Ουκρανία: Η Ρωσία εκκενώνει την πρεσβεία - «Νεκρές οι συμφωνίες του Μινσκ»

Πούτιν: «Δεν ανακοίνωσα ότι θα στείλω άμεσα στρατεύματα στο Ντονμπάς»

Ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Star στην Ουκρανία, Σπύρου Λάμπρου, για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ρωσο-ουκρανικής κρίσης - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Κρίσιμες κρίνονται οι επόμενες ώρες για την Ουκρανία, μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να κηρύξει αυτόνομες τις αποσχισθείσες φιλορωσικές επαρχίες του Ντονμπάς και να αποστείλει σε αυτές στρατεύματα. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να απομακρύνει το διπλωματικό της προσωπικό από την πρεσβεία της στην Ουκρανία, καθώς, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι διπλωμάτες έπεσαν θύματα απειλών στην Ουκρανία και το Κίεβο δεν αντέδρασε. 

Ουκρανία: Νέες εκρήξεις στο Ντονέτσκ - Προσωπικό του ΟΗΕ φεύγει από τη χώρα

Πριν λίγο, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ανακοίνωσε ότι θα στείλει άμεσα στρατεύματα στο Ντονμπάς: «Δεν είπα ότι ο στρατός θα πάει τώρα όπου να ’ναι», δήλωσε πριν λίγο στους δημοσιογράφους, απαντώντας στο ερώτημα μέχρι πού μπορούν να φθάσουν οι Ρώσοι στρατιωτικοί στο Ντονμπάς, τονίζοντας πως είναι εντελώς αδύνατον γενικά να προβλεφθεί κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο πιθανών ενεργειών στο Ντονμπάς και ότι αυτό εξαρτάται από τη συγκεκριμένη κατάσταση που διαμορφώνεται επί τόπου, επί του πεδίου, όπως λέγεται. 

Oυκρανία: Mετά τον «πόλεμο» έρχονται οι πρόσφυγες

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έγιναν εκ μέρους της Ουκρανίας, ότι θα έπρεπε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι τις άκουσε και δήλωσε ότι η εμφάνιση πυρηνικών όπλων τακτικού χαρακτήρα στην Ουκρανία σημαίνει στρατηγική απειλή για την Ρωσία.

Ουκρανία: Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Ρωσίας

«Η Ρωσία όλο αυτό το διάστημα ενδιαφερόταν για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, επειδή αυτό το έγγραφο ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού», δήλωσε νωρίτερα ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν υφίστανται πλέον και ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.  

Τι ζητά ο Πούτιν από την Ουκρανία - Πώς θα απαντήσει η Δύση

Και γι’ αυτό θέλω να υπογραμμίσω για μια ακόμη φορά, ενδιαφερόμασταν για την εφαρμογή αυτού του συμπλέγματος μέτρων, επειδή ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού.

Οι αρχές της Ουκρανίας δήλωναν δημόσια ότι δε θα εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μίνσκ και η Ρωσία δε θα μπορούσε να ανεχθεί περαιτέρω την γενοκτονία του λαού του Ντονμπάς.  

«Το Κίεβο μηδένισε όλες τις προσπάθειες για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ , τις “σκότωσε” η ουκρανική ηγεσία πολύ πιο πριν από την αναγνώριση των Λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ», δήλωσε ο Πούτιν.    

Το συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Ρωσίας έδωσε την άδεια στον Πούτιν να αναπτύσσει στρατό στο εξωτερικό        

Το συμβούλιο της Ομοσπονδίας  (Άνω Βουλή) ενέκρινε το αίτημα του Ρώσου προέδρου να αναπτύξει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ντονμπάς.

Η απόφαση ψηφίσθηκε ομόφωνα σήμερα κατά την διάρκεια της έκτακτης ολομέλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 153 γερουσιαστές.    

«Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφασίζει να δώσει στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας την έγκριση του να αναπτύξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας στο εξωτερικό στη βάση των κοινώς αποδεκτών αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου. Ο συνολικός αριθμός των μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι περιοχές δράσης τους, οι στόχοι που τίθενται ενώπιον τους, το χρονικό διάστημα  παραμονής τους στο εξωτερικό, καθορίζονται από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με το σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται στην απόφαση της Άνω Βουλής, η οποία τίθεται σε ισχύ από τη στιγμή της έγκρισης της.      

Το ΝΑΤΟ αναμένει μια επίθεση ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία από τη Ρωσία        

Το ΝΑΤΟ αναμένει μια επίθεση ευρείας κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία και έθεσε σε ετοιμότητα τη δύναμη ταχείας αντίδρασης, ώστε να υπερασπιστεί τους συμμάχους του, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ την Τρίτη.

«Όλα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία, μετά την αποστολή δυνάμεων στις αυτονομιστικές επαρχίες του Ντονμπάς», είπε ο Στόλτενμπεργκ μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) στην έδρα του Συμφώνου, στις Βρυξέλλες. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top