Oυκρανία: Mετά τον «πόλεμο» έρχονται οι πρόσφυγες

Mεταβαίνει στη χώρα η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Να μην ταξιδέψουν προς την Ουκρανία, λόγω της ιδιαίτερα τεταμένης κατάστασης, καλεί το υπουργείο Εξωτερικών τους Έλληνες- ρεπορτάζ Κατερίνας Τσαμούρη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ylva Johansson μεταβαίνει σήμερα στην Πολωνία. Η χώρα αναμένει να υποδεχθεί το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει πλήρως στην Ουκρανία - κάτι που η Johansson θα συζητήσει πιθανότατα σε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Mariusz Kamiński. Αλλά φέρνει και ένα άλλο μήνυμα ... 

Τι ζητά ο Πούτιν από την Ουκρανία - Πώς θα απαντήσει η Δύση

Η Σουηδή επίτροπος συγκρούστηκε με την πολωνική κυβέρνηση για τον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης στη Λευκορωσία πέρυσι, όταν ο πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο έστειλε μετανάστες στα σύνορα της Πολωνίας. Η Επιτροπή κατηγόρησε την απόφαση της Βαρσοβίας να καταστήσει τα σύνορα απαγορευμένη περιοχή, αρνούμενη την πρόσβαση σε ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους. Η Βαρσοβία μπόρεσε να το κάνει αυτό επικαλούμενη «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στο κοινοβούλιο. Αλλά τώρα ο Γιόχανσον λέει ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτή η νομοθεσία έκτακτης ανάγκης όταν λήξει στο τέλος του μήνα. 

Τώρα που η κατάσταση έχει πραγματικά αποκλιμακωθεί, «η Πολωνία δε θα πρέπει να συνεχίσει τη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Johansson στο POLITICO στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου το Σαββατοκύριακο. "Θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στη συνοριακή περιοχή. Το μήνυμά μου είναι: Μην το παρατείνετε. Νομίζω ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή». 

Ουκρανία: Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Γιόχανσον θα συζητήσει επίσης σχέδια έκτακτης ανάγκης με την Πολωνία σε περίπτωση μαζικής εισόδου Ουκρανών προσφύγων. H Πολωνία φιλοξενεί ήδη μεγάλο αριθμό Ουκρανών ομογενών, πολλοί από τους οποίους έφτασαν μετά την εισβολή του 2014.  

Η επίσκεψη της επιτρόπου έρχεται καθώς η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ανέφερε σε μια αυστηρά διατυπωμένη ανακοίνωση τη Δευτέρα ότι είναι «βαθιά ανήσυχη για τον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών βίας και σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά προσφύγων και μεταναστών σε διάφορα ευρωπαϊκά σύνορα, αρκετά από τα οποία έχουν οδηγήσει σε τραγικές απώλειες ζωών».  

Υπουργείο Εξωτερικών: Μην ταξιδέψετε προς Ουκρανία – Οι οδηγίες προς τους Έλληνες

Η Ελλάδα στο επίκεντρο: Αν και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρθηκε στις πρακτικές ορισμένων χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, η εστίασή της ήταν σε μεγάλο βαθμό στην Ελλάδα. Η χώρα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω νέων αναφορών για παράνομες επαναπροωθήσεις που οδήγησαν στον πνιγμό δύο ανδρών κοντά στη Σάμο.  

Εν τω μεταξύ, έρευνα που θα δημοσιευθεί σήμερα το πρωί από τον Οργανισμό Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δείξει ότι οι αιτήσεις ασύλου στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν χτύπησε η πανδημία COVID. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, υποβλήθηκαν περίπου 617.000 αιτήσεις για διεθνή προστασία - περίπου στα ίδια επίπεδα με εκείνα που ίσχυαν πριν από την πανδημία.  

Οι υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν επίσης τα νεότερα σχετικά με τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Πολωνία στο σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Μια ομάδα ευρωβουλευτών από τις επιτροπές του Κοινοβουλίου για τις πολιτικές ελευθερίες και τις συνταγματικές υποθέσεις συνεχίζουν την επίσκεψή τους στη χώρα, καθώς οι ευρωβουλευτές διπλασιάζουν την έκκλησή τους για πιο σθεναρή δράση από την Επιτροπή για την Πολωνία και την Ουγγαρία. 

Πάντως, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι απέρριψε το αίτημα να συναντηθεί με Ευρωπαίους νομοθέτες. Η τριήμερη επίσκεψη, η οποία ολοκληρώνεται αύριο, περιλαμβάνει συναντήσεις με ΜΚΟ για θέματα όπως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.  

της ανταποκρίτριας του Star στις Βρυξέλλες, Μαρίας Ψαρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top