Ουκρανία: Φόβοι για ρωσική εισβολή από μέρα σε μέρα

Με κυρώσεις απάντησε η Δύση στη Μόσχα

Φόβοι για τις συνέπειες ενός πολέμου στην Ουκρανία

Λεπτές ισορροπίες επικρατούν στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, καθώς μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ η Δύση περιμένει από μέρα σε μέρα τη ρωσική εισβολή στη χώρα. 

Ήδη χθες ΗΠΑ και ΕΕ ανακοίνωσαν τις πρώτες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, ενώ το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι στέλνει κι άλλα στρατεύματα στις αποσχισθείσες περιοχές. 

Ουκρανία: Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες μερική επιστράτευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καλεί εφέδρους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ο Πούτιν Θέλει Να Επαναχαράξει Τα Σύνορα Της Ευρώπης

Πάντως, απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι στέλνει στρατιωτική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία. 

«Είμαι έτοιμος να τερματίσω τον πόλεμο μέσω διμερών συζητήσεων και με τη συμμετοχή άλλων ηγετών» είπε, και συμπλήρωσε πως «το βασικότερο είναι να διατηρηθεί η εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας».

Κρίση στην Ουκρανία: Μεγάλη ανησυχία για επιπτώσεις στην Ελλάδα  

Πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο από την κρίση μέσω της διπλωματικής οδού και χαιρέτισε την πρόθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες, υπογραμμίζοντας ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.

Ουκρανός ΥΠΕΞ: «Στόχος του Πούτιν είναι να καταστρέψει την Ουκρανία»

Από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, μιλώντας στο CNN εκτίμησε πως απώτερος στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «να καταστρέψει την Ουκρανία» και γι' αυτό «καμία κύρωση δεν θα είναι αρκετή» μέχρι να αποσυρθούν οι ρωσικές δυνάμεις από το ουκρανικό έδαφος.

«Φωτιά» στις τιμές πετρελαίου - φυσικού αερίου βάζει η κρίση στην Ουκρανία 

«Ο απώτερος στόχος του είναι να καταστρέψει την Ουκρανία. Δεν ενδιαφέρεται για μέρη της Ουκρανίας. Δεν ενδιαφέρεται καν να κρατήσει ολόκληρη τη χώρα υπό τον έλεγχό του. Αυτό που ξέρω με βεβαιότητα, και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα, δυστυχώς, στη χθεσινή του ομιλία, είναι ότι μισεί την ουκρανική πολιτεία, πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης», είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.

Ουκρανία: Η Ρωσία εκκενώνει την πρεσβεία - «Νεκρές οι συμφωνίες του Μινσκ»

Μιλώντας στο Fox News, δήλωσε επίσης ότι «οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν μοιάζουν δυνατή πρώτη κίνηση αν τις δούμε ως τέτοια» και πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν ζητεί από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια.

ΗΠΑ: Ακυρώθηκε η συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας.

«Ασφαλώς δε σχεδιάζεται Σύνοδος Κορυφής των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν σε αυτό το στάδιο», τόνισε η εκρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, επισημαίνοντας ότι μόνο αν υπάρξει αποκλιμάκωση θα συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ουκρανία: Νέες εκρήξεις στο Ντονέτσκ - Προσωπικό του ΟΗΕ φεύγει από τη χώρα

Παράλληλα, ακυρώθηκε από τον Άντονι Μπλίνκεν και η συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Μπάιντεν: «Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ΝΑΤΟϊκού εδάφους»

Νωρίτερα, σε διάγγελμά του, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε κυρώσεις «που θα πονέσουν τη Ρωσία», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Υπουργείο Εξωτερικών: Μην ταξιδέψετε προς Ουκρανία – Οι οδηγίες για Έλληνες

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει», αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο» και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».

Ουκρανία: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τις κυρώσεις που επιβάλουν οι ΗΠΑ στη Ρωσία. 

«Εφαρμόζουμε πλήρεις κυρώσεις αποκλεισμού σε δύο μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τη VEB και τη στρατιωτική τους τράπεζα», είπε στο διάγγελμά του.

Τι ζητά ο Πούτιν από την Ουκρανία - Πώς θα απαντήσει η Δύση

«Εφαρμόζουμε κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι αποκόψαμε τη δυτική χρηματοδότηση για τη ρωσική κυβέρνηση. Δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση», πρόσθεσε

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο ΝΑΤΟϊκού εδάφους» και θα συνεχίσουν να παρέχουν αμυντικά όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.

