Ουκρανία: Νέες εκρήξεις στο Ντονέτσκ - Προσωπικό του ΟΗΕ φεύγει από τη χώρα

Νέες πιο αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία

Ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Star στην Ουκρανία, Σπύρου Λάμπρου - Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο

Έξι εκρήξεις στο κέντρο του Ντονέτσκ που ελέγχεται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ακούστηκαν το απόγευμα της Τρίτης, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Reuters.

Oυκρανία: Mετά τον «πόλεμο» έρχονται οι πρόσφυγες

Η προέλευση των εκρήξεων δεν ήταν ξεκάθαρη. Νωρίτερα, ωστόσο, διπλωματική πηγή είπε στο Reuters ότι οι βομβαρδισμοί είχαν ξαναρχίσει στη γραμμή επαφής μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών και των αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Τι ζητά ο Πούτιν από την Ουκρανία - Πώς θα απαντήσει η Δύση

Λόγω της τεταμένης κατάστασης και εξαιτίας του φόβου μεγάλης στρατιωτικής κλιμάκωσης, ο ΟΗΕ διώχνει από την Ουκρανία το μη απαραίτητο προσωπικό.

Νέες πιο αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία - Για «εισβολή» κάνει πλέον λόγο ο Λευκός Οίκος

«Θεωρούμε πως αυτό είναι η αρχή μιας εισβολής, της πρόσφατης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μια εισβολή είναι μια εισβολή, και αυτό είναι που συμβαίνει τώρα», ανέφερε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος που απέφευγε μέχρι τώρα να χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο.

«Χθες περιοριστήκαμε στις οικονομικές κυρώσεις σε Ντονέτσκ και Ντονμπάς. Οι σημερινές κυρώσεις θα απευθύνονται ξεκάθαρα στη Ρωσία», τόνισε πριν από λίγο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις θα στρέφονται κατά:

  • μεγάλων ρωσικών τραπεζών
  • ρωσικών εταιριών
  • περιορισμοί στην τεχνολογία 
  • τον κοντινό κύκλο του Πούτιν 
  • τον ίδιο τον Πούτιν 

 Μέσα σε αυτές της εξελίξεις, λιγοστεύουν οι ελπίδες για συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν και Μπλίνκεν – Λαβρόφ.

Ουκρανία: Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας

Την ίδια ώρα, έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας (NUC) συγκάλεσαν οι Σύμμαχοι, σύμφωνα με ανακοίνωση. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Κρεμλίνο: Στα συνταγματικά όρια η αναγνώριση των Ντονέτσκ - Λουγκάνσκ 

Η Μόσχα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ στα σύνορα που οι ίδιες έχουν ανακηρύξει, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερχόμενος σε αντίθεση με προηγούμενη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο.

«Σ' εκείνα τα σύνορα, στα οποία υπάρχουν και είχαν ανακηρύξει τον εαυτό τους», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Πεσκόφ, για να προσθέσει ότι λόγος γίνεται για τη στιγμή «που οι δύο αυτές Δημοκρατίες ανακηρύχθηκαν», αρνούμενος να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.

Νωρίτερα είχε ερωτηθεί για το θέμα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία είπε ότι το ζήτημα αυτό θα διευθετηθεί μετά την επικύρωση των συμφωνιών φιλίας και συνεργασίας στα δύο σώματα της ρωσικής Βουλής. 

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και ειδικός εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν στις συνεδριάσεις της ρωσικής Βουλής για το θέμα Αντρέι Ρουντένκο, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα είχε δώσει διαφορετική απάντηση, λέγοντας ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τις δύο Δημοκρατίες σ' εκείνα τα όρια, στα οποία σήμερα «οι ηγεσίες τους ασκούν τις αρμοδιότητές τους».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top