Ουκρανία: Ελπίδες για ειρηνική λύση μετά την επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για προβοκάτσιες

Ελπίδες για διπλωματική λύση στο θέμα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης δημιουργεί η επικοινωνία του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Εμάνουελ Μακρόν.

Οι δύο Πρόεδροι, σύμφωνα με τη γαλλική πλευρά, συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν εντός των επόμενων ημερών και θα εργαστούν στην κατεύθυνση διεξαγωγής μιας πιθανής διάσκεψης σε ανώτατο επίπεδο με τη Ρωσία, την Ουκρανία και συμμάχους ώστε να εγκατασταθεί μια νέα τάξη ασφαλείας στη Ευρώπη.

Ουκρανία: Τεταμένο το κλίμα-Εκρήξεις, βομβαρδισμοί και αλληλοκατηγορίες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι η πρόσφατη κλιμάκωση είναι αποτέλεσμα των ενεργειών των δυνάμεων του Κιέβου.

«Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι οι προβοκάτσιες των ουκρανικών δυνάμεων είναι ο λόγος της κλιμάκωσης», ανέφερε το Κρεμλίνο και πρόσθεσε ότι στην επικοινωνία τους ο Πούτιν εξέφρασε στον Μακρόν τη «σοβαρή ανησυχία» του για την κλιμάκωση κατά μήκος της γραμμής επαφής στην ανατολική Ουκρανία.

Ουκρανία: Θα συναντηθεί με Λαβρόφ στις 24 Φεβρουαρίου ο Μπλίνκεν

Σε ξεχωριστή συνομιλία νωρίτερα την Κυριακή, ο Μακρόν και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν πιθανούς τρόπους διασφάλισης άμεσης αποκλιμάκωσης.

Το Κίεβο θα «κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία παραμένει στην διπλωματική οδό», αλλά προετοιμάζεται και «για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα στο δίκτυο Ukraina 24.

Γενική κινητοποίηση σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ – Μένουν μόνα τα γυναικόπαιδα

«Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει και δεν διεξάγει επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ή προβοκάτσιες, δολιοφθορά, βομβαρδισμούς του ρωσικού εδάφους...Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο, πασχίζουμε για την ειρήνη», πρόσθεσε ο Κουλέμπα ζητώντας τη διενέργεια διεθνούς έρευνας για το περιστατικό με τους ουκρανικούς πυραύλους που φέρεται να έπληξαν ρωσικό έδαφος.

Ταυτόχρονα ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι ήρθε η ώρα η Δύση να εφαρμόσει τουλάχιστον τμήμα των κυρώσεων που έχει προετοιμάσει εις βάρος της Ρωσίας.

«Πρέπει να σταματήσουν τη Ρωσία αυτή τη στιγμή. Βλέπουμε πως εξελίσσονται τα γεγονότα», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top