ΥΠΕΞ: Παράνομη η ανακήρυξη ανεξαρτησίας Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

«Σήμερα, ως απάντηση στην παραδοχή της Ρωσίας ότι δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Λευκορωσία, επέτρεψα πρόσθετες κινήσεις αμερικανικών δυνάμεων και εξοπλισμού, που έχουν ήδη σταθμεύσει στην Ευρώπη για να ενισχύσουν τους συμμάχους μας στη Βαλτική: σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία» δήλωσε ο Μπάιντεν, και διευκρίνισε ότι πρόκειται για «εντελώς αμυντικές κινήσεις από την πλευρά μας».

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Θέλουμε όμως να στείλουμε ένα μήνυμα: ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους συμμάχους μας θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό της επικράτειας του ΝΑΤΟ», τόνισε.

«Βλέπουμε την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» συνέχισε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Ουκρανία: Συναγερμός για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

«Δε χρειάζεσαι το αίμα, εκτός αν επιθυμείς να αρχίσεις έναν πόλεμο. Η Ρωσία συγκεντρώνει αποθέματα αίματος. Αν η Ρωσία συνεχίσει την εισβολή της, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με περισσότερες κυρώσεις», πρόσθεσε. Μαζί με τη Γερμανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να σιγουρέψει πως ο αγωγός Nord Stream 2 δε θα προχωρήσει.

Οι κυρώσεις της ΕΕ

Λίγη ώρα νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν για την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες, στον τομέα της Άμυνας, ενώ πρόκειται επίσης να περιορίσουν την πρόσβαση των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Όλα τα μέλη της Ρωσικής Δούμας θα υποστούν κυρώσεις, που περιλαμβάνουν απαγόρευση ταξιδιών και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων.

Ουκρανία: O Πούτιν στέλνει στρατό στoν Ντονμπάς μετά το διάγγελμα

«Αυτό το πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη - μέλη θα πονέσει πολύ τη Ρωσία», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας πως το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) θα στοχεύσουν κυρίως τους 351 Ρώσους βουλευτές της Δούμας, που υπερψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών εδαφών.

Ως προς τα πρόσωπα, οι κυρώσεις αφορούν όλους όσοι εντός της Ρωσίας «πυροδοτούν» την κρίση στην Ουκρανία, όπως π.χ. τα μέλη της Δούμας που υπερψήφισαν τις προτάσεις Πούτιν, ιθύνοντες και άτομα που τις προπαγανδίζουν, καθώς και παράγοντες και επιχειρήσεις που ωφελούνται οικονομικά από την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Ουκρανία: O Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ

Ως προς το ρωσικό κράτος, οι κυρώσεις αφορούν κυρίως τις δυνατότητές του να δανείζεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και γενικότερα να αντλεί κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

«Οι κυρώσεις θα στοχεύουν, επίσης, 27 πρόσωπα και οντότητες, που συμβάλλουν στην υπονόμευση ή στο να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η κυριαρχία της και η ανεξαρτησία της» είπε ακόμη ο Μπορέλ, αναφερόμενος σε «παράγοντες του τομέα της άμυνας, που διαδραματίζουν έναν ρόλο στην εισβολή εναντίον της χώρας», «εκείνους που εξαπέλυσαν μια εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της Ουκρανίας», και «τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τους Ρώσους αξιωματούχους και άλλες επιχειρήσεις σε αυτά τα εδάφη».

Ουκρανός πρέσβης στο Star: «Το μεγάλο λάθος του Πούτιν»

Η ΕΕ σκοπεύει, επιπλέον, να στοχοθετήσει «τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και εντέλει «την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησής του να έχουν πρόσβαση στη χρηματοπιστωτική αγορά μας και τις αγορές των ευρωπαϊκών πρωτευουσών για την αναχρηματοδότηση του χρέους του», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Οι κυρώσεις δεν έχουν θαυματουργά αποτελέσματα. Όμως, θα κάνουν κακό οικονομικά και θα κάνουν κακό στους ανθρώπους που αφορούν» επισήμανε ο Μπορέλ, υπογραμμίζοντας πως τα κράτη - μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να κρατήσουν στη φαρέτρα τους «άλλα πολεμοφόδια (…) για να απαντήσουν σε νέες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας», διότι «η ιστορία δεν έχει τελειώσει».

«Αυτή η αποφασιστικότητα αφήνει πάντα ανοικτή την πόρτα της διπλωματίας» διαβεβαίωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, διαπιστώνοντας, ωστόσο, ότι «όλες οι διπλωματικές προσπάθειες (…) έπεσαν πάνω σε τοίχο» τις τελευταίες εβδομάδες.

