαισθησία», αναφέρει ο ηθοποιός.

Παραστάσεις σε θεατές - ασθενείς μέσω τηλεδιάσκεψης

Ο θεατής καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε έξι ιστορίες με ένα κεντρικό θέμα: αγάπη, μοναξιά, τύψεις, δύναμη ανθρώπινης ψυχής, όνειρο, υπομονή. Με πυρήνα το θέμα επιλογής, οι ηθοποιοί πλάθουν το έργο αυτοσχεδιάζοντας μπροστά στα μάτια του θεατή για να προσφέρουν κάθε φορά μία μοναδική παράσταση. «Πολλοί επιλέγουν την ιστορία για την αγάπη κι ακολουθούν τα έργα για τη δύναμη της ψυχής και την υπομονή. Είναι θέματα που απασχολούν περισσότερο τους ασθενείς», επισημαίνει ο κ. Καμμένος.

«Είναι μία πολύ ιδιόμορφη εμπειρία και ειδικά μέσα από την κάμερα. Είχα τη μεγάλη χαρά να παίξω σε νοσοκομεία πάνω από κρεβάτια ασθενών και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια τελείως διαφορετική συνθήκη. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον σκόπελο της τεχνολογίας και της απόστασης που μας απομονώνει μέσω της οθόνης, αλλά ταυτόχρονα μας βοηθά να φτάνουμε σε απομακρυσμένα μέρη οπουδήποτε στον κόσμο. Ήδη δίνουμε παραστάσεις εκτός Αθηνών σε Βόλο, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα. Είναι τρομερό. Οι παραστάσεις έχουν πάει πολύ καλά. Τόσο οι θεατές όσο κι εμείς παίρνουμε και λαμβάνουμε ένα δώρο μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση και κάπως έτσι ισοφαρίζεται η δυσκολία. Εμείς βγαίνουμε έξω πιο χαμογελαστοί κι οι θεατές πιο ξαλαφρωμένοι», υπογραμμίζει ο καλλιτέχνης.

Η συγκεκριμένη δράση ανάγεται στο 2014 όταν, μετά από πρόταση του ηθοποιού Ηλία Κουνέλα, το Εθνικό Θέατρο έθεσε σε λειτουργία το «Επισκεπτήριο»: θεατρικές παραστάσεις που διαδραματίζονταν σε θαλάμους νοσοκομείων για έναν ασθενή που έπασχε από κάποια ανίατη ασθένεια ή βρισκόταν στο τελικό στάδιο κάποιας νόσου. Σκοπός του ήταν να παρέχεται συντροφιά και χαρά στους θεατές, αλλά και μια αφορμή για ανοιχτό εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό τους.

Παράλληλα με 800 παραστάσεις που διεξήγαγε το Επισκεπτήριο σε διάρκεια πέντε ετών, το 2018 δημιουργείται το «Θεατρικό Επισκεπτήριο» από τον οργανισμό ΠΡΟΣΩΠΟ, διοργανώνοντας θεατρικές παραστάσεις σε νοσοκομεία σε Αττική και Κρήτη.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top