Η Ντόροθι Κινγκ υψώνει το μεσαίο δάχτυλο για την Αμφίπολη

Όλα όσα είχε δηλώσει ο ιστορικός –συγγραφέας Σαράντος Ι. Καργάκος στο Star

Η Ντόροθι Κινγκ έκανε το δικό της σχόλιο σχετικά με τις εξελίξεις στον τάφο της Αμφίπολης.

ξδξδθθ.jpg


Η αρχαιολόγος έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter: «Αυτό (το μεσαίο δάχτυλο) για τους ηλίθιους που εξακολουθούν και σήμερα να βρωμίζουν την Αμφίπολη» και στη συνέχεια έκανε το εξής hashtag #teamPeristeri.

Όποιος πατήσει πάνω στο #teamPeristeri οδηγείται σε ένα παλιότερο άρθρο της Ντόροθι Κινγκ στο οποίο αναπτύσσει την άποψη ότι «Η Αμφίπολη χτίστηκε από τον Αλέξανδρο αλλά χρησιμοποιήθηκε για τον Ηφαιστίωνα».

Η κ. Κίνγκ μιλώντας στο Star είχε πει πως ένα σημαντικό πρόσωπο είναι θαμμένο εκεί και ήταν ο φίλος του Μ. Αλέξανδρου, ο Ηφαιστίωνας.

«Νομίζω πως όλοι τώρα αντιλαμβάνονται πως στην Αμφίπολη όχι μόνο είναι το μεγαλύτερο μαρμάρινο κτίσμα στη Μακεδονία αλλά είναι ένα από τους πιο μεγάλους γνωστούς τάφους. Προφανέστατα ανήκει σε κάποιον πολύ σημαντικό. Το συμπέρασμα είναι ότι κάποιο άλλο σημαντικό πρόσωπο θάφτηκε εκεί και ήταν ο φίλος του Μ. Αλέξανδρου, ο Ηφαιστίωνας» είχε αναφέρει συμπληρώνοντας: «Νομίζω πως ο Αλέξανδρος ήθελε να ταφεί στη�� Αμφίπολη και πιθανώς να διέταξε την κατασκευή του αλλά κάθε ιστορική πηγή αναφέρει πως ο Πτολεμαίος έκλεψε το σώμα του και τον έθαψαν στην Μέμφιδα και μετά στην Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο».

Κλείνοντας είχε σημειώσει: «Είναι σχεδόν απίθανο ο Μέγα Αλέξανδρος να θάφτηκε στην Αμφίπολη, τα απομεινάρια που βρέθηκαν στην Αμφίπολη είναι απόδειξη ότι όποιος θάφτηκε εκεί ήταν πολύ πιο σημαντικός. Νομίζω πως η Ολυμπιάδα δεν είχε αρκετή δύναμη να διαλέξει που θα μπορούσε να ταφεί ο Μέγα Αλέξανδρος. Το πιο πιθανό πρόσωπο είναι ο Ηφαιστίωνας γιατί είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που θάφτηκε εκείνη την εποχή. Ήταν από τις τελευταίες επιθυμίες του Μεγάλου Αλεξάνδρου να ολοκληρωθεί ο τάφος του Ηφαιστίωνα».
καργα.jpg
(Σαράντος Καργάκος)


Στο κεντρικό δελτίο του Star είχε μιλήσει και ο ιστορικός –συγγραφέας Σαράντος Ι. Καργάκος, ο οποίος είχε αναφέρει: «Ο τάφος πιθανώς να μην είναι τάφος, ή να μην είναι απλώς ένας τάφος, αλλά ένα ηρώον, ή ακόμα και μια νεκρούπολη όπου να είναι θαμμένοι πάρα πολλοί εκεί, άνθρωποι που μπορεί να νίκησαν σε μία μάχη ή να έπεσαν σε μία μάχη. Το γεγονός ότι υπάρχει ο λέων αλλά δεν είναι στη θέση που βρισκόταν στην αρχαιότητα, δείχνει ότι οπωσδήποτε πρέπει να είναι ένα ηρώον. Απ΄ ότι βλέπω, τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά είναι αθηναϊκά. Οι Καρυάτιδες ανήκουν στον λεγόμενο αυστηρό ρυθμό μιας φειδιακής κατασκευής, πράγμα το οποίο μας φέρνει πιο κοντά στην Αθήνα.

Τέλος είχε υπογραμμίσει: «Πρέπει πάντως να έχει βάλει το δαχτυλάκι του στην κατασκευή του χώρου αυτού και ο μεγαλοφάνταστος αρχιτέκτονας που σχεδίασε την Αλεξάνδρεια. Επίσης όπως έχει τοποθετηθεί ο λέοντας, τεχνοτροπικά, μοιάζει με τον λέοντα της Χαιρωνείας, και αν είναι της ίδιας εποχής δεν αποκλείεται να συζητάμε ξανά το θέμα του Φιλίππου. Δηλαδή να μεταφέρουμε τον τάφο του Φιλίππου από τη Βεργίνα στον τάφο της Αμφιπόλεως.»

Διαβάστε επίσης:
��ΗΜΑΝΤΙΚΗ εξέλιξη: Το μνημείο της Αμφίπολης ήταν αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα!
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟ: Οι ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ και το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα έλυσαν το γρίφο της Αμφίπολης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top