Δένδιας για Ουκρανία: Να προστατέψουμε τους Έλληνες και στις δύο πλευρές  

«Η Ελλάδα είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών» 

Το ζήτημα της προστασίας των πολυάριθμών κοινοτήτων Ελλήνων και στις δύο πλευρές των συνόρων, στην Ουκρανία και στη Ρωσία, έθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος συμμετέχει στο Παρίσι  στο Υπουργικό Φόρουμ για τη Συνεργασία στον Ινδο - Ειρηνικό αλλά και στην έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.           

Μάζης στους Leaders: Ανάφλεξη στην Ουκρανία φέρνει ανάφλεξη στο Αιγαίο

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι το πρωί διεξήχθη το ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο οποίο συζητήθηκε το ζήτημα της Ουκρανίας αλλά και της ενέργειας και πρόσθεσε:  

Ουκρανία: O Πούτιν στέλνει στρατό στoν Ντονμπάς μετά το διάγγελμα

«Από εκεί και πέρα εμεί έχουμε σαφείς προτεραιότητες: 

Πρώτον, η Ελλάδα είναι υπερ. της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, σύμφωνα με τον Χάρτη των  Ηνωμένων Εθνών.  

Από εκεί και πέρα έχουμε και ένα ειδικό θέμα, την προστασία της ελληνικής μειονότητας δεξιά και αριστερά από τη γραμμή επαφής, μιας πολυάριθμης μειονότητας 150.000 ανθρώπων

Πρόκειται και πάλι όπως και χθες,  να θέσω το ζήτημα υπό το φως των νέων εξελίξεων στην περιοχή». 

Υπουργείο Εξωτερικών: Μην ταξιδέψετε προς Ουκρανία – Οι οδηγίες για Έλληνες

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον Ινδό ΥΠΕΞ στο Παρίσι, για την οποία δήλωσε:   

«Πάντα οι συναντήσεις μου με τον Ινδό Υπουργό Εξωτερικών, Dr. Jaishankar, είναι για εμάς ιδιαίτερης σημασίας. Θεωρούμε ότι η Ινδία είναι μια ανερχόμενη, πολύ ανερχόμενη δύναμη, η οποία θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού αλλά στο παγκόσμιο επίπεδο. 

Και από εκεί και πέρα είναι μια χώρα που συμμερίζεται τις βασικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ως προς το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. 

Ενόψει λοιπόν της επίσκεψής μου στην Ινδία τον Μάρτιο ήταν μεγάλη μου χαρά να τον συναντήσω και να συζητήσουμε πάλι τα διεθνή θέματα και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία».
 

Προσερχόμενος επίσης στη συνεδρίαση του ΣΕΥ της ΕΕ, ο κ. Δένδιας δήλωσε: 

«Θα συζητήσουμε τις παραμέτρους της Ουκρανικής κρίσης. Θα ήθελα και πάλι να υπογραμμίσω ότι για την ελληνική πλευρά, η εδαφική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας είναι θέμα αρχών και δεν μπορεί να χωρέσει οποιοσδήποτε συμβιβασμός. 

Από εκεί και πέρα έχουμε ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική μειονότητα που βρίσκεται δίπλα στη γραμμή επαφής και προτίθεμαι να θέσω και πάλι το θέμα στους ομολόγους μου». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top