Ουκρανία: O Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ

«Αρχαία ρωσικά εδάφη την ανατολική Ουκρανία» - Τι είπε στο διάγγελμα

Διάγγελμα προν τον ρωσικό λαό απήυθυνε το βράδυ της Δευτέρας ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε την ανεξαρτησία των φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ. 

Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Ντονέτσκ

Αρχίζοντας το διάγγελμά του έκανε λόγο για «κρίσιμη κατάσταση» στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία «είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας», αποκαλώντας «αρχαία ρωσικά εδάφη την ανατολική Ουκρανία».  

Ρωσία: «Σκοτώσαμε 5 Ουκρανούς σαμποτέρ στα σύνορα»- Διάψευση από Κίεβο

«Η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε από την κομμουνιστική Ρωσία. Ο ηγέτης των μπολσεβίκων Βλαντίμιρ Λένιν αδίκησε τη Ρωσία. Η σοβιετική Ουκρανία δημιουργήθηκε από τον Λένιν», πρόσθεσε. 

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας με τη μορφή της Σοβιετικής Ένωσης είναι στη συνείδηση των κομμουνιστών.

Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ

Ο Πούτιν υπογράφει την ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ - AP Image

«Η Ρωσία έχει πάντα μια ανοικτή συνεργασία με την Ουκρανία», πρόσθεσε και διαμαρτυρήθηκε για τον τρόπο που η μετα-σοβιετική Ουκρανία συμπεριφέρθηκε στη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε, στο διάγγελμά του, ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας θέλουν όλα τα καλά από τη Ρωσία χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση.

Κατηγόρησε την Ουκρανία για κλοπή ρωσικού φυσικού αερίου κατά το παρελθόν, για τη χρήση της ενέργειας ώστε να εκβιάσει τη Ρωσία, ενώ κατήγγειλε την αύξηση των νεοναζί, όπως τους αποκάλεσε, στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία δεν είχε ποτέ την παράδοση ενός γνήσιου κράτους. Η κατάρρευση το 1991 της Σοβιετικής Ένωσης βρήκε τη Ρωσία κατακλεμμένη και την έθεσε σε δύσκολη θέση. Οι ουκρανικές αρχές έχουν μολυνθεί από τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς. Η Ουκρανία δεν κατάφερε να επιτύχει μια σταθερή κρατική υπόσταση και χρειάστηκε, επομένως, να στηριχθεί σε ξένες χώρες, όπως τις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά. 

Η Ουκρανία είναι μια αποικία των ΗΠΑ με ένα καθεστώς «μαριονέτα. Εξάλλου, οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών βοηθούν την Ουκρανία να διαπράττει εγκλήματα… Η Ουκρανία σχεδιάζει να κατασκευάσει τα δικά της πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία διοικείται από ξένες δυνάμεις κι αυτό επηρεάζει όλα τα επίπεδα των αρχών. Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως οι «κενές» υποσχέσεις του δυτικού πολιτισμού συνοδεύονται από τη διαφθορά που ανθίζει, τη φτώχεια και μια βιομηχανία στο χείλος της διάλυσης. 

Όπως τόνισε ο ίδιος, η ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία έχει περιθωριοποιηθεί, ενώ κατήγγειλε ότι το Κίεβο προετοιμάζεται να «εκτελέσει» τη ρωσική ορθόδοξη εκκλησία.

«Αν η Ουκρανία αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, η συνολική κατάσταση θα αλλάξει δραστικά, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε αυτό», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως τα πυρηνικά όπλα ισοδυναμούν με προετοιμασία επίθεσης εναντίον της Ρωσίας. 

Η Ουκρανία, άλλωστε, κατακλύστηκε από δυτικά όπλα τους τελευταίους μήνες και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μετέτρεψαν αδιάντροπα την Ουκρανία σε ένα θέατρο πολέμου, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
 

H ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα

H Ε.Ε. είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα, τόνισε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες. 

«Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Μπορέλ, απευθύνοντας έκκληση στο Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τη διεθνή έννομη τάξη και τις συμφωνίες του Μινσκ και να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας (Λουχάνσκ και Ντονέτσκ). 

«Η EE είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά και με ενότητα εάν ο Πούτιν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν οι κυρώσεις που είναι έτοιμες, σε περίπτωση που χρειαστεί, εξήγησε ο Μπορέλ.

«Βεβαιότατα, αν γίνει προσάρτηση των περιοχών αυτών θα υπάρξουν κυρώσεις, ενώ σε περίπτωση που οι περιοχές αυτές αναγνωριστούν από τη Μόσχα θα βάλω στο τραπέζι του Συμβουλίου της ΕΕ τις κυρώσεις που έχουμε ετοιμάσει», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία των «27».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τόνισε επίσης, ότι σε περίπτωση που η Λευκορωσία επιτρέψει στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία από το έδαφός της, η ΕΕ θα απαντήσει με κυρώσεις οι οποίες θα είναι το ίδιο αυστηρές με αυτές που θα επιβληθούν στη Ρωσία.

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας        

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Star στην Ουάσιγκτον, Δημήτρη Σουλτογιάννη, ο Ζελένσκι έστειλε πριν λίγο επίσημο αίτημα στον ΟΗΕ για έκτακτη σύγκλιση του Σ.Α. ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε κατεπείγουσες συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

ΗΠΑ: Ο Πούτιν είναι έτοιμος να εισβάλλει στην Ουκρανία

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ανέφερε πως η Ουάσιγκτον έχει αξιόπιστες πληροφορίες ότι η Μόσχα ετοιμάζει μεγάλη επίθεση κατά της Ουκρανίας και μάλιστα σχεδιάζει να σκοτώσει μεγάλο αριθμό Ουκρανών επικριτών, αντιφρονούντων, δημοσιογράφων και ευάλωτων πληθυσμών ακόμα και να τους στείλει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Δημήτρης Σουλτογιάννης.

Την ίδια ώρα στο διπλωματικό πεδίο όλες οι επαφές μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών φαίνεται πως είναι στον αέρα, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μπλίνκεν να δηλώνει πριν από λίγο ότι θα είναι πιστός στο ραντεβού της Πέμπτης στην Γενεύη με τον Λαβρόφ δεδομένου φυσικά του ότι δεν θα έχει προηγηθεί Ρωσική εισβολή.

Ακόμα, πριν λίγο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συγκάλεσε εκτάκτως ακόμα μια σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την Ουκρανία. 

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top