Τι ζητά ο Πούτιν από την Ουκρανία - Πώς θα απαντήσει η Δύση

Τι σημαίνει η ανεξαρτητοποίηση του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ

Εδώ και μήνες ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνείτο ότι σχεδιάζει επίθεση στην Ουκρανία, όμως χθες, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, αποφάσισε να σκίσει την όποια ειρηνευτική συμφωνία ετοιμαζόταν και διέταξε την εγκατάσταση «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην ανατολική Ουκρανία.

ΥΠΕΞ: Παράνομη η ανακήρυξη ανεξαρτησίας Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Η Ρωσία τοποθέτησε τουλάχιστον 150.000 Ρώσους στρατιώτες κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα και αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντονέσκ και του Λουγκάνσκ, όπου υπερισχύουν Ρωσόφωνοι αυτονομιστές. 

Ουκρανία: Ετοιμάζει εισβολή ο Πούτιν

Μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος να έκανε λόγο για ειρηνευτικά στρατεύματα που αναπτύσσονται στην περιοχή, όμως ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα είναι θεματοφύλακες της ειρήνης. 

Ουκρανία: Συναγερμός για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Ουσιαστικά χθες με το διάγγελμά του και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών, έσκισε την ειρηνευτική συμφωνία που είχε υπογραφεί με την Ουκρανία το 2014, όταν και το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ είχαν καταληφθεί από φιλορώσους αντάρτες. 

Τότε η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στην Ουκρανία, καταλαμβάνοντας τον έλεγχο στην περιοχή της Κριμαίας. 

Πόλεμος προ των πυλών στην Ουκρανία - Κινητικότητα στα σύνορα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι ο Ρώσος ομόλογός του αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες μέρες και ότι εικόνες από δορυφόρους δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν αναπτυχθεί 9 – 19 μίλια από τα σύνορα. 

Ουκρανία: 150.000 Ρώσοι στρατιώτες στα ρωσοουκρανικά σύνορα

Η οκταετής σύγκρουση στην περιοχή του Ντονμπάς ουσιαστικά δεν έληξε ποτέ με τη Μόσχα να έχει ήδη αναπτύξει στην περιοχή 150.000 στρατιώτες, που μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω. 

Ουκρανία: O Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ

Ο Πούτιν επέμενε να υποστηρίζει ότι δεν επιθυμεί τον πόλεμο και ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί και να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό. Ωστόσο ακυρώνοντας τις ειρηνευτικές συμφωνίες με την Ουκρανία και αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία δύο ουκρανικών περιοχών, οδήγησε την όποια διπλωματική προσπάθεια σε αδιέξοδο. 

Μέχρι τώρα απειλούσε με «στρατιωτικο – τεχνικού τύπου αντίποινα» σε περίπτωση που η Δύση δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του για εγγυήσεις ασφαλείας. 

Ουκρανός πρέσβης στο Star: «Το μεγάλο λάθος του Πούτιν»

Έχει προειδοποιήσει επίσης το Κίεβο ότι θα ευθύνεται για περαιτέρω αιματοκύλισμα, αν δεν σταματήσει τις εχθρικές ενέργειες στα ανατολικά. 

Γιατί η Ρωσία έχει στοχοποιήσει την Ουκρανία;

Η Μόσχα αντιδρά στις προσπάθειες της Ουκρανίας να γίνει μέλος τόσο του ΝΑΤΟ, όσο και της ΕΕ. Την έχει χαρακτηρίσει «μαριονέτα της Δύσης» και υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ποτέ κανονικό κράτος. 

Ρωσία: «Σκοτώσαμε 5 Ουκρανούς σαμποτέρ στα σύνορα»- Διάψευση από Κίεβο

Αυτό που ζητά ο Πούτιν από τη Δύση είναι να του εγγυηθεί ότι η Ουκρανία δε θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. 

Η Ουκρανία συνορεύει τόσο με την ΕΕ, όσο και με τη Ρωσία. Ως πρώην τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης έχει στενούς κοινωνικούς και πολιτισμικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Η Ρωσική γλώσσα μιλιέται ευρέως, όμως από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα το 2014 οι σχέσεις μπήκαν στον πάγο. 

Τι σημαίνει η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των ανταρτών;

Μέχρι τώρα οι αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ διοικούνταν από Ρώσους πληρεξούσιους. Μετά από την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους, η Ρωσία θα μπορεί να δημιουργήσει εκεί και στρατιωτικές βάσεις. 

Μυστικές Υπηρεσίες ΗΠΑ: «Ο Πούτιν έδωσε εντολή για εισβολή σε Ουκρανία»

Η εξέλιξη αυτή μεγαλώνει τον κίνδυνο μιας εμπόλεμης σύρραξης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε την ενέργεια της Μόσχας, χαρακτηρίζοντας την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών ως παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ενώ η Δύση έκανε λόγο για παραβίαση του διεθνούς Δικαίου. 

Με την απόφαση αυτή η Μόσχα βάζει τέλος ουσιαστικά στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ που υπογράφηκαν το 2014 και 2015. Οι συμφωνίες αυτές μπορεί να μην εφαρμόστηκαν ποτέ, αλλά οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη με τη Γαλλία και τη Γερμανία να δηλώνουν πλήρη δέσμευση σε αυτές. 

