Πόλεμος προ των πυλών στην Ουκρανία - Κινητικότητα στα σύνορα

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το διάγγελμα Πούτιν

Τι είπε στο διάγγελμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Τα τύμπανα πολέμου ηχούν ακόμα πιο δυνατά στην Ουκρανία μετά από τη χθεσινή απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.

Αμέσως μετά το διάγγελμά του ο Πούτιν έδωσε εντολή για ανάπτυξη ρωσικών «ειρηνευτικών δυνάμεων» στις αποσχισθείσες περιφέρειες. Έντονη είναι η κινητικότητα που εμφανίζουν τις τελευταίες ώρες στα ανατολικά ρωσοουκρανικά σύνορα, με τα ρωσικά στρατεύματα να ενισχύονται συνεχώς. 

Ουκρανία: O Πούτιν στέλνει στρατό στoν Ντονμπάς μετά το διάγγελμα

Η απόφαση Πούτιν ξάφνιασε τη Δύση, καθώς υπήρχαν ελπίδες πως ενόψει την επικείμενης συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν θα απέφευγε να προχωρήσει σε μια περεταίρω κλιμάκωση της έντασης. Επιβεβαίωσε όμως τις ανησυχίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ότι η Μόσχα δε θα παραιτηθεί από τα σχέδιά της στην Ανατολική Ουκρανία. 

Οι περιφέρειες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των επιθετικών κινήσεων της Μόσχα, καθώς ο έλεγχός τους θεωρείται κομβικής σημασίας για τη δημιουργία του χερσαίου διαδρόμου που θα ενώνει και δια ξηράς την χερσόνησο της Κριμαίας με τη ρωσική επικράτεια. 

Ουκρανία: O Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ

Ήδη εδώ και περίπου δύο μήνες σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την περιοχή του Ντονμπάς βρίσκονται σταθμευμένα περισσότερα από 700 ρωσικά άρματα μάχης, μονάδες πυροβολικού, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και συστοιχίες πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς, προκειμένου να βοηθήσουν την άμυνα των αυτονομιστών, σε ενδεχόμενη επίθεση από τον ουκρανικό στρατό.

Ουκρανία: Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία σήμαναν συναγερμό και στην ελληνική κυβέρνηση με το Μέγαρο Μαξίμου να συγκαλεί εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί με σε διευρυμένη σύνθεση και υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ουκρανός πρέσβης στο Star: «Το μεγάλο λάθος του Πούτιν»

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ πέραν της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, καθώς επίσης και των σχετικών υπηρεσιακών παραγόντων, πρόκειται να συμμετάσχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, καθώς, όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές, αναμένεται να εξεταστούν, εκτός από τα στρατιωτικά, και γεωπολιτικά ζητήματα που σχετίζονται με την κρίση στην Ουκρανία και τα ενεργειακά θέματα. 

Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ντονέτσκ

Θα δοθεί έμφαση στα ενεργειακά αποθέματα και την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών για τον εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο, παρά το γεγονός πως η πρώτη εικόνα είναι ότι δεν τίθεται ζήτημα εφοδιαστικής επάρκειας σε αυτή τη φάση. Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν όλα τα σενάρια και οι επιπτώσεις που θεωρείται πως θα έχει για τη χώρα μας η κλιμάκωση της έντασης, καθώς το ρωσικό αέριο καλύπτει το 40% με 45% των ετήσιων αναγκών μας.

Ένα άλλο ζήτημα που αναμένεται να τεθεί στο ΚΥΣΕΑ, αφορά και το απόρρητο σχέδιο που είχε εκπονήσει το ΓΕΕΘΑ, αναφορικά με την απομάκρυνση των Ελλήνων υπηκόων αλλά και όσων ομογενών το επιθυμούν από την Ουκρανία, στο ενδεχόμενο που η διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο θα έτεινε να λάβει διαστάσεις άμεσης στρατιωτική σύγκρουσης. 

Ρωσία: «Σκοτώσαμε 5 Ουκρανούς σαμποτέρ στα σύνορα»- Διάψευση από Κίεβο

Στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς, στην οποία εντάσσεται και η Μαριούπολη, εκτιμάται ότι ζουν περισσότεροι από 100.000 Έλληνες ομογενείς.

Παράλληλα το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να απασχολήσει επίσης και το ζήτημα που έχει προκύψει κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη στοχοποίηση της χώρας μας από τους Ρώσους, κυρίως σε επίπεδο δηλώσεων. Το ρωσικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως σε δύο σημεία: στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μέσω του οποίου γίνεται ο ανεφοδιασμός των αμερικανικών βάσεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και στη ναυτική βάση της Σούδας, λόγω της εκεί ισχυρής αμερικανικής παρουσίας.

Ουκρανία: Η αντίδραση της Δύσης

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ρωσίας συμφώνησαν να συναντηθούν στο Παρίσι την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητήσουν το ουκρανικό ζήτημα, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία μέχρι τότε. 

Εξελίξεις στην Ουκρανία: Συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν για διπλωματική λύση

Η συνάντηση θα περιλαμβάνει «προκαταρκτικές διαβουλεύσεις» πριν από μια ενδεχόμενη συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, εάν και εφόσον αυτή πραγματοποιηθεί λόγω των εξελίξεων.

Αμέσως μετά το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να εκδώσει σύντομα Εκτελεστικό Διάταγμα που θα απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς ή από τις παραπάνω περιοχές της Ουκρανίας.

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη στην Ουκρανία: Επιμένουν για εισβολή οι ΗΠΑ

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ έσπευσε να καταδικάσει τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας. 

Άμεση ήταν και η αντίδραση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία σε ανάρτησή της στο Twitter έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου τονίζοντας ότι η Ευρώπη εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top