Γενική κινητοποίηση σε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ – Μένουν μόνα τα γυναικόπαιδα

Το Star στην απαγορευμένη ζώνη

Μπαρούτι μυρίζει η κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν κάνει επίδειξη δύναμης, με απίστευτης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις με πυρηνικά, τις οποίες επιθεώρησε μαζί με τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το Κρεμλίνο λέει ότι έγιναν δοκιμές βαλιστικών πυραυλων και πυραύλων Κρουζ. Ο Πούτιν, από την πλευρά του, είπε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται και κατηγόρησε τους ηγέτες της Δύσης ότι αγνοούν τις ανησυχίες ασφάλειας της Ρωσίας.

Ουκρανία: Δεύτερος στρατιώτης νεκρός στην ανατολική Ουκρανία

Την ίδια ώρα, oβίδες όλμου απείλησαν τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Οι βουλευτές και οι ξένοι δημοσιογράφοι που τον συνόδευαν έτρεξαν σε καταφύγιο. Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και σε φυλάκιο στη Σάστια στο Λουχάνσκ.

Το Κίεβο κατηγορεί τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές, ότι προσπαθούν να προκαλέσουν ευρύτερη σύγκρουση, και κάνουν λόγο για δύο νεκρούς, έναν στρατιώτη και έναν αξιωματικό.

Εξάλλου, Ρώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία κήρυξαν γενική επιστράτευση.

«Υπέγραψα διάταγμα γενικής κινητοποίησης. καλώ όλους τους άντρες, που μπορούν να σηκώσουν όπλο, να προστατέψουν τις οικογένειες τους», είπε ο Ντένις Πουσιλίν, επικεφαλής των αυτονομιστών στο Ντόνετσκ.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δηλώνει πεπεισμένος ότι ο Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί μέσα σε λίγες μέρες και μάλιστα με στόχο το Κίεβο. 

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να επιτεθούν στην Ουκρανία μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, στις επόμενες ημέρες. Πιστεύουμε ότι θα στοχεύσουν στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, μια πόλη με 2.800.000 αθώους κατοίκους», είπε σε διάγγελμά του.

Η Δύση λέει πως η Μόσχα έχει συγκετρώσει 160.000 στρατιώτες, την ώρα που οι Ουκρανοί λένε πως Ρώσοι μισθοφόροι έχουν φτάσει στην ανατολική Ουκρανία με στόχο προβοκάτσιες.

Όπως τονίζουν, ρωσικές ειδικές δυνάμεις ναρκοθετούν πολιτικές υποδομές, για να ανάψει η «σπίθα» για ρωσική εισβολή.

Το Star στην «απαγορευμένη ζώνη»

O απεσταλμένος του Star Σπύρος Λάμπρου βρέθηκε σε ελάχιστη απόσταση από την απαγορευμένη ζώνη στο Ντονμπάς.

Αξιωματικοί του ουκρανικού στρατού είπαν πως από το πρωί γίνεται μάχη με ριπές και εκρήξεις.

Στις πόλεις στις γύρω περιοχές, οι οικογένειες είναι σε κατάσταση νευρικού κλονισμού καθώς οι άνδρες έχουν κληθεί από τον στρατό και οι γυναίκες πρέπει να μείνουν με τα παιδιά στο σπίτι.

Πολλοί λένε στον δημοσιογράφο του Star ότι πιθανόν να έρθουν αντιμέτωποι, σε περίπτωση σύρραξης, με ανθρώπους που κάθε μέρα είναι μαζί και περνούν ειρηνικά: στις εκκλησίες, στα καταστήματα, στις δουλειές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top