Ουκρανία: Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Κοινό ανακοινωθέν των Προέδρων Ευρωπαϊκής Επιτροπής & Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Το ρεπορτάζ του Σπύρου Λάμπρου από τη Μαριούπολη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Σε κοινό ανακοινωθέν προχώρησαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σχετικά με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Τι ζητά ο Πούτιν από την Ουκρανία - Πώς θα απαντήσει η Δύση

Χαρακτηρίζουν «παράνομη και απαράδεκτη» την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ και προσθέτει ότι σήμερα στις 4 μ.μ. (σ.σ. 5 ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπό την προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου.

Στη συνέχεια, γνωστοποιούν ότι θα αποφασιστεί μια πρώτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας,

«Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες και να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε ορισμένες περιοχές των ουκρανικών περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ είναι παράνομη και απαράδεκτη. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της ίδιας της Ρωσίας και κλιμακώνει περαιτέρω την κρίση.

Και οι δύο Πρόεδροι χαιρετίζουν τη σταθερή ενότητα των κρατών μελών και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με σθένος και ταχύτητα στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας σε στενό συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους.

Σήμερα στις 4 μ.μ. (σ.σ. 5 ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπό την προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου. Στη συνέχεια, μια πρώτη δέσμη κυρώσεων θα κατατεθεί επίσημα αργότερα σήμερα το απόγευμα.

Στη συνέχεια, τα αρμόδια όργανα θα συνεδριάσουν για να οριστικοποιήσουν τη δέσμη χωρίς καθυστέρηση».

Η δέσμη περιλαμβάνει προτάσεις:

  • να στοχοποιηθούν όσοι συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση,
  • να στοχοποιηθούν οι τράπεζες που χρηματοδοτούν τις ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις στα εν λόγω εδάφη,
  • να στοχοποιηθεί η δυνατότητα του ρωσικού κράτους και της ρωσικής κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, να περιοριστεί η χρηματοδότηση των κλιμακούμενων και επιθετικών πολιτικών,
  • και να στοχεύσει το εμπόριο από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές προς και από την ΕΕ, για να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι θα αισθανθούν σαφώς τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών τους ενεργειών

Η ΕΕ έχει προετοιμάσει και είναι έτοιμη να θεσπίσει πρόσθετα μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν χρειαστεί υπό το φως περαιτέρω εξελίξεων.

«Και οι δύο Πρόεδροι, με την υποστήριξη της Ύπατης Εκπροσώπου, συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις επί τόπου και να διαβουλεύονται με άλλους ηγέτες της ΕΕ και διεθνείς ομολόγους τους. Η Ένωση παραμένει πλήρως αλληλέγγυα με την Ουκρανία και ενωμένη στην υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας» αναφέρουν.

«Είμαστε δίπλα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της» καταλήγουν σε κοινό ανακοινωθέν η Ούρσουλά Φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top