Διεθνές συνέδριο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Στις 16 και 17 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ

Διεθνές συνέδριο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα
«Parthenon, an Icon of Global Citizenship» είναι ο τίτλος του 2ου παγκοσμίου συνεδρίου για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
Το θέμα του συνεδρίου θα κινηθεί σε τέσσερις βασικές ενότητες: την εκπαίδευση, τον ακτιβισμό, την οικονομία και τα νομικά – δικαστικά ζητήματα.
Συντονιστής του συνεδρίου θα είναι ο Διονύσιος Τριτάρης, ο οποίος δήλωσε στην ελληνική εφημερίδα της Αυστραλίας, «Νέος Κόσμος»:
«Στο πρώτο θέμα, την εκπαίδευση, θα εξετάσουμε ποιος είναι ο ρόλος της εκπαιδευτικής κοινότητας στην κατανόηση της σημασίας του Παρθενώνα. Επίσης, θα εξετάσουμε το ρόλο του Μουσείου, ως εκπαιδευτικού εργαλείου. Στο θέμα του ακτιβισμού θα εξετάσουμε πώς θα μπορούσε η παγκόσμια εκστρατεία να βελτιωθεί. Δηλαδή, τι εργαλεία και μέθοδοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων της. Επίσης, θα αναδείξουμε επιτυχή παραδείγματα από το χώρο» και πρόσθεσε:
«Στην ενότητα της οικονομίας θα εξετάσουμε τον Παρθενώνα - και άλλες αρχαιότητες - στο πλαίσιο της εμπορικά προσανατολισμένης κοινωνίας του σήμερα. Ποια θα μπορούσαν να είναι τα οφέλη της επιστροφής των γλυπτών για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Τέλος, στην τέταρτη ενότητα θα εξεταστεί ο ρόλος της δικαιοσύνης στην εκστρατεία της επανένωσης. Δηλαδή, ποια επιχειρήματα θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια επιτυχημένη διαδικασία (επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα), μέσω της νομικής οδού...».
Ο Εμμανουήλ Κόμινο είναι ο επικεφαλής της πρώτης επιτροπής που δημιουργήθηκε παγκοσμίως για την διεκδίκηση της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Από το 1976, απ’όταν και είδε για πρώτη φορά τα γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο, ξεκίνησε τους αγώνες για την επιστροφή των Μαρμάρων στη χώρα μας.
Το 1981 ιδρύθηκε η ειδική επιτροπή και στη συνέχεια η διεθνής οργανωτική επιτροπή της Αυστραλίας.Αντίστοιχες Επιτροπές έχουν συγκροτηθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Μεγάλη Βρετανία.
Το πρώτο κοινό συνέδριο των τριών επιτροπών πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2012. Τότε προτάθηκε και η πραγματοπο��ηση του φετινού, 2ου συνεδρίου των επιτροπών για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, προκειμένου ο αγώνας αυτός να συνεχιστεί και να επεκταθεί.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top