Μέση Ανατολή: Κατάπαυση πυρός στη Γάζα - Συμφώνησε για εκεχειρία το Ισραήλ

Με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου επιτεύχθηκε η συμφωνία

Την είδηση της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα έκανε γνωστή, στο Twitter ο Ιταμάρ Έιχνερ, ο διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Yedioth Ahronoth. Η ισραηλινή κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι συμφωνήθηκε εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ώρα που θα τεθεί σε εφαρμογή.

Δένδιας από Ισραήλ: Υπέρ πρωτοβουλίας για το μεσανατολικό η Ελλάδα

Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός θα ισχύσει από τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής, τοπική ώρα. Τη συμφωνία επιβεβαίωσε στη συνέχεια και ο Ισλαμικός Τζιχάντ.

Πατριάρχης Ιεροσολύμων: «Μοναδικός τρόπος επίλυσης των διαφορών ο διάλογος»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης, η Αίγυπτος ήταν εκείνη που έκανε πρόταση για την εκεχειρία, η οποία θα είναι «αμοιβαία και άνευ όρων». Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το συμβούλιο ασφαλείας, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενέκρινε ομόφωνα την εκεχειρία στη βάση αυτού που ένας αξιωματούχος αποκάλεσε «ηρεμία έναντι ηρεμίας».

Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ της ΕΕ για Μέση Ανατολή: «Κατάπαυση του πυρός άμεσα»

Kαπνός από τις ισραηλινές ρουκέτες στη Λωρίδα της Γάζας- φωτογραφία ΑΡ

Kαπνός από τις ισραηλινές ρουκέτες στη Λωρίδα της Γάζας- φωτογραφία ΑΡ

Παλαιστίνη - Ισραήλ: Με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου επιτεύχθηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα        

Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή στις 2 τα ξημερώματα, τονίζοντας την επιτυχημένη μεσολάβηση του Καΐρου.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, μίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη και υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η επίτευξη εκεχειρίας.

Μετά τις απανωτές επικοινωνίες Μπάιντεν- Νετανιάχου και την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου σε μια κατάπαυση του πυρός, οι ελπίδες για εκεχειρία είχαν αναζωπυρωθεί. Από νωρίς σήμερα, διέρρεαν πληροφορίες ότι  Ισραήλ και Χαμάς βρίσκονταν κοντά σε μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ωστόσο, το Ισραήλ είχε απειλήσει να αυξήσει τα πλήγματα στη Γάζα, αφού ξανάρχισαν οι ρίψεις ρουκετών από τη Χαμάς, έπειτα από μια σύντομη παύση.

Ερείπια από σπίτια και κτίρια που επλήγησαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, στη Γάζα- φωτογραφία ΑΡ

Ερείπια από σπίτια και κτίρια που επλήγησαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, στη Γάζα- φωτογραφία ΑΡ

Λωρίδα της Γάζας: Στους 232 οι νεκροί από την αρχή της σύρραξης

Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, στις 10 Μαΐου, οι υγειονομικές αρχές της Γάζας αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί 232 Παλαιστίνιοι (εκ των οποίων 65 παιδιά και 39 γυναίκες) ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.900. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι έχει σκοτώσει τουλάχιστον 160 μαχητές στον παλαιστινιακό θύλακα.

Λωρίδα της Γάζας: 200 νεκροί σε επτά ημέρες - Ανάμεσά τους 58 παιδιά

Στο Ισραήλ οι νεκροί είναι 12 ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται με τραύματα μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες που προκάλεσαν πανικό και ανάγκασαν τους ανθρώπους να τρέχουν στα καταφύγια για να προστατευθούν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top