ΗΠΑ: «H Ρωσία έχει καταρτίσει λίστες με επικηρυγμένους Ουκρανούς»

Το Κρεμλίνο εξακολουθεί να αρνείται σχέδια εισβολής

Το διπλωματικό παρασκήνιο πριν από τη συμφωνία για συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν

Πληροφορίες των ΗΠΑ σήμερα λένε ότι η Ρωσία έχει καταρτίσει λίστες με Ουκρανούς που σχεδιάζει να σκοτώσει ή να στείλει σε στρατόπεδα μετά από μια εισβολή.

Εξελίξεις στην Ουκρανία: Συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν για διπλωματική λύση

Σε καταγγελία προς τον ΟΗΕ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ Bathsheba Nell Crocker γράφει: «Έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες που δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις δημιουργούν λίστες με αναγνωρισμένους Ουκρανούς που θα σκοτωθούν ή θα σταλούν σε στρατόπεδα μετά από μια στρατιωτική κατοχή. Έχουμε επίσης αξιόπιστες πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα χρησιμοποιήσουν πιθανότατα θανατηφόρα μέτρα για να διαλύσουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις». Η Washington Post έχει ολόκληρη την επιστολή, ενώ το Foreign Policy αποκάλυψε την ιστορία των «λιστών θανάτου» την περασμένη εβδομάδα. 

Το Κρεμλίνο εξακολουθεί να αρνείται σχέδια εισβολής: Τουλάχιστον η μία από αυτές τις δύο δηλώσεις είναι σαφώς ψευδής. Πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί να προσαρτήσει το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ. 

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη στην Ουκρανία: Επιμένουν για εισβολή οι ΗΠΑ

Όλα αυτά έχουν ωθήσει τους παρατηρητές να αναρωτηθούν αν ο Πούτιν μπορεί να σχεδιάζει να ανατρέψει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας με στρατιωτικό χτύπημα -με το ψευδές πρόσχημα της «γενοκτονίας» που διαπράττει η Ουκρανία στα ανατολικά της- με στόχο να εγκαταστήσει μια φιλορωσική κυβέρνηση στο Κίεβο. 

Για να σταματήσει η βία στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ο Πούτιν και ο Μακρόν συμφώνησαν στην πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία «σε μια συνάντηση της τριμερούς ομάδας επαφής που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ώρες με στόχο να επιτευχθεί η δέσμευση όλων των μερών για κατάπαυση του πυρός στη γραμμή επαφής». Η τριμερής ομάδα επαφής αποτελείται από εκπροσώπους της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. 

Ουκρανία: Ελπίδες για ειρηνική λύση μετά την επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν

«Η Ρωσία θα αποκοπεί καταρχήν από τις διεθνείς χρηματαγορές» εάν εισβάλει εκ νέου στην Ουκρανία, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη δημόσια τηλεόραση ARD της Γερμανίας, σε μια προεπισκόπηση των κυρώσεων που ετοιμάζει η ΕΕ. Τα μέτρα θα πλήξουν «όλα τα αγαθά που παράγουμε και τα οποία η Ρωσία χρειάζεται επειγόντως για να εκσυγχρονίσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της, όπου εμείς κυριαρχούμε παγκοσμίως και δεν έχουν αντικαταστάτη», πρόσθεσε η ίδια. 

Εκτός αυτού, η Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι η ΕΕ δε θα επιβάλει κυρώσεις μέχρι να εισβάλει η Ρωσία. «Η κίνηση προς την επιβολή κυρώσεων είναι τόσο τεράστια και επακόλουθη που γνωρίζουμε ότι πρέπει πάντα να δίνουμε στη Ρωσία την ευκαιρία να επιστρέψει στη διπλωματία και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό το παράθυρο είναι ακόμη ανοιχτό» είπε. 

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Κυριακή ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε σαρωτικές οικονομικές κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες, εμποδίζοντάς τες να συναλλάσσονται με αμερικανικά δολάρια και βρετανικές λίρες. Ο αντίκτυπος των κυρώσεων θα επεκταθεί πέρα από τον στενό κύκλο του Πούτιν σε «όλες τις εταιρείες και τους οργανισμούς στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία», δήλωσε ο Τζόνσον στο BBC. 

της ανταποκρίτριας του Star στις Βρυξέλλες, Μαρίας Ψαρρά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top