Εξελίξεις στην Ουκρανία: Συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν για διπλωματική λύση

Μεσολάβησε ο Μακρόν και συμφώνησαν να γίνει Σύνοδος Κορυφής

Το διπλωματικό παρασκήνιο πριν από τη συμφωνία για συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ,Τζο Μπάιντεν συμφώνησε «καταρχήν» να οργανωθεί Σύνοδος Κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως πρότεινε ο Εμανουέλ Μακρόν, αφού συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών την Πέμπτη και με την προϋπόθεση ότι δε θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση το Λευκού Οίκου.

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη στην Ουκρανία: Επιμένουν για εισβολή οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ «έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν (...) εάν δεν έχει γίνει εισβολή», συνέχισε. «Είμαστε επίσης έτοιμοι να καταφέρουμε ταχύτατα και βαριά κόστη αν η Ρωσία επιλέξει αντ’ αυτού τον πόλεμο», πρόσθεσε η κυρία Ψάκι.

Μυστικές Υπηρεσίες ΗΠΑ: «Ο Πούτιν έδωσε εντολή για εισβολή σε Ουκρανία»

«Επί του παρόντος, η Ρωσία μοιάζει να συνεχίζει τις προετοιμασίες της για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Τη διεξαγωγή της συνόδου πρότεινε νωρίτερα στους ηγέτες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, η οποία θα αφορά «την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Ουκρανία: Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ 

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην ουκρανική κρίση, έπειτα από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών το Σαββατοκύριακο με θανάτους και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και την ανακοίνωση περί επικείμενης συνόδου κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ουκρανία: Τεταμένο το κλίμα-Εκρήξεις, βομβαρδισμοί και αλληλοκατηγορίες

Ο ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα αναμένεται να είναι παρών στο πρόγευμα των ευρωπαίων ομολόγων του.

Ουκρανία: Ελπίδες για ειρηνική λύση μετά την επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν

Άλλα ζητήματα στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης των υπουργών θα είναι η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη Βοσνία, που βιώνει τη χειρότερη πολιτική κρίση από το τέλος του πολέμου το 1995, και η κατάσταση στο Μαλί, όπου η ΕΕ καλείται να αποφασίσει εάν θα βάλει τέλος στην στρατιωτική αποστολή της για την εκπαίδευση των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του Σαχέλ μετά το πραξικόπημα και την δυσμενή τροπή που πήραν οι σχέσεις ανάμεσα στο Μπαμακό και τους εταίρους του, ειδικά το Παρίσι.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top