Μπάιντεν: «Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί έχουν το ίδιο δικαίωμα στην ειρήνη»

Επικοινωνία Νετανιάχου με τον Αμερικανό πρόεδρο μετά τη εκεχειρία

Δείτε το ρεπορτάζ της Κατερίνας Τσαμούρη στο  μεσημεριανό δελτίο του Star  

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά την απόφαση για εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Μέση Ανατολή: Κατάπαυση πυρός στη Γάζα - Συμφώνησε για εκεχειρία το Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος κράτησε ίσες αποστάσεις στο χθεσινό σύντομο διάγγελμά του, αναφέροντας ότι οι Ισραηλινοί αλλά και οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα στην ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Είμαι πεπεισμένος ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν, τόσο οι μεν όσο και οι δε, να ζουν με ασφάλεια και να χαρούν ένα νέο επίπεδο ελευθερίας, ευημερίας και δημοκρατίας

Μέση Ανατολή

Εκεχειρία στη Μέση Ανατολή και κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. ap images

«Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει τις διακριτικές αλλά αποφασιστικές διπλωματικές προσπάθειες για να επιτύχουμε τον στόχο αυτό. Είμαι πεπεισμένος πως μας παρουσιάζεται αληθινή ευκαιρία να προχωρήσουμε και δεσμεύομαι να εργαστώ ως προς αυτό», ανέφερε.

Ερντογάν για Μέση Ανατολή: «Ο Μπάιντεν έχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα»

Ο Μπάιντεν εξήρε τον ρόλο της Αιγύπτου, περιφερειακής δύναμης που διατηρεί σχέσεις τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τη Χαμάς, την ισλαμιστική παράταξη στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και στους ανώτερους Αιγύπτιους αξιωματούχους οι οποίοι διαδραμάτισαν «απόλυτα κρίσιμο ρόλο».

Λωρίδα της Γάζας: 200 νεκροί σε επτά ημέρες - Ανάμεσά τους 58 παιδιά

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει το Ισραήλ να ανεφοδιάσει με πυρομαχικά το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος, που έχει αναχαιτίσει μεγάλο μέρος των παλαιστινιακών ρουκετών.

Παλαιστίνη

Κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. ap images

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την εκεχειρία στη Μέση Ανατολή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την αναγγελθείσα εκεχειρία που τερματίζει τη βία εντός και γύρω από τη Γάζα, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορρέλ.

Ο Μπορρέλ συνεχάρη Αίγυπτο, Κατάρ, Ηνωμένα Έθνη, Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους που έπαιξαν διευκολυντικό ρόλο σε αυτό στην κατάπαυση του πυρός.

«Είμαστε απογοητευμένοι και λυπούμαστε για την απώλεια ζωών τις τελευταίες 11 ημέρες. Όπως έχει επανειλημμένα επαναλάβει η ΕΕ, η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι από καιρό μη βιώσιμη. Μόνο μια πολιτική λύση θα φέρει βιώσιμη ειρήνη και θα τελειώσει για πάντα και όλες τις συγκρούσεις. Η αποκατάσταση ενός πολιτικού ορίζοντα προς μια λύση δύο κρατών παραμένει εξαιρετικά σημαντική. Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει πλήρως τις ισραηλινές και παλαιστινιακές αρχές σε αυτές τις προσπάθειες.

Η ΕΕ ανανεώνει τη δέσμευσή της με βασικούς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και άλλους εταίρους στην περιοχή, καθώς και με το ανανεωμένο κουαρτέτο της Μέσης Ανατολής, προς το σκοπό αυτό», ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Μπορρέλ.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top