ΗΠΑ: «H Ρωσία έχει καταρτίσει λίστες με επικηρυγμένους Ουκρανούς»

«Ο πρόεδρος Πούτιν δεν τιμά πλέον την υπογραφή της Ρωσίας» δήλωσε, προσθέτοντας πως η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή στο Παρίσι με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ακυρώθηκε.

Σε αυτήν την υπόθεση, ο πρόεδρος Μακρόν, που έχει δεχθεί επικρίσεις από την αντιπολίτευση στη Γαλλία για τη μεσολάβησή του, που δεν καρποφόρησε, «ανέλαβε τις ευθύνες του», σημείωσε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

«Έκανε το καθήκον του, έπραξε τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος», τόνισε και συνέχισε:

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει τις μεθόδους, τον χαρακτήρα, τον κυνισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν… Δεν είναι αφελής σε αυτές τις συνομιλίες».

Ουκρανία: Κυρώσεις και από τη Βρετανία

Πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσης, από το βήμα του βρετανικού κοινοβουλίου, ο Μπόρις Τζόνσον.

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη στην Ουκρανία: Επιμένουν για εισβολή οι ΗΠΑ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες -τις Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank- και σε τρεις ζάπλουτους Ρώσους πολίτες του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν -τον Γκενάντι Τιμτσένκο, τον Μπόρις Ρότενμπεργκ και τον ανιψιό του, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ-, στους οποίους θα απαγορευθεί η είσοδος στη Βρετανία και θα «παγώσουν» τυχόν περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν στη χώρα. Σημειωτέον ότι στα συγκεκριμένα τρία άτομα οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εδώ και χρόνια κυρώσεις.

«Πρόκειται για την πρώτη δόση κυρώσεων», είπε ο Τζόνσον, προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες, αν συνεχίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον ίδιο δρόμο.

Γκουτέρες: «Όταν στρατεύματα μπαίνουν σε άλλη χώρα, δεν λέγεται ειρηνευτική δύναμη»

Από τη μεριά του, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ προέβη σε μία σπάνια για τον ίδιο επίθεση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επικρίνοντας με σφοδρότητα τη Ρωσία για την κλιμάκωση της σύρραξης στην Ουκρανία και την κάλεσε να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο.

Oυκρανία: Πολίτες στο Κίεβο προσεύχονται για την ειρήνη

«Όταν στρατεύματα μιας χώρας εισέρχονται στην επικράτεια άλλης χώρας χωρίς τη συναίνεσή της δεν πρόκειται για αμερόληπτη ειρηνευτική δύναμη, δεν πρόκειται διόλου για ειρηνευτική δύναμη», τόνισε ο κ. Γκουτέρες χθες Τρίτη στη Νέα Υόρκη, επικρίνοντας ανοικτά κράτος που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και διαθέτει δικαίωμα βέτο.

Ουκρανία: «Στον πάγο» ο Nord Stream 2

Την ίδια ώρα κορυφώνονται οι ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση, που αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες συνέπειες παγκοσμίως.

Οι τιμές στην ενέργεια παίρνουν την ανιούσα για πολλοστή φορά φέτος, και τα κράτη προσπαθούν να κρατήσουν την κρίση μακριά από την τσέπη των καταναλωτών, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επιτύχουν.

Στόλτενμπεργκ σε Πούτιν: Πρόσεξε μη βρεθείς με περισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορα

Η μεγάλη εξάρτηση πολλών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο (κατά 40% η Ευρώπη) και οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν σε ρωσικών συμφερόντων εταιρείες και πρόσωπα συμπαρασύρουν τις τιμές και προκαλούν αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.

Η Γερμανία έκανε ήδη ένα πρώτο, σημαντικό βήμα, διακόπτοντας τη διαδικασία πιστοποίησης του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2 που θα μεταφέρει μέσω Βαλτικής ρωσικό φυσικό αέριο, ως αντίδραση στην αναγνώριση από τη Ρωσία των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Ουκρανία: «Η Ευρώπη απειλείται με πόλεμο»-Δραματική προειδοποίηση

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Ενέργειας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έδωσε εντολή να αποσυρθεί η θετική αξιολόγηση που απαιτείται για την έγκριση του αγωγού μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. 

«Χωρίς αυτήν την πιστοποίηση Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», είπε ο καγκελάριος Σολτς σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Χαρακτήρισε «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» την αναγνώριση από τον Πούτιν των εδαφών που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές κι έδωσε εντολές να διερευνηθεί με ποιες εναλλακτικές θα διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας. «Η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά», δήλωσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top