Oυκρανία: Πολίτες στο Κίεβο προσεύχονται για την ειρήνη

Η Ρωσία ήδη έχει προετοιμάσει το έδαφος για μια ενδεχόμενη σύρραξη, κατηγορώντας την Ουκρανία για γενοκτονία στα ανατολικά. Μάλιστα έχει εκδώσει περίπου 700.000 διαβατήρια σε αποσχιστικές περιοχές, ώστε αν συμβεί κάτι να υποστηρίξει ότι η όποια ενέργεια από μέρους της στοχεύει στην προστασία των πολιτών της. 

Μέχρι πού θα το πάει η Ρωσία;

Η προσοχή είναι πλέον στραμμένη στην ανατολική Ουκρανία, όπου τα ρωσικά στρατεύματα μπορούν σύντομα να αναπτυχθούν εκεί. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος πάλι προειδοποίησε πως η Μόσχα θα επιτεθεί στο Κίεβο, μια πόλη 2,8 εκατ. αθώων πολιτών. 

Αν και η Ρωσία επιμένει ότι δε θα υπάρξει ρωσική επέμβαση, το σίγουρο είναι ότι μπορεί να κινητοποιήσει στρατεύματα στην Κριμαία, τη Λευκορωσία και γύρω από τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. 

Ουκρανία: Σφοδροί βομβαρδισμοί του πυροβολικού στο Ντονέτσκ

Θεωρητικά θα μπορούσε να προσπαθήσει να περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας από την ανατολή, τον βορρά και τον νότο, ώστε να ανατρέψει την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. 

Όμως η Ουκρανία έχει θωρακιστεί στρατιωτικά τα τελευταία χρόνια και η Ρωσία θα έχει να αντιμετωπίσει την εχθρότητα των Ουκρανών. 

Η Ρωσία έχει κι άλλη επιλογή: Να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ή να μπλοκάρει τα ουκρανικά λιμάνια ή τέλος να μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη γειτονική Λευκορωσία. 

Τέλος ο Πούτιν θα μπορούσε να διατάξει και κυβερνοεπιθέσεις.

Πώς θα αντιδράσει η Δύση

Η Δύση έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα στείλει στρατό στην Ουκρανία και η άμεση αντίδραση θα είναι η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. 

Χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρόσφεραν στην Ουκρανία στήριξη με τη μορφή συμβούλων, όπλων και χώρων για τη δημιουργία νοσοκομείων. Την ίδια ώρα 5.000 στρατιώτες έχουν τοποθετηθεί στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία. Άλλοι 4.000 θα μπορούσαν να σταλούν στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. 

Στόλτενμπεργκ σε Πούτιν: Πρόσεξε μη βρεθείς με περισσότερο ΝΑΤΟ στα σύνορα

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως θα στοχεύσουν τους οικονομικούς θεσμούς της Ρωσίας και νευραλγικούς βιομηχανικούς τομείς. Η ΕΕ έχει απειλήσει ότι θα περιορίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις χρηματιστηριακές αγορές και η Βρετανία προειδοποίησε ότι όσοι στηρίζουν το Κρεμλίνο δε θα ξέρουν πού να κρυφτούν με τους περιορισμούς που θα επιβληθούν στις ρωσικές επιχειρήσεις. 

Απειλείται επίσης ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Γερμανία, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή της χώρας. 

Το τελειωτικό οικονομικό χτύπημα θα ήταν η αποσύνδεση του ρωσικού τραπεζικού συστήματος από το Διεθνές Σύστημα Πληρωμών Swift, κάτι όμως που θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην ΕΕ. 

Τι θέλει ο Πούτιν;

Η Μόσχα έχει εκφράσει τις εξής απαιτήσεις από τη Δύση:

Πρώτον ζητά τη δέσμευση ότι το ΝΑΤΟ δε θα επεκταθεί περαιτέρω δεχόμενο νέα μέλη, κι επομένως η Ουκρανία δε θα γίνει ποτέ μέλος της συμμαχίας. 

Δεύτερον ζήτά από το ΝΑΤΟ να μην αναπτύξει όπλα κοντά στα ρωσικά σύνορα και θα απομακρύνει τις δυνάμεις του και τον στρατιωτικό εξοπλισμό του από τα κράτη μέλη που εντάχθηκαν στη συμμαχία από το 1997 και μετά. Ουσιαστικά αυτό που θέλει είναι το ΝΑΤΟ να επιστρέψει στα προ του 1997 σύνορά του, πετώντας έξω τις χώρες τις κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που έγιναν μέλη και τις χώρες της Βαλτικής. 

Λαβρόφ: «Οι κυρώσεις από τη Δύση θα έρθουν έτσι ή αλλιώς»

Για τις κυρώσεις της ΕΕ – και συνολικά της Δύσης – που αναμένονται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ηρεμήσουν αν δεν εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες να τιμωρήσουν την Ρωσία», σημείωσε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Μας απειλούν με κάθε είδους τις κυρώσεις και όπως λένε τώρα με τη “μητέρα όλων των κυρώσεων”. Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό. Γνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν έτσι κι αλλιώς σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς λόγο».

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top