Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ: Τι συζητήθηκε για την ενεργειακή επάρκεια

«Η Ελλάδα δε θα έχει πρόβλημα με την προμήθεια φυσικού αερίου»

Όλες οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, αλλά και οι πιθανές επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά τέθηκαν επί τάπητος στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Στη συζήτηση έγινε ενημέρωση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για την κατάσταση στην αγορά ενέργειας, αλλά και από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο για τα στρατιωτικά και γεωπολιτικά δεδομένα που διαμορφώνονται. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναχωρεί για το Παρίσι και την έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, όπου θα αποφασιστούν οι κυρώσεις για την κίνηση της Μόσχας. 

Ουκρανία: Συναγερμός για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Η κεντρική εκτίμηση που μετέφερε ο κ. Σκρέκας στη συνεδρίαση είναι ότι η χώρα μας δε θα αντιμετωπίσει ζήτημα με την προμήθεια του φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Τουρκίας και άρα πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας. Βεβαίως, υπάρχουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν εκπονηθεί στο «συρτάρι», μέχρι ώρας, όμως, δεν κρίνεται σκόπιμο να ενεργοποιηθούν, όσο και αν η χώρα μας είναι σε ανοιχτή γραμμή και με άλλες χώρες.

Πόλεμος προ των πυλών στην Ουκρανία - Κινητικότητα στα σύνορα

Μια παράμετρος που τέθηκε, δε, επί τάπητος είναι το ενδεχόμενο η χώρα μας να κληθεί να συνδράμει ενεργειακή τη Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται κατά 100% από το ρωσικό αέριο, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. 

Παραμένει, βεβαίως, το ερώτημα τι θα γίνει με τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες ξεκίνησαν να κάνουν ράλι, καθώς μια παρατεταμένα υψηλή τιμή αερίου θα έχει συνέπειες και στην ελληνική αγορά, η οποία ήδη δοκιμάζεται σκληρά από το αυξημένο ενεργειακό κόστος. 

Γεωργιάδης: Κάποιοι μουρλοί σταματούν τα έργα για φθηνό ρεύμα

Ως προς τις κυρώσεις, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι θα κατευθυνθούν κυρίως σε πρόσωπα και οντότητες των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως άλλωστε έκαναν αργά χθες το βράδυ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απόφαση, άλλωστε, του Βλαντιμίρ Πούτιν να μην προχωρήσει σε όλο το φάσμα του Ντονμπάς, παρά σε περιοχές που ήλεγχε de facto η Ρωσία, έστω και κάτω από τα ραντάρ, αποτρέπει αυτή την ώρα τις «άνευ προηγουμένου» κυρώσεις που διεμήνυαν οι Αμερικανοί και θα μπορούσαν να έχουν ως συνέπεια ακόμα και την αποβολή της Ρωσίας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Οικονόμου: Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για τον ομαλό εφοδιασμό της χώρας

«Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μετά τη συνεδρίαση ο Γιάννης Οικονόμου.

Όπως αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, είπε πως οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.  

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top