Κρίση στην Ουκρανία: Μεγάλη ανησυχία για επιπτώσεις στην Ελλάδα  

Φόβοι για προσφυγικό κύμα και συνέπειες στον τουρισμό   

Για ορδές προσφύγων από την Ουκρανία και στην Ελλάδα προειδοποιούν διεθνείς οργανισμοί, ενώ έντονος προβληματισμός για τις επιπτώσεις της Ρωσο-ουκρανικής κρίσης υπάρχει τόσο για τις εξαγωγές μας, όσο και για τον τουρισμό.

Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ: Τι συζητήθηκε για την ενεργειακή επάρκεια

Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγικό κύμα, από 1 έως  5 εκατομμύρια Ουκρανοί θα κινδυνεύσουν να γίνουν πρόσφυγες,  σύμφωνα με Αμερικάνους αξιωματούχους.   

 «Σκεφτείτε εκατομμύρια ουκρανών να οδηγούνται να περάσουν τα σύνορα από τους Ρώσους στην μέση του χειμώνα. Αυτό θα δημιουργούσε μεγάλη κρίση, ανθρωπιστική κρίση, ίσως και καταστροφή» δηλώνει ο Τζον Άλλεν, απόστρατος Στρατηγός των Πεζοναυτών, στις ΗΠΑ. 

ΥΠΕΞ: Παράνομη η ανακήρυξη ανεξαρτησίας Ντονέτσκ και Λουχάνσκ
 

Ο Jerzy Bisek,  εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στην Πολωνία, προειδοποιεί: «Στο πρώτο στάδιο θα έρθουν πρόσφυγες, οπότε θα οργανώσουμε τα σύνορα. Θα πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα και προς τη Δύση».

«Θα είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή σε ολόκληρη την ήπειρο με εκατομμύρια πρόσφυγες που αναζητούν προστασία σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες» προειδοποιεί και η  Agnes Callamard,  Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Έλληνες εξαγωγείς:  Προβληματισμός για τα «τύμπανα πολέμου» στην Ουκρανία 

Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούν όσα συμβαίνουν στην περιοχή, οι Έλληνες εξαγωγείς.

Η Ουκρανία αποτελεί τον 30ο σημαντικότερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα, με τις εξαγωγές να ανέρχονται σε 338,6 εκατ. ευρώ το 2021. Πετρελαιοειδή και τρόφιμα φτάνουν κυρίως στις αγορές της από την Ελλάδα, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δομικά υλικά και φάρμακα,  ενώ σήμερα στην Ουκρανία δραστηριοποιούνται 45 ελληνικές εταιρείες.  

Δένδιας για Ουκρανία: Να προστατέψουμε τους Έλληνες και στις δύο πλευρές  

Τουρισμός: ανησυχία για τις επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία 

Έντονη είναι η ανησυχία και για τη βαριά βιομηχανία της χώρας. «Ποιος θα σκεφτεί τις διακοπές του μέσα σε αυτό το κλίμα;»  λένε οι άνθρωποι του τουρισμού, γι’ αυτό και υπάρχει στασιμότητα στις προκρατήσεις που συνήθως γίνονταν Φεβρουάριο και Μάρτιο  από Ρωσία και Ουκρανία. 

Προ κορωνοϊού περίπου 450.000 Ουκρανοί έκαναν τις διακοπές τους στη χώρα μας και 750.000 Ρώσοι, αφήνοντας στα ταμεία πάνω από μισό δισ. ευρώ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top