Με το δάκτυλο στη σκανδάλη στην Ουκρανία: Επιμένουν για εισβολή οι ΗΠΑ

Η κρίσιμη επικοινωνία Πούτιν και Μακρόν - Μπαράζ εκρήξεων στα σύνορα

Καζάνι που βράζει είναι η ανατολική Ουκρανία, την ώρα που η Δύση προειδοποιεί για άμεσο ενδεχόμενο πολέμου στην Ευρώπη.

Μπαράζ εκρήξεων σημειώνεται στο Ντονέτσκ, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας.

Στο Ντόνετσκ αντιαεροπορικά κατέρριψαν τεράστιο τουρκικό drone, λένε οι αναφορές. Οι ρωσόφωνoι λένε ότι συνέλαβαν «Ουκρανό πράκτορα», έναν τελωνειακό. Λένε ότι εμπλέκεται στην ανατίναξη αυτοκινήτου του αυτονομιστή επικεφαλής της Λαϊκής Πολιτοφυλακής και ότι ομολόγησε.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες ο εχθρός χτυπάει με σφοδρότητα τις θέσεις μας στην πρώτη γραμμή. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό και να τον απωθήσουμε», δηλώνει Ουκρανός στρατιώτης.

Η Δύση προειδοποιεί για πόλεμο

«Μιλάμε για αληθινή πιθανότητα πολέμου στην Ευρώπη», προειδοποίησε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

«Το (ρωσικό) σχέδιο που βλέπουμε θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Ευρώπη από το 1945», είπε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

«Η καθημερινή ανακοίνωση μιας ημερομηνίας που εκτιμάται ότι θα εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι μια πολύ κακή πρακτική», απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μυστικές Υπηρεσίες ΗΠΑ: «Ο Πούτιν έδωσε εντολή για εισβολή σε Ουκρανία»

Την ίδια ώρα, ο Πούτιν παρατείνει τις ευρείας κλίμακας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Λευκορωσία που θα έληγαν σήμερα.

«Ό,τι βλέπουμε δείχνει ότι αυτό είναι απόλυτα σοβαρό. Ότι είμαστε στο χείλος μιας εισβολής», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να διαμηνύουν ότι ο Πούτιν έχει δώσει την εντολή εισβολής στην Ουκρανία.

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι

Οι ουκρανοί, πάντως βρίσκονται στα χαρακώματα, περιμένοντας με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Στο Κιέβο, πολλοί πολίτες κάνουν ασκήσεις με ψεύτικα όπλα για να πάνε στη μάχη, αν χρειαστεί.

Ουκρανία: Τεταμένο το κλίμα-Εκρήξεις, βομβαρδισμοί και αλληλοκατηγορίες

Με τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν όλο και δυνατότερα, οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές φορτώνουν άμαχους σε λεωφορεία με προορισμό τη Ρωσία, που υποστηρίζει ότι έχει δεχθεί 40.000 πρόσφυγες από την ανατολική Ουκρανία. 

Μακρόν-Πούτιν: Συμφωνία για διπλωματική λύση στην Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα στην αναγκαιότητα να βρεθεί διπλωματική λύση στην κλιμακούμενη κρίση στην ανατολική Ουκρανία κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία και το Κρεμλίνο.

Ουκρανία: Ελπίδες για ειρηνική λύση μετά την επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν σήμερα να κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες με αυτό τον στόχο και θα εργαστούν στην κατεύθυνση διεξαγωγής μιας πιθανής διάσκεψης σε ανώτατο επίπεδο με τη Ρωσία, την Ουκρανία και συμμάχους ώστε να εγκατασταθεί μια νέα τάξη ασφαλείας στη Ευρώπη